Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Polderportefeuille, sinds 1996

De polderportefeuille van IEX.nl is ouder dan IEX zelf. Sinds 1996 bestaat de virtuele modelportefeuille al, eerst in Quote, later op IEX.nl. In de beginjaren werd hij beheerd door Michael Kraland, sinds 2002 deed hij dat samen met IEX-collega Frank van Dