Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

M7: Clockwork Colruyt

Ik ben nu drie maanden met het Gilissen Quality Growth Fund in de weer. Ik bouwde vooral de dollar-gevoeligheid af en ik zorgde voor een lagere bèta - de volatiele fondsen, de ASML'en van deze wereld. Doen in 2005 nu de waarde- of groeiaandelen het goed?

Jorik van den Bos denkt daar in zijn M7: Dividend blijft de trend anders over, het zij zo. Ik vind die scheidslijn ook kunstmatig: ik ben gewoon op zoek naar ondergewaardeerde aandelen met voorspelbare en bovengemiddelde groei.

De Europese economie komt nog niet echt op gang. Daarom is er voor de ECB geen reden de rente te verhogen. Door kostenbesparingen zijn Europese aandelen redelijk gewaardeerd en zijn er redenen om gematigd positief te zijn.

Intel outside
De schoen wringt 'm echter in de VS. Daar zijn wel goede redenen voor een verdere renteverhoging, zoals inflatiedreiging en hoge economische groei. De aandelenbeurzen zijn er ook hoger gewaardeerd, echter zonder dat de winstgroeiverwachtingen van de bedrijven die van Europese ondernemingen overtreffen.

Het is daarom duidelijk waar het risico ligt. Amerika kan ook druk op zowel de obligatie-als de aandelenmarkt laten zien. Daar krijgt Europa ook last van. Ik heb in ieder geval enkele hooggewaardeerde Amerikaanse aandelen afgestoten. Mooie cijfers of niet, Intel heeft te maken met een stagnerende winstgroei.

De chipmarkt begint volwassen te worden (zie Jacques Potuijt - Read my lips: chips) en met name AMD is een serieuze concurrent geworden. Dat doet zich voelen aan de prijzenkant. Voor 2005 verwacht Intel geen winstgroei. Met een koerswinstverhouding (k/w) van meer dan 20 is er weinig toekomstl Het momentum is ook weg en het is een 100% dollarbelegging...

Verkoopjes
In mindere mate geldt hetzelfde voor Automatic Data Processing (ADP). Zij zit aan de dienstenkant, de payroll services - loonadministratie. ADP is lang een stabiele groeier geweest en heeft recessies in de branche vaak overleefd. Tijdens de recente techdepressie kreeg ze toch klappen. De omzetgroei komt terug, maar er is grote margedruk.

De winstgroei ligt in 2005 rond de 10%. Bij een k/w van 23 à 24 is dat in het huidige klimaat niet aantrekkelijk. In Europa heb ik L’Oréal verkocht. Twintig jaar lang deed de onderneming het uitstekend en groeide geweldig. Die groei neemt alleen intussen af, terwijl de concurrentie toeneemt.

Met name Procter & Gamble is een vervelende luis in de pels bij de hoge marge activiteiten. De Europese consument wordt ook steeds prijsbewuster en vlucht naar de discounters, de prijsvechters. Het is in die omstandigheden moeilijk de winstgevendheid op peil te houden, terwijl het aandeel gewaardeerd wordt op de oude winstgroei.

Rood: AEX
Blauw: Colruyt

Koopjes
Aan de koopkant pikte ik Colruyt op, een fantastisch bedrijf. Het is dé prijsbreker onder Belgische supermarkten. Ze is zeer kosten- en prijsbewust bezig. Eigenlijk is Colruyt precies het omgekeerde van wat Ahold werd onder ex-CEO Cees Van der Hoeven: een uitstekende kruidenier met weinig oog voor de balans.

Die van Colruyt is weer té sterk met 365 miljoen euro in cash. Ze koopt aandelen in en verhoogt het dividend. Het concern is ook bezig aan een reeks fraaie, kleinere acquisities en de winstgroei ligt rond de 10% bij een k/w 2006 van 15. Colruyt wint marktaandeel dat ten koste gaat van Carrefour en Delhaize. Kortom, clockwork.

Een andere aankoop is het Ierse CRH, het moederconcern van Gamma en Heras. Ze is zowel retailer als fabrikant van bouwmaterialen en heeft een ouderwets management, dat zich richt op kleine overnames die gedisciplineerd zijn gefinancierd. Vaak zijn dit familiebedrijven, waarop na de overname de eigen kennis en technieken worden losgelaten.

Door de spreiding van het concern is CRH minder cyclisch dan de de bouwmaterialensector. De dollar deed pijn in 2004, omdat meer dan 50% van de omzet in de VS wordt behaald. Nu trekken vooral de activiteiten op het Europese continent aan. Met een mooie winstgroei van 10% en een k/w van 11 is het een aantrekkelijk aandeel.

Untitled Document

Magnificent 7 Barometer  
Laatste aankoop Colruyt, CRH
Laatste verkoop Intel
Aantrekkelijke sector

Telecom

Minst aantrekkelijke sector Technologie

The Magnificent 7
Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
Klik hier om te reageren en te discussiëren


Felix Lanters is beheerder van het Gilissen Quality Growth Fund. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen Bankiers. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Felix Lanters

Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen en hoofd van het team voor Europese aandelen. Tot 2006 gaf hij leiding aan het Gilissen Quality Growth Fund. Van 1987 tot 2004 was hij werkzaam bij ABN Amro, oorspronkelijk als analist en vanaf 1994 tien jaar lang verantwoordelijk voor één van de paradepaardjes, het Tra...

Meer over Felix Lanters

Recente artikelen van Felix Lanters

  1. jan '07 French Connection 5
  2. okt '06 Stormachtige stockpicks 11
  3. jun '06 Koopjes jagen 13

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links