Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Op scherp

In de laatste seconden van de handel werd de AEX vrijdag op scherp gezet. Tegen het slot aan sloeg het enthousiasme onder de beleggers weer toe en als gevolg van dit overmoedig handelen wist de index boven de zone 370 te sluiten.

Hiermee heeft de graadmeter de impasse van de afgelopen dagen doorbroken. Onder het motto never fight a trend mag ik de blik voor de AEX daarom weer verhogen. Het volgende richtpunt lijkt de reactiebodem van september 2001 op 378 te zijn.

Mijn zorgen die ik steeds uitsprak over het huidige koersverloop, heb ik echter nog steeds. Vandaar dat ik de stoploss onder het koersverloop verhoog. De bovenkant van de impassezone van vorige week moet nu dienst gaan doen als steun.

Dit betekent dat de Amsterdamse hoofdgraadmeter zich moet weten te handhaven boven het niveau van 369 om de euforie uit de slotseconden van afgelopen vrijdag te bevestigen. Onder deze koers is de index namelijk weer helemaal terug bij af en zit de AEX wederom gevangen in een impasse.

AEX
KT
MLT
LT
Trend
Zijwaarts
Opwaarts
Opwaarts
Steun(en)
369
356
340
Weerstand(en)
378
398
440

MLT en LT Visies AEX

Eurostoxx 50: Stijging
Het koersverloop van de Eurostoxx 50 kan onveranderd aangemerkt worden als een stijging binnen het opwaartse trendkanaal. Zoals ik al aannam, vormde de meest recente top op 3065 weinig tot geen weerstand. Het enige obstakel dat als zodanig voor deze graadmeter kan worden aangemerkt, bevindt zich op 3195.

Oude toppen uit juli 2002 en de bovenkant van het huidige trendkanaal kunnen in deze zone voor aarzeling zorgen. Net als bij de andere Europese indices betwijfel ik echter serieus of de index in één keer naar dit richtpunt oploopt. De stoploss voor de Europese graadmeter verhoog ik daarom ook tot aan 3035.

BNP Paribas: 61,80 euro
Aan de grafiek van BNP Paribas valt op dat de oude weerstandszone rond 55 euro nu al een aantal weken dienst doet als steun. De test van de oude weerstand als nieuw vangnet lijkt de opmaat te zijn voor een verdere stijging. Zoals duidelijk aan de grafiek valt af te lezen, laat de koers van BNP Paribas al vanaf het midden van vorig jaar een stijgend verloop zien.

Het oponthoud rond 55 euro zie ik voorlopig als aarzeling binnen deze trend. Nu de oude toppen dienst doen als steun, ga ik er van uit dat de stijgende beweging hervat wordt en dat de koers van BNP Paribas verder kan oplopen tot aan de oude top van juni 2002 rond 61,80 euro.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente columns van Geert-Jan Nikken

  1. sep '08 TA: Route 666 goud 68
  2. dec '07 In de aanval 267
  3. apr '07 TA: Adieu 168

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

  1. BNP Paribas 32,600 19 okt
    +0,395
    +1,23%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare