Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Vastgevroren

Opnieuw vloeide de kracht van de AEX weg een puntje onder de horizontale weerstand op 378. Nu ook de tweede poging deze week van de index is afgeslagen om dit bastion te slechten, begin ik te betwijfelen of vandaag 378 nog op het bord komt te staan.

Zoals ik in de afgelopen dagen steeds aangaf, heeft de Amsterdamse hoofdgraadmeter momenteel moeite om de stijgende lijn vast te houden. De koersontwikkeling van gisteren op het Damrak is voor alleen nog geen aanleiding om mijn technische scenario bij te stellen.

Dit betekent dat ik een opleving van de AEX naar 378 nog steeds niet geheel uitsluit, maar op de korte termijn blijf ik er van uitgaan dat de index een zijwaarts beweging laat zien tussen 378 en 369.

AEX
KT
MLT
LT
Trend
Zijwaarts
Opwaarts
Opwaarts
Steun(en)
369 - 366
356
340
Weerstand(en)
378
398
440
MLT en LT Visies AEX

Eurostoxx 50: Zijwaarts
Het koersverloop van de Eurostoxx 50 laat zich vooralsnog ook het beste omschrijven als zijwaarts en dit geval gaat het om de bandbreedte tussen 3090 en 3055. Ik houd wel in mijn achterhoofd dat de huidige consolidatie plaatsvindt binnen de stijgende, trendmatige beweging. Ik zie deze aarzeling dan ook voorlopig slechts als een pauze.

Het winterse weer inspireert mij om lekker een lang weekend op mijn snowboard te gaan staan. Dit betekent dat ik pas vanaf woensdag weer een bijdrage verzorg. Prettig (lang) weekend.

France Télécom: 21,35 euro
Eerder deze week besprak ik het technische beeld voor KPN. (zie KPN: 6,80 euro) euro). Op basis van verslechterende vooruitzichten verwacht ik een daling van de koers. Deze verzwakking vind ik ook terug bij Europese sectorgenoten. Houd ik France Télécom tegen het licht, dan concludeer ik dat ook dit fonds waarschijnlijk een daling te wachten staat.

Allereerst valt mij op dat de stijgende beweging sinds augustus vorig jaar in december overging in een zijwaarts patroon. Hierdoor brak het aandeel de stijgende steuntrendlijn onder het koersverloop (niet opgenomen in de grafiek). Het fonds is verder aan het wankelen gebracht, toen het een week geleden onder de steuntrendlijn van de nieuwe zijwaartse beweging zakte.

Nu in de afgelopen dagen ook bleek dat deze oude steun als weerstand fungeert, houd ik rekening met een verdere zuidwaartse beweging. Op basis van de breedte van dit patroon bepaal ik een eerste richtpunt op 21,35 euro.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente columns van Geert-Jan Nikken

  1. sep '08 TA: Route 666 goud 68
  2. dec '07 In de aanval 267
  3. apr '07 TA: Adieu 168

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Orange

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

  1. Orange 10,075 12:24
    -0,035
    -0,35%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare