Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

M7: Dollarbull

2004 – het is u niet ontgaan – zit erop en de tijd is aangebroken om de portefeuilles tegen het licht te houden. Helaas wordt daarbij vaak alleen puur naar het uiteindelijke rendement gekeken, terwijl het draait om de verhouding risico-rendement. Ik beleg sec in ondergewaardeerde bedrijven met een goede free cash flow (FCF).

Bedrijven die geld verdienen met hun operationele kernactiviteiten en niet door het oppoetsen van hun winsten door middel van al dan niet legale boekhoudkundige trucs. Daardoor vermijd ik al te grote decepties.

Met dit relatief lagere risico heeft ContrarianEquities@Work sinds oprichting 86,35% gerealiseerd vergeleken met de MSCI World Index (EUR) van 14,30%. Voor 2004 stond de teller uiteindelijk op 9,11% en die van de wereldwijde index op 7,09%.

Einde dollarrisico
Succesvolle stockpicks in 2004 waren het Franse Vinci en de Belgische bierbrouwer Inbev, twee fondsen die ik bij mijn eerste bijdrage, Pieken bij paniek, in maart 2004 aanraadde. Minder gelukkig was ik met de opname van het Amerikaanse technologiefonds Synopsis en pharmaceut Pfizer.

Ook voor 2005 zie ik diverse thema’s met bijbehorende kansen. Omdat ik niet gebonden ben aan een index moet ik in ieder economisch klimaat goede, ondergewaardeerde FCF-genererende bedrijven kunnen vinden. Kenmerkend voor het afgelopen jaar was dat de USD yield curve zich grotendeels onder het niveau van zijn Europese tegenhanger bevond.

Daardoor viel er geld te verdienen door het dollarrisico af te dekken. Nu is de situatie omgekeerd en kost het hedgen van de dollar rendement. Als de rente in de VS dit jaar verder stijgt en de Europese rente onveranderd blijft, nemen deze kosten alleen maar toe. Uitgaand van de (niet onbetwiste) theorie van de koopkrachtpariteit moet de dollar aan waarde winnen.

Overreactie
De befaamde Economist's Big Mac index wijst op een overwaardering van de Europese valuta van tussen de 20% a 40%. Dezelfde index wijst op een onderwaardering van de Aziatische valuta van 30% à 50%. Wanneer de Chinese yuan in 2005 duurder wordt ten opzichte van de dollar, heeft dit een grote neerwaartse druk op de euro tot gevolg.

Dat is positief voor het handelstekort van de VS met Europa. Verder verwacht ik dat Bush dit jaar al maatregelen neemt om de budgetaire problemen het hoofd te bieden. Tot slot is iedereen in de wereld het erover eens dat de dollar onderuit gaat. Dat duidt op een overreactie, precies zoals dat het geval was bij de euro bearishness enige jaren geleden.

Daarom heb ik de dollarhedge bij een koers van 1,35 afgebouwd en besloten meer dollar exposure te nemen in het fonds. Met de verwachte rentestijging wordt in 2005 de tot op heden goed gefaciliteerde koopzieke Amerikaan verder in zijn wielen gereden, waardoor de consumentenbestedingen in de VS in 2005 wel eens tegen kunnen vallen.

Europese rente omlaag?
In Europa wordt het economisch herstel niet bepaald aangewakkerd door de sterke euro. Voor de consument heeft dat ook een positieve kant. De grondstoffenprijzen staan op een historisch zeer hoog niveau, maar de sterke euro compenseert dat grotendeels. Afgezien van olie zijn de grondstoffenprijzen in euro’s veelal lager dan voorheen.

Hierdoor ontstaat er neerwaartse prijsdruk en dat heeft negatieve gevolgen voor de omzetontwikellingen. Dit zie je al in de retail- en de luchtvaartsector. Daarom hoeft de ECB de rente niet te verhogen om de inflatie binnen de perken te houden. Sterker nog, Trichet moet wellicht nog eerder een renteverlaging overwegen.

De aanbieders van consumentengoederen zijn dan ook schaars in mijn portefeuille. Ik ben wel positief over de algehele economische ontwikkelingen en de bedrijfsresultaten. Vandaar dat ik veel investeer in de sectoren die meeliften op de economische groei. Ik ben dan ook overwogen in conjunctuurgevoelige sectoren, met name in de Europese mediasector:

  • VNU,
  • Publicis,
  • BskyB en
  • Lagardere.

    Ook in de VS zijn er in die sector kansen:

  • Viacom,
  • NewsCorp en
  • Clear Channel.

    En dan heb je nog bedrijven die profiteren van bedrijfsinvesteringen en overheidsbestedingen. Siemens en Schneider zijn beiden voor 4% vertegenwoordigd in mijn portefeuille. In 2005 houd ik mijn blik ook strak gericht op Azië op zoek om mijn exposure daar te vergroten. Nu zie je er interessante economische en demografische ontwikkelingen.

    Voeg daarbij de verwachte opwaardering van de Aziatische valuta zijn bedrijven die de omzet in de eigen regio halen interessante kandidaten voor opname in de portefeuille.

    Untitled Document

    Magnificent 7 Barometer  
    Laatste aankoop VNU
    Laatste verkoop American Power
    Aantrekkelijke sector

    Media

    Minst aantrekkelijke sector Consumentengoederen, nuts


    The Magnificent 7
    Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
    Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
    Klik hier om te reageren en te discussiëren


    Ivan Nyssen is, sinds de oprichting daarvan in 1998, beheerder van Contrarian Equities@Work. Nyssens columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  • Ivan Nyssen is, sinds de oprichting daarvan in 1998, beheerder van Contrarian Equities@Work. Nyssens columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Ivan Nyssen

    Ivan Nyssen is, sinds de oprichting daarvan in 1998, beheerder van Contrarian Equities@Work. Daarnaast maakt hij, als Managing Director, deel uit van het directie comité van de Capital@Work Groep, met als voornaamste aandachtsgebied het Asset Management Dept., dat wereldwijd ca. 1,25 miljard euro beheert. Tot 1993 was Nyssen ...

    Meer over Ivan Nyssen

    Recente artikelen van Ivan Nyssen

    1. apr '05 M7: Oliehype
    2. jan '05 M7: Dollarbull
    3. aug '04 Bij de les blijven

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links