Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

M7: Drank en gokken

Beleggen is gemakkelijk als er grote waarderingsverschillen zijn op de beurs. In 2000 was het, achteraf gezien, eenvoudig. Gewoon een kwestie van de dure aandelen mijden. Die hadden teveel groei ingeprijsd en spatten uiteindelijk hard uiteen.

Behalve de geringe volatiliteit die bijvoorbeeld hedge funds parten speelt, nemen u ook waarderingsverschillen af. Vijf jaar geleden was het verschil tussen de duurste en goedkoopste 25% van alle aandelen zestien punten gemeten naar koerswinstverhouding (k/w).

Die tijden zijn echter voorbij en op dit moment ligt dit verschil maar op zeven punten (zie onderstaande grafiek). Er zijn kortom veel minder uitschieters naar zowel boven als beneden toe en dit maakt het een stuk moeilijker om aandelen te selecteren op basis van die waardering.

Het roer moet daarom om en ik vind het belangrijk om in het huidige beursklimaat voor mijn ING Hoog Dividend Aandelenfonds te kijken, welke aandelen een premie verdienen ten opzichte van de markt.

Stabiele winstgroei
Dan doel ik op bedrijven met een groeiverwachting, of sterke marktpositie die nog niet ingeprijsd is. Ik noem hier twee mooie voorbeelden van. Het eerste aandeel is het Franse Diageo, een fabrikant van sterke dranken en niet zomaar eentje. Diageo is samen met Pernod Ricard, dat recent Allied Domecq opslokte, de grootste speler op die markt.

Met een k/w van vijftien is Diageo redelijk geprijsd: niet duur, niet goedkoop. Met een hoog rendement op eigen vermogen van meer dan 40% en een acceptabele, gemiddelde winstgroei van 10% voor de komende twee jaar, ziet het plaatje er voor dit bedrijf goed uit met stabiele en zekere vrije kasstromen.

Zo’n onderneming verdient een premie ten opzichte van de markt en is daarom een aantrekkelijke belegging. Door de overname van Allied Domecq door Pernod Ricard is de kans dat Diageo nog een grote overname kan doen flink beperkt en zelf is de onderneming weer te groot om zelf gegeten te worden.


Waarderingsverschil duurste kwart van de aandelen minus goedkoopste kwart

Hype
Het geld dat in Diageo's kas zit, kan daarom anders worden besteed. Ik denk aan dividend of inkoop van eigen aandelen. Bovendien bestaat er een kans dat ze een nieuw hype kan, net als kort geleden met de Bacardi Breezers. Die rage is weer voorbij en dat leidde natuurlijk ook tot de nodige pijn in de koers

Nieuwe ronde, nieuwe kansen is het credo en momenteel schijnen cocktails weer helemaal hip, hot en cool te zijn. Bovendien heeft Diageo met merken als Smirnoff (wodka), Johnny Walker (whiskey) en Guinness (zwart Iers bier) grote namen in huis. Het dividendrendement ligt nu op 3,6%, dat is de eerste winst.

Gokken op z'n Grieks
Een ander leuk aandeel is het Griekse Opap. Dit is een gokbedrijf met een geregeld monopolie. Het heeft bijvoorbeeld licenties om loterijen op te zetten, maar is ook groot in het wedden op voetbaluitslagen. Sinds Griekenland vorig jaar pardoes Europees Kampioen voetbal werd, heeft die business een vlucht genomen.

In de afgelopen vijf jaar nam de winst met 87% toe en voor dit jaar wordt een winsttoename van 17% verwacht. Het aandeel is bovendien nog goedkoop en noteert met een korting van circa 20% ten opzichte van de markt. Er doemen natuurlijk altijd risico’s op aan de horizon, maar niet op hele korte termijn.

De Griekse regering heeft haar belang in juli afgebouwd van 51% naar 34% in een poging haar balanspositie te verbeteren. Het ligt in de verwachting dat ze volgend jaar nog een flinke pluk aandelen verkoopt. Er hangt daarom een groot aantal stukken boven de markt. Aan de andere kant zijn de cijfers goed.

Gokken niet aan banden
Op dit moment heeft Opap de helft van de Griekse gokmarkt in handen.De omzet bedraagt 3 miljard euro per jaar, het dividendrendement is met 5,7% niet verkeerd. Wedden op voetbalwedstrijden is door de omkoopschandalen in Duitsland rond spelers en scheidsrechters - hoezo 2-2 gisteren? - wel in opspraak geraakt.

Voorlopig is het echter allerminst aan banden gelegd. In Griekenland gebeurt zoiets sowieso niet van vandaag op morgen. Zolang de staat ook grootaandeelhouder is, legt ze zeker geen beperkende maatregelen op aan de gokindustrie. Mogelijk doet ze dat wel, zodra ze geen aandelenbelangen meer heeft.

Tot slot, ik wijzig mijn portefeuille voor het ING Hoog Dividend Aandelen Fonds slechts vier keer per jaar. U raadt het al, momenteel is zo'n periode waarin ik koop- en verkooporders inleg. Daarom kan ik nu even niets zeggen over mijn aan- en verkopen, want ik hanteer een soort van closed period. Ik kan u wel mijn favoriete sectoren geven.

Magnificent 7 Barometer  
Laatste aankoop -
Laatste verkoop -
Aantrekkelijke sector

Telecom

Minst aantrekkelijke sector IT

Klik hier om te reageren en te discussiëren

Jorik van den Bos is beheerder van het ING/Postbank Hoog Dividend Aandelenfonds. Van den Bos' columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  

 


Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jorik van den Bos

Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Meer over Jorik van den Bos

Recente artikelen van Jorik van den Bos

  1. okt '15 De rente en uw dividendaandelen
  2. okt '12 (Te) duur dividend? 1
  3. feb '07 Wikken en bewegen 22

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links