Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Turkse hoofdprijs

Untitled Document Nu het Italiaanse avontuur zo goed als zeker niet geresulteerd heeft in een steviger voet op Italiaanse bodem wendt ABN Amro haar steven naar Turkije. Als een eigentijdse Aeneas leidt bootsman Rijkman Groenink zijn bemanning naar andere kusten.

Hij hoopt op een warmer welkom in de regio waar Europa en Azië elkaar ontmoeten. Het kan gek gaan. Aeneas was een van de verslagen helden van Troje. Hij moest met zijn mensen een goed heenkomen elders zoeken, om na veel omzwervingen uiteindelijk te landen in Italië.

Daar legde hij de basis legde voor het latere Romeinse rijk. Na het lange, maar uiteindelijk niet succesvolle beleg van Banca Antonveneta moet Groenink afreizen richting Troje in het huidige Turkije.

Begerenswaardig
Als er enige analogie bestaat tussen beide avonturen, dan staat ABN Amro wellicht op het punt in Turkije de grondslag te leggen voor uitbreiding van haar imperium. Dat omvat naast de Nederland de VS en Brazilië. Gunstig is in ieder geval dat ABN Amro de slag om de Turkse bank kan beginnen met een goedgevulde geldkist.

Daarin zit de 600 miljoen euro die het Italiaanse avontuur haar waarschijnlijk oplevert. Dat verschaft de financiële armslag om de onvermijdelijke tegenslagen te overwinnen die ze ook nu weer op haar pad tegenkomt. De eerste problemen zijn al. Garanti Bank, met een marktkapitalisatie van ruim 5 miljard euro de derde bank van Turkije, is begerenswaardig.

Behalve ABN Amro tonen tenminste nog vier andere grote internationale (Europese en Amerikaanse ) banken belangstelling. De Bank hoort nu bij de groep die kennelijk voldoende serieus wordt bevonden om te mogen deelnemen aan een boekenonderzoek naar de financiële gezondheid van Garanti Bank. Wie zijn de rivalen van ABN Amro?

  • Citigroup?
  • HSBC?
  • Deutsche Bank?
  • BVAA?

    Diepe zakken
    De laatste, Spaanse bank lijkt evenals ABN Amro ook in Italië in het stof te moeten bijten en is niet minder gretig zijn om elders compensatie te verwerven voor haar debacle. Alle banken die wij noemen hebben gemeen dat ze over diepe zakken beschikken. Onder zulke rivalen kan een succesvol bod behoorlijk in de papieren lopen.

    De verkopende familie Sahenk, die 60% van de aandelen bezit, laat zich in deze transactie adviseren door Morgan Stanley - niet een partij waarvan bescheidenheid verwacht mag worden. Waarschijnlijk wordt het onderste uit de kan gehaald. Nota bene, terwijl de koers van Garanti Bank de laatste twee jaar al sterk gestegen.

  • In juli 2003 kon het aandeel nog opgepikt worden voor 1,5 Turkse lira,
  • Precies een jaar later kostte het fonds 3,0 lira,
  • Begin deze week lag de koers op 7 lira,
  • Prompt volgende een voor een twee voor één stocksplit werd toegepast.

    Bod van 5 lira
    Als ABN Amro een kans wil maken, moet haar bod al snel in de richting gaan van 5 lira.

  • Vorig jaar verdiende Garanti Bank nog 0,39 lira per aandeel,
  • Dit jaar moet de winst met 50% stijgen tot 0,58 lira - na de stocksplit komt dat neer op 0,29 per aandeel,
  • Op de huidige koers van 3,50 lira ligt de koers/winstverhouding (k/w) rond de twaalf.

    Die k/w is zeker niet te veel voor een bank, waarover onder internationale bankvorsers een grote mate van overeenstemming bestaat dat ze de toppositie in het Turkse bankwezen inneemt. De efficiency is in de laatste jaren sterk verbeterd:

  • In 2003 kende Garanti Bank nog een kosten/batenratio van 67%, ongeveer gelijk aan die van ABN Amro.
  • In 2004 was deze verbeterd tot 50,8%,
  • Dit jaar daalt die verder tot ruim onder de 50%,
  • Voor 2006 wordt een verwacht van 43%
  • In 2007 moet deze zelfs tot onder 40% terugvallen.

    Internetbankieren
    Een van de redenen voor deze uitzonderlijke prestatie is dat Garanti Bank het internetbankieren heeft omarmd. Momenteel wikkelt ze circa 42% van alle bancaire transacties af via internet. Garanti Bank is daarom een innovatieve bank in een snelgroeiende economie, waarin bancaire dienstverlening nog in de kinderschoenen staat.

    Turkije is met zijn 70 miljoen inwoners nog in vele opzichten een ontwikkelingsland. Het bruto nationaal product ligt met 5000 dollar per inwoner op ongeveer eenzesde van het niveau in Nederland. Zo'n 40% van de bevolking heeft een mobiele telefoon, maar de autodichtheid ligt er op 20% en het PC-gebruik op ongeveer een 10% van het Nederlandse niveau.

    Geen wonder dat de kredietverlening in Turkije een booming activiteit is. De kredietportefeuille van Garanti Bank groeit dit jaar met 31% na 34,5% in 2004. Die snelle groei wordt in belangrijke mate opgevangen via online internettransacties, wat natuurlijk nauwelijks investeringen vereist in fysieke kantoren.

    Hoger aanslaan
    De winst groeit daarom onevenredig sterk door. Per aandeel moet in 2007 de winst ten opzichte van 2005 alweer zijn verdubbeld tot 0,58 Turkse lira (na stocksplit). Dit impliceert dat als ABN Amro een genereuze 5 lira op tafel legt, de acquisitie nog steeds niet als exorbitant duur moet worden bestempeld.

    Tegen de huidige koers van de Turkse lira van 0,625 euro en de 2,4 miljard uitstaande aandelen komt dat neer op 7,5 miljard euro. Dat is op een haar na het bedrag (7,6 miljard euro) dat ABN Amro voor Banca Antonveneta over had. Tegen de in 2005 te behalen winst is de Turkse overname minstens zo duur als de Italiaanse.

    Er is alle reden om meer vertrouwen te hebben in de uitzonderlijke winstgroeivooruitzichten van de Turkse, dan in die van de Italiaanse bank. Aanstaande vrijdag is er eindelijk zekerheid omtrent ABN Amro's positie in Italië. Zoals het er nu naar uitziet, slaagt de bank er niet in om Banca Antonveneta te verschalken.

    De Garanti Bank moet, als die overname tenminste wel lukt, veel hoger aangeslagen worden dan slechts een troostprijs.


    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijt@iex.nl.

  • Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jacques Potuijt

    Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

    Meer over Jacques Potuijt

    Recente artikelen van Jacques Potuijt

    1. jul '03 De komkommers zijn gaar
    2. jul '03 Okkerse versus Altman

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links