Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Britse aandelen profiteren van Brexit?

Fondsbespreking: Fidelity United Kingdom Fund

De Brexit-uitslag kwam als een totale verrassing, zo meldden de vele nieuwskoppen, ook al was het Britse referendum van het begin tot het eind een nek-aan-nek-race. Dat de beurzen in de dagen voor de stemming begonnen aan een opluchtingsrally was het toppunt van wishful thinking.

De markt heeft dus niet altijd gelijk. Al die beleggers die blind vertrouwden op de aannames van de wedkantoren zijn van een koude kermis thuisgekomen. Trouwens, alle aandelenbeleggers van Tokio tot New York zagen hun vermogen stevig krimpen.

Wat is de schade?

Terwijl beleggers haastig dekking zochten, daalden aandelenkoersen met vele percenten tegelijk. Onze eigen hoofdindex AEX staat dit jaar 4,0% in de min. Sinds 1 januari 2014 is de index amper van zijn plaats gekomen. Dat schiet niet op. Alleen de dividendbetalingen bieden troost.

Ernstiger is de schade in het Verenigd Koninkrijk, de oorzaak van de huidige ellende. De Britse hoofdindex FTSE 100 daalde dit jaar met 3%, terwijl er sinds begin vorig jaar een verlies van ruim 7% in de boeken staat.

Voor buitenlandse beleggers is de schade nog iets groter omdat het Britse pond ook minder waard werd. Sinds 1 januari bedraagt het waardeverlies 8%. Toen de uitslag bekend werd, was de Britse munt in een keer 5% minder waard.

Britse recessie aannemelijk

Onduidelijk is wat het verlaten van de EU met de Britse economie gaat doen. De voorstanders van een Brexit geloven – waarschijnlijk tegen beter weten in – dat het wegvallen van de Brusselse bureaucratie en Europese betalingen de Britse economie doet floreren.

Professionele beleggingshuizen denken daar anders over. In een eerste reactie gaat het gros uit van een regelrechte recessie, met de kans dat de wereldwijde economische groei een knauw krijgt. Veel is natuurlijk afhankelijk van de deal die de Britse regering gaat sluiten met de EU.

Simpel gezegd: hoe minder er verandert, hoe beter het is voor het Britse bedrijfsleven. Vooral de Britse financiële sector heeft veel te verliezen. Als de internationale grootbanken besluiten hun Europese hoofdkantoren, die nu nog in The City staan, te verhuizen naar het continent, dan is de ellende, zeker voor Londen niet te overzien.

Dat staat een deel van de imposante Londense hoogbouw straks leeg. Het is niet verbazingwekkend dat grote Britse vastgoedbedrijven afgelopen vrijdag nog meer aan waarde verloren dan de banken.

Dankzij de goedkope pond

Maar dalende koersen bieden ook kansen. Ondanks alle negatieve voorspellingen zou een deel van het Britse bedrijfsleven wel eens heel erg kunnen profiteren van de huidige gang van zaken.

Volgens de onderzoeksafdeling van ING komt 80% van de omzet van de grote Britse beursgenoteerde bedrijven uit het buitenland. De sterk gedaalde pond is voor hen een enorm voordeel. Zonder iets te doen, is hun concurrentiepositie danig versterkt en zorgen valuta-effecten automatisch voor hogere winsten.

Die winst is voor buitenlandse beleggers in het Verenigd Koninkrijk minder groot, omdat zij de zwakke ponden moeten omwisselen in hun eigen munt. 

Tegen de stroom in

Wat Britse aandelen ook een steuntje in de rug kan bieden, is een verder herstel van de grondstoffenprijzen. De vele Britse grondstoffenbedrijven (BHP Billiton, Rio Tinto, Glencore, BP, et cetera) hebben in het afgelopen jaar een groot deel van hun beurswaarde verloren. Als de prijzen van olie, ijzer, koper, et cetera verder aantrekken, kunnen ook de koersen van Britse grondstoffen omhoog.

Beleggers die een Brits gokje willen wagen, kunnen een positie overwegen in het Fidelity United Kingdom Fund. Dat aandelenfonds belegt alleen in Britse bedrijven en als de fondsmanager slim is, dan bestaat de portefeuille grotendeels uit aandelen van bedrijven die hun kosten boeken in ponden en hun inkomsten behalen in dollars, euro’s en yennen.

Kerncijfers Fidelity United Kingdom Fund

  • Waardering Morningstar: vier sterren
  • Rendement 5 jaar: +12,21%*
  • Rendement 1 jaar: -12,56%*
  • Kosten: 1,19%
  • Risico (standaarddeviatie): 13,2
  • Aantal aandelen: 36
  • Top 3-sectoren: gezondheid (20%), banken (18%) en communicatie (17%)

* exclusief de Brexitdaling van vrijdag 15 juni

Conclusie

Dat rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst geldt voor alle beleggingen, maar voor Britse aandelen in het bijzonder. Als de Britse Alleingang geen al te grote blokkade oplevert voor het Britse handelsverkeer en de Britse pond blijft hangen in de lagere regionen, dan zou de FTSE 100 flink kunnen opveren.

Beleggers in het hoog gewaardeerde Fidelityfonds liften dan mee.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  2. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  3. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 juni 2016 10:52
    Een aantal overwegingen:
    - instituten als banken maar ook europese instituten zullen naar elders vertrekken.
    - what about schotland, northern ireland?
    -@sok2: de markt heeft altijd gelijk en heeft het voornemen om te komen tot een brexit genadeloos afgestraft, zowel op de valutamarkt als aandelenbeurs
    - downgrade S&P, enz.

    Exits zijn terugkijken in de achteruitkijkspiegel en dan vervolgens ergens tegenaan botsen (met fatale gevolgen).
  2. [verwijderd] 30 juni 2016 11:10
    Hoe kan je nu een fonds aanbevelen, waarbij je zelf al opmerkt dat je hoopt dat:
    "als de fondsmanager slim is, dan bestaat de portefeuille grotendeels uit aandelen van bedrijven die hun kosten boeken in ponden en hun inkomsten behalen in dollars, euro’s en yennen."

    Omdat niet is uitgezocht of dit inderdaad het geval is, is het een waardeloos advies. Jammer want de observatie is niet gek (ik denk grofweg hetzelfde alleen zou ik dan kleinere bedrijven nemen die zoals hier al is opgemerkt:
    hun kosten boeken in ponden en hun inkomsten behalen in dollars, euro’s en yennen. Grondstofbedrijven boeken ook veel kosten in euro, dollars en yennen en lijken dus minder geschikt.

    de bos
  3. [verwijderd] 1 juli 2016 00:32
    De eerste zin van het artikel

    "De Brexit-uitslag kwam als een totale verrassing, zo meldden de vele nieuwskoppen, ook al was het Britse referendum van het begin tot het eind een nek-aan-nek-race." kan uiteraard op de camping aarde niet juist zijn:

    wat de Brexit-uitslag in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleider Cameron na de scheiding van kerk en staat, respectievelijk de scheiding der machten in de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht in een crisis van de Trias Politica, de historische broncode van Montesquieu waarop alle moderne democratieën die beginnen met respect voor minderheden zijn gebouwd, uitgeschreven historisch brevet van onvermogen aantoont is dat er historisch iets meer mensen in de soevereine nationale staat Engeland/Verenigd Koninkrijk waren die in staat zijn om in een stemhokje een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleider Cameron geopperde historische optie aan te kruisen,

    dus in dit geval de geopperde historische opties "Blijven" of "Exit",

    waarin dus in dit historische geval in een zogenaamd op de televisie spannende “nek-aan-nek-race” de meter doorsloeg naar de historisch geopperde scorende optie "Exit", dus als u deze scorende optie aankruist, dan regeert de regering na deze race uiteraard met deze scorende optie, dus u hoeft in deze race alleen maar aan te kruisen welke scorende optie u gehad had willen hebben,

    dus met het historische gevolg dat de rest van de mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone op de camping aarde met de aan de lopende band problemen makende regeringsleider Cameron na zijn historisch uitgeschreven brevet van onvermogen dienen mee te denken wat de gevolgen van de betreffende scorende "Exit" optie zijn, zodat het na deze scorende race uiteraard beter was geweest als de regering Cameron in een historisch brevet van onvermogen in een crisis van de Trias Politica geen aan te kruisen scorende opties aan het te regeren soevereine volk van zijn land had voorgelegd,

    maar hij als regeringsleider er daarentegen op de camping aarde voor zijn land uiteraard beter aan had gedaan om een principebesluit aan de wetgevende macht in het parlement met de dames en heren volksvertegenwoordigers voor te leggen, zodat het parlement hierover zijn of haar zegje had kunnen doen, en de mensen in zijn land en in de overige de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone weer over had kunnen gaan tot de orde van de dag.
  4. [verwijderd] 1 juli 2016 01:10
    PS

    Dus op de camping aarde even meedenkend met de aan de lopende band problemen makende regeringsleider Cameron:

    de unanieme regering van de soevereine lidstaat van de EU Verenigd Koninkrijk legt op de camping aarde het parlement hierbij het principe-besluit voor om alles in het scorende werk te stellen om voor eens en altijd een onderscheid te maken in die soevereine lidstaten van de EU die betrokken zijn bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis en die soevereine lidstaten van de EU die hier niet bij betrokken zijn, omdat de regering hier schoon genoeg van heeft, zodat de unanieme regering wat de unanieme regering betreft op de camping aarde hierna weer overgaat tot de orde van de dag,

    of als u deze optie niet ziet zitten legt de unanieme regering van de soevereine lidstaat van de EU Verenigd Koninkrijk op de camping hierbij het parlement het principe-besluit voor om met onmiddellijke ingang alles in het scorende werk te stellen om in een nog nader uit te werken scorende “Exit” strategie zonder verdere kleerscheuren voor eens en altijd afscheid van dat continentale gedoe te nemen, zodat de unanieme regering wat de unanieme regering betreft op de camping aarde hierna weer overgaat tot de orde van de dag.
  5. [verwijderd] 1 juli 2016 08:28
    quote:

    sok2 schreef op 30 juni 2016 12:20:

