Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Vast en zeker

Oorzaak dat in de afgelopen dagen de vastgoedaandelen flinke tikken opliepen, is onder andere de stijging van de rente na de publicatie van Producer Price Index (PPI) cijfer in de VS - zeg maar het Amerikaanse inflatiecijfer.

Uiteraard waren de Europese vastgoedaandelen ook hard opgelopen, zeker in vergelijking met de Real Estate Investment Trusts (REIT’s) in de VS, die al in januari een correctie ondergingen. Het gevolg was een nerveuze markt.

Prijzen erodeerden op redelijk volume. Met name de grotere, meer liquide fondsen waren hier slachtoffer van. Wij zien deze beweging echter als een gezonde correctie en voor de middellange termijn zijn wij niet negatief over vastgoedaandelen.

Steengoede mutaties
Op dit moment is er geen enkele reden aan te nemen dat de rente in Europa oploopt naar blijvend hogere niveaus. De geldprijs is en blijft laag door matige economische groei en een verwaarloosbare inflatie. Wij gaan daarom uit van herstel van de vastgoedaandelen na een correctie, die zo’n 5% à 10% kan bedragen.

Binnen onze IEX.nl Steen Goed Portefeuille voeren wij wel enkele veranderingen door. In de eerste plaats verdubbelen wij onze short-posities in beide Belgische aandelen Cofinimmo en Befimmo. De koersen zijn in de afgelopen maanden weliswaar achtergebleven bij de rest van Europa, maar hebben tot nu toe ook nauwelijks last van de correctie.

In Wereldhave nemen wij winst en halveren onze long-positie. De koers bleef stijgen, ondanks beperkte investeringen van het fonds en een zwakke dollar. Hierdoor komt de winst per aandeel onder druk te staan.

Bail out
Verder verdubbelen wij onze short-positie in Corio. De 60.000 euro die hiermee vrijkomen investeren wij evenredig in:

 • Bail Investissement,
 • Rodamco Europe,
 • Nexity,
 • Kaufman et Broad.

  Bail zien we als een goede high yield hedge tegen de Belgische fondsen en Rodamco Europe compenseert onze short in Corio. K&B en Nexity zijn twee woningontwikkelaars in Frankrijk. Op deze sector zijn we positief vanwege aanhoudend lage rente en de (nog) relatief aantrekkelijke prijzen van woningen in Frankrijk.

  Bovendien spelen we met deze twee fondsen in op onze voorkeur voor ontwikkelaars (boven beleggers) en kleinere ondernemingen.


  Klik hier voor Kastrops & Vincks IEX.nl Steen Goed Portefeuille (5,30%)
  Klik hier om te reageren en te discussiëren

  Remco Vinck & Ward Kastrop houden zich bij Kempen & Co bezig met de marketing en sales van Europese beursgenoteerde vastgoedfondsen. Vinck en Kastrop hebben zelf een breed gespreide portefeuille van verschillende vastgoedfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Remco Vinck & Ward Kastrop houden zich bij Kempen & Co bezig met de structurering van niet-beursgenoteerde onroerend goedfondsen en het analyseren van de Nederlandse onroerend goedfondsen. Vinck en Kastrop hebben zelf een breed gespreide portefeuille van verschillende vastgoedfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Auteur: Ward Kastrop & Remco Vinck

  Remco Vinck en Ward Kastrop zijn analist bij Kempen & Co, waar zij zich bezighouden met de structurering van niet-beursgenoteerde onroerend goedfondsen en het analyseren van de Nederlandse onroerend goedfondsen.

  Meer over Ward Kastrop & Remco Vinck

  Recente artikelen van Ward Kastrop & Remco Vinck

  1. feb '05 Nieuwe longs en dubbele shorts
  2. jan '05 Superdividend Unibail

  Gerelateerd

  Reacties

  Plaats een reactie

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Onderwerpen: vastgoed

  Gerelateerde instrumenten

  1. Befimmo 35,000 14:13
   +0,050
   +0,14%
  2. Cofinimmo 130,700 14:20
   -0,100
   -0,08%
  3. Kaufman et Broad 39,950 14:24
   -0,150
   -0,37%
  4. Nexity 42,240 14:28
   +0,140
   +0,33%
  5. Wereldhave 15,200 14:31
   +0,070
   +0,46%

  Dagelijkse nieuwsbrief

  Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links