Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oliefeest

Untitled Document Het moet een heerlijke tijd zijn voor de beheerders van energiefondsen. Een vat Noordzeeolie dat in december vorig jaar ongeveer 40 dollar kostte, werd deze maand zelfs al even voor 60 dollar verhandeld.

Grote spelers zoals het Franse Total en Royal Dutch Shell, dat u dinsdag nog kende onder de naam Koninklijke Olie, zagen hun aandelenkoers met tientallen procenten stijgen. In het kielzog hiervan schoten de energiefondsen mee omhoog.

Hoe ziet de ranglijst eruit sinds 1 januari 2005?

  1. Robeco Energy Equities Fund: +42,2%,
  2. ABN Amro Energie Fonds :+41,1% is gestegen,
  3. ING Energy Fund : +38,0%.

Wie van de drie
Het wekt weinig verbazing dat de grote posities van de drie beleggingsfondsen veel overeenkomsten hebben:

Robeco Energy Fund:

  • Royal Dutch (17,6%),
  • Total (9,0%),
  • Canadian Natural Resources (5,1%).

    ABN Amro Energie:
  • Total (4,7%),
  • Exxon Mobil (4,6%),
  • Statoil (2,4%).

    ING Energy:
  • Total (10,1%),
  • Exxon Mobil (9,8%),
  • BP (9,1%).

    De posities van de grote beleggingsfondsen wijzen erop dat Total het favoriete aandeel is voor de tweede jaarhelft. De olieprijs is sinds de top van eerder deze maand met 8% gedaald nu de olie-installaties in het Caribische gebied tot nu toe weinig schade hebben opgelopen in het stormseizoen.

    Liever liquide
    Volgens olie-onderzoeksbureau Global Insight is het aanbod nu groot genoeg om aan de wereldwijde vraag te voorzien, die op 83,7 miljoen vaten per dag wordt geschat. Het bureau denkt dat de prijs in de komende twee jaar 55 à 60 dollar per vat schommelt. Waarschijnlijk is dit onvoldoende om de rally uit de eerste helft van het jaar door te trekken.

    In dat kader is het een leuke wetenswaardigheid dat ABN Amro Energie Fonds op 30 juni 54,2% van het vermogen in kasgeld aanhield. Het zijn niet alleen de energiefondsen die een goed eerste halfjaar achter de rug hebben. Het ABN Amro Small Companies Netherlands Fund is sinds de jaarwisseling met 33,4% gestegen.

    In tegenstelling tot het Energie Fonds van dezelfde bank heeft dit fonds maar liefst 99% van het vermogen in aandelen zitten. Grootste belangen van het ABN Amro Small Companies Fund zijn:

  • Aalberts Industries 8,1%
  • Heijmans 7,5%
  • Unit 4 Agresso 6,9%
  • BAM 6,8%
  • Stork 6,4%

    Dit jaar is over de hele linie overigens een prima jaar voor beleggingsfondsen. Volgens Morningstar komt het gemiddelde rendement van beleggingsfondsen sinds eind 2004 op 12,5%. Het Optimix Technology Fund liep met een verlies van 11,5% de meeste schade op. Voor de winnaars wordt het bijna weer aantrekkelijk liquide te gaan...


    De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. Op moment van publicatie had de auteur geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op redactie@iex.nl.

  • De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Redactie IEX

    Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

    Meer over Redactie IEX

    Recente artikelen van Redactie IEX

    1. 15:30 IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt
    2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
    3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links