    Pegasuspaard, goedkope valuta is precies wat goed is voor VK en wat ze willen.
    Aandelen daling is alweer voorbij.
    Dus grote winnaar voor de toekomst wordt Engeland, let maar op.
    Malloot... Ik ben executive bij een grote onderneming... Wat doen wij nu rapido in onze UK business:
    - hiring freeze
    - capex cut
    - we an uit van recessie en starten analyse om kosten significant te reduceren
    UK heeft zich in de voet geschoten. En wacht maar tot schotland etc eruit stappen...
  6. [verwijderd] 1 juli 2016 11:04
    quote:

    Pegasuspaard schreef op 30 juni 2016 10:52:

    Een aantal overwegingen:
    - instituten als banken maar ook europese instituten zullen naar elders vertrekken.
    - what about schotland, northern ireland?
    -@sok2: de markt heeft altijd gelijk en heeft het voornemen om te komen tot een brexit genadeloos afgestraft, zowel op de valutamarkt als aandelenbeurs
    - downgrade S&P, enz.

    Exits zijn terugkijken in de achteruitkijkspiegel en dan vervolgens ergens tegenaan botsen (met fatale gevolgen).
    Dus een overschot aan banken en meer overheid creëert volgens jou welvaart? Zeker economie gestudeerd....

  7. [verwijderd] 1 juli 2016 11:07
    quote:

    alfaomega schreef op 1 juli 2016 08:28:

    [...]

    Malloot... Ik ben executive bij een grote onderneming... Wat doen wij nu rapido in onze UK business:
    - hiring freeze
    - capex cut
    - we an uit van recessie en starten analyse om kosten significant te reduceren
    UK heeft zich in de voet geschoten. En wacht maar tot schotland etc eruit stappen...
    Oh god een 'executive', iedereen op de knieen.. Weet niet of ik het moet geloven maar als het zo is dan is het vreemd. Blijkbaar zaten jullie daar met een reden, waarschijnlijk goede mensen, dat is toch niet ineens veranderd?? In Amerika hebben ze toch ook geen Euro en dat is een van de grootste handelspartners. Heel vreemd..

  8. Met Effekt 1 juli 2016 12:01
    quote:

    hansfl schreef op 1 juli 2016 11:07:

    [...]

    Oh god een 'executive', iedereen op de knieen.. Weet niet of ik het moet geloven maar als het zo is dan is het vreemd. Blijkbaar zaten jullie daar met een reden, waarschijnlijk goede mensen, dat is toch niet ineens veranderd?? In Amerika hebben ze toch ook geen Euro en dat is een van de grootste handelspartners. Heel vreemd..

    Als jij ook bottom line verantwoordelijkheid hebt/zou hebben dan weet je dat het bij een onduidelijke situatie verstandig is om uitgaven te beperken ipv doen alsof er niets veranderd is.
    Als alle bedrijven dit doen, dan heeft dit een negatieve invloed op de UK groei.

    Of dit slim of niet is is een heel andere vraag, meer voor de ivoren toren. Ik ga liever uit van wat er echt gebeurt, of ik het er mee eens ben is niet relevant (ik kan het niet veranderen).
  9. [verwijderd] 1 juli 2016 12:43
    De kans op een recessie in het UK en zelfs in Europa is nu fors toegenomen. Vooral de Britse economie en de Britse inwoners staan nu zware klappen te wachten. Met name dalende economische groei, dalende vastgoedprijzen, halt aan investeringen, uitstroom van bedrijven naar andere Europese landen, stijgende werkloosheid, dure import etc.
    De Britten hebben zichzelf gewoon in eigen voet geschoten en de voorstanders van een Brexit zoals Boris Johnson zien nu pas de problemen opdagen. Nochtans alle economen hadden ons daarvoor reeds terecht gewaarschuwd.
  10. [verwijderd] 18 juli 2016 17:37
    quote:

    Cas1 schreef op 1 juli 2016 12:43:

    De kans op een recessie in het UK en zelfs in Europa is nu fors toegenomen. Vooral de Britse economie en de Britse inwoners staan nu zware klappen te wachten. Met name dalende economische groei, dalende vastgoedprijzen, halt aan investeringen, uitstroom van bedrijven naar andere Europese landen, stijgende werkloosheid, dure import etc.
    De Britten hebben zichzelf gewoon in eigen voet geschoten en de voorstanders van een Brexit zoals Boris Johnson zien nu pas de problemen opdagen. Nochtans alle economen hadden ons daarvoor reeds terecht gewaarschuwd.
    Vastgoedaandelen in de UK zijn ondertussen zeer zwaar afgestraft.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links