Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

M7: In de verdediging

Robeco deed het in 2004 met een rendement van 5% beter dan het gemiddelde van de Nederlandse concurrentie, maar bleef licht achter bij de benchmark. Dat is niet de bedoeling. Het vierde kwartaal was wel goed en die trend wil ik voortzetten.

Daarbij speel ik nog steeds telecom, zoals ik op 12 oktober 2004 beschreef in M7: Telecomcash. Ik verkocht wel helemaal of deels een aantal grote Amerikaanse conglomeraten. Behalve 3M stootte ik ook United Technologies af en ben ik onderwogen in General Electric.

Een laatste zet van mij was het verlagen van mijn belangen in de grondstoffenindustrie - een sector die het in 2004 goed deed. Ik zat vorig jaar een flinke periode overwogen in met name mijnbouw en metalen.

Te volatiel
Onlangs heb ik echter mijn belang in Alcan. afgestoten, een Canadese aluminiumproducent. De groei in die sector wordt natuurlijk vooral gedreven door de enorme vraag naar metalen vanuit China, maar ook door de kapitaaldiscipline van de spelers in dat marktsegement, die met de hand op de knip hebben geleefd.

Mijn visie is dat de vraag op peil blijft, maar dat het aanbod ook toeneemt. De voorraden zijn laag en er werden in de afgelopen jaren weinig nieuwe ontdekt. Het vinden van nieuwe ertsen wordt steeds duurder en dat geldt ook voor de exploitatie van bestaande mijnen. Bovendien zijn er infrastructuurproblemen. De grenzen van die capaciteit zijn in zicht.

Neem het Australische Rio Tinto. Dat vervoert de grondstoffen via een spoorweg naar de kust voor verder transport. Dat is echter een eensporig traject, met aan het einde een loop. Bij een grotere productie kon Rio Tinto daarom geen twintig wagonnetjes achter de locomotief hangen, omdat de loop daarvoor te klein was. Dan botst de loc op de achterste wagentjes.

De Chinese vraag blijft ook in 2005 fors, al neemt de groei daar af tot 7% à 8%. De grondstofprijzen blijven op hoog niveau, maar de markt wordt volatieler. Bij berichten over tegenvallende Chinese groei kunnen de prijzen fors naar beneden, maar meevallers bij mijnen leiden juist tot grote stijgingen. Daarmee nemen de risico’s te zeer toe.

Time Warner timmert aan de weg
In de mediawereld heb ik Time Warner bijgekocht. De sector presteerde slecht in 2004. Met de Olympische Spelen, het EK Voetbal en de Amerikaanse verkiezingen waren de advertentiebestedingen goed, maar de vrees heerst dat die in 2005 fors inzakken. Ik denk dat dit meevalt. Time Warner is specifiek interessant, omdat ze gediversifieerd is

De kabeldivisie loopt voorop in voice over ip en concurreert prima met de telecoms. AOL was in de afgelopen jaren het zorgenkindje. De abonnementinkomsten liepen en lopen terug, maar de kosten worden nog sneller gereduceerd waardoor er positieve kasstromen ontstaan. Bovendien lijkt de concurrentiepositie ten opzichte van Yahoo beter te worden.

AOL leed onder de gratis informatie die Yahoo levert, maar nu zij ook betaalde diensten invoert - bijvoorbeeld berichten van Reuters - kan AOL beter concurreren. Mijn droomscenario is natuurlijk dat de waardering net zo hoog oploopt als die van Yahoo. Niettemin moet de cashflow van AOL in 2005 ook puik zijn zonder zo'n wonder.

Idiote groeitargets
Wat sectoren betreft ben ik positief over gezondheidszorg, niet-duurzame consumptiemiddelen en telecom. Minder enthousiast ben ik over ICT en cyclische consumentengoederen. Ik ben behoorlijk defensief derhalve. Daarbij speel ik in op de verwachting dat bedrijven minder focussen op groei en meer op het creëren van aandeelhouderswaarde.

Unilever moet de aangekondigde herstructurering in februari gewoon doorzetten en idiote groeidoelstellingen van 4% tot 6% laten varen. Vanuit die gedachte heb ik dan ook een positie in het fonds.

Untitled Document

Magnificent 7 Barometer  
Laatste aankoop Time Warner
Laatste verkoop Alcan
Aantrekkelijke sector

Telecom, gezondheidszorg, niet-duurzame cos.goederen

Minst aantrekkelijke sector Cyclische cons.goederen, informatietechnologie

The Magnificent 7
Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Mark Glazener is beheerder van het Robeco Fonds. Glazeners columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Mark Glazener is beheerder van het Robeco Fonds. Glazeners columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Glazener

Mark Glazener beheert sinds september 2003 het Robeco Fonds. In de drie jaar daarvoor was hij hoofd aandelen en beheerder van Rolinco. In die periode was Glazener verantwoordelijk voor de afdeling aandelenbeleggingen, het business plan personeelsbeleid en budgetten en het ontwikkelen van het beleggingsproces. Glazener is al s...

Meer over Mark Glazener

Recente artikelen van Mark Glazener

  1. mrt '06 M7: De bel luidt 7
  2. nov '05 M7: Glazener strykes back
  3. sep '05 M7: Nippon Express

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links