Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Worsteling

Het grootste gedeelte van de handelsdag van gisteren bracht de AEX door in het weerstandsgebied, dat ik eerder al definieerde op 354. In de slotronde werd de index tot boven dit niveau uitgetild, maar ik vrees dat deze winst aan het begin van de handel weer moet worden ingeleverd.

Dit impliceert dat de Amsterdamse hoofdindex onveranderd blijft worstelen met de weerstandslijn van het koerspatroon dat in de technische analyse bekend staat als rising wedge.

Zoals ik gisteren al schreef in mijn bijdrage Toe nou is een uitbraak boven 354 voor mij aanleiding om een vervolgstijging te verwachten naar de vorige top, die een stand van 358 wist te schrijven op het koersbord aan het Damrak. De steunlijn van het koerspatroon fluctueert moment rond het niveau van 351.

DSM: 43,60 euro
Aan de indrukwekkende opmars van DSM lijkt een einde te zijn gekomen. Sinds de laatste week van september vorig jaar tekende de koers een opwaartse trend af. De trendlijn die ik onder deze beweging kan trekken, had in de afgelopen handelsdagen echter niet de kracht om de verkoopdruk op te vangen. Als gevolg hiervan brak de trendlijn.

De stijging op vrijdag en de eerste uren van gisteren kwalificeer ik daarom slechts als pullback. Met het wegzakken van de koers na deze opleving lijkt het technische signaal te zijn gegeven dat deze terugtest succesvol is geweest. Het meest waarschijnlijke scenario is daarom een verdere verzwakking van DSM.

Het eerste richtpunt hiervoor definieer ik op 43,60 euro. Een oude steunlijn en voormalige toppen kunnen in deze zone voor steun zorgen.

L' Oréal: 62 euro
Het technische beeld van L’Oréal verbeterde zich in de afgelopen maanden. In het derde kwartaal van 2004 liet de koers een behoorlijke veer, maar in oktober kwam de val tot stilstand. Sindsdien won het fonds een gedeelte van het verloren terrein terug. De verdere technische vooruitzichten ogen vooralsnog vriendelijk.

Deze verwachting baseer ik op het koersverloop sinds augustus vorig jaar. Bekijk ik deze beweging namelijk nauwkeurig, dan ontdek ik een omgekeerde hoofd-schouderformatie. Aan het einde van een daling staat dit bekend als omkeerpatroon. De neklijn, die ik in de grafiek aangeef, is inmiddels opwaarts gebroken.

Een terugval naar deze lijn is niet ondenkbaar, maar zwakte zie ik als koopmogelijkheid. Het koerspatroon leent zich voor de berekening van een richtpunt: 62 euro. In de grafiek vormden zich in het tweede kwartaal van vorig jaar een aantal bodems en deze oude steun kan nu als weerstand gaan fungeren.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente columns van Geert-Jan Nikken

 1. sep '08 TA: Route 666 goud 68
 2. dec '07 In de aanval 267
 3. apr '07 TA: Adieu 168

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DSM Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

L'OREAL

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. DSM Koninklijke 129,050 17:35
  +1,200
  +0,94%
 2. L'OREAL 277,200 17:35
  +1,200
  +0,43%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare