Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Keert de rust terug?

Langetermijntrend blijft opwaarts.

De uitslag van het referendum in het Verenigd Koninkrijk van eind vorige week was onverwacht en zorgde voor een event op de beurzen van jewelste. Wat een enorme neerwaartse gap en beweeglijkheid op de beurzen was er afgelopen vrijdag te zien.

Voor de komende dagen en mogelijk zelfs weken zullen de indices in de greep kunnen blijven van de gevolgen, nieuwsberichten en reacties vanuit de politiek en de centrale banken op dit event.

Toch was er vorig jaar aan het einde van een forse neerwaartse beweging een vergelijkbare beweging te zien in veel indices. Daarvoor moeten we terug naar 24 augustus 2015. Ook toen was er een enorme gap te zien en een beweeglijkheid van uiteindelijk 30 punten over de dag heen, tussen de 402 en 432 punten.

Dieptepunt verlaagd

Afgelopen vrijdag ontstond in eerste instantie een neerwaartse gap van ruim 22 punten in de AEX. Die werd uiteindelijk voor een groot deel weer opgevuld waardoor er nu nog een gap ligt tussen de 432,60 en 443.

Hiermee werden de bodempatronen van anderhalve week geleden (de dubbele island reversal-patronen) wel teniet gedaan. Maar met een dergelijk groot event zijn dit soort bewegingen niet te voorzien. Het dieptepunt van vrijdag ligt bij 409, de bovenkant van de zone 401 tot 409, een brede steunzone in de AEX.

Hiermee werd overigens wel het dieptepunt sinds maart dit jaar verder verlaagd, maar naar mijn mening is het jaardieptepunt al in februari op de borden gezet bij een niveau van 378,50.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Naweeën Brexit-besluit

De zone 401 tot 409 is al sinds de genoemde enorme neerwaartse beweging van augustus vorig jaar een meermaals geteste en belangrijke steunzone, alleen afgelopen februari brak de AEX hier tijdelijk onder.

De vraag is nu wat er in de komende dagen en weken zal gaan gebeuren en die situatie zal natuurlijk grotendeels worden bepaald door het vervolg vanuit het referendum, het event zal nog langere tijd de nodige invloed blijven uitoefenen op de bewegingen in de aandelenmarkten.

Op de langetermijngrafiek heeft dit event in de aandelenmarkten nog niet voor een wijziging gezorgd. De trends blijven in dit tijdstermijn opwaarts gericht. In het middellangetermijnbeeld en kortetermijnbeeld zorgde deze beweging wel voor een verzwakking, een nieuwe en lagere bodem werd gevormd afgelopen vrijdag.

Geen toppenlijnen

Het nadeel van een dergelijke en zeer forse beweging is echter dat er geen duidelijke trendlijnen zijn te vinden in dit technische beeld. Met een forse klap viel de AEX vanaf de toppenzone naar deze lagere bodems. Eind vorige week werd in de AEX namelijk nog de toppenzone van 452 tot 453 getest.

Er is dus geen dalende toppenlijn te zien in zowel het korte als middellangetermijnbeeld van de AEX. Deze nieuwe situatie in de aandelenmarkten zal dus nog tijd nodig hebben om zich verder te ontwikkelen.

De vraag daarbij is of de test van de 409 van afgelopen vrijdag heeft gezorgd voor de hertest van de zone 401 tot 409 en de vorming van een belangrijke bodem voor de komende tijd. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen nu bij 414,50 en 409.

Omkeersignalen?

Aan de bovenkant ligt ook genoeg ruimte en het is wachten op duidelijke omkeerpatronen. De eerste weerstand ligt bij de bekende 426-grens. Daarboven ligt de top van vrijdag en onderkant van de zeer brede neerwaartse gap van nu 432,60.

In de komende dagen moeten we bezien of de marktrust enigszins kan wederkeren en of er duidelijke omkeersignalen ontstaan, ofwel is er al een bodem gevormd die het startsignaal uiteindelijk kan worden voor een nieuwe opwaartse beweging in de komende periode.

Of zal de zone 401 tot 409 verder onder druk worden gezet en daarbij ook mogelijk de onderkant van de stijgende langetermijntrend.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

613 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 31 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 juni 2016 09:03
    vanuit LT standpunt heeft BAS altijd gelijk als je werkt met weekgrafieken om de trend te bepalen. Maar voor wie KT handelt met 15' of uurgrafieken is dergelijke TA onbruikbaar. DE AEX moet 100 punten dalen bij wijze van spreken vooraleer in de timeframe van BAS er een trenddraai is. Dus deze TA is onbruikbaar voor de daghandelaar. We komen uiteindelijk van 500+ punten en de DAX noteert ook 25% onder ATH. Dus wanneer word je dan bearish?
613 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 31 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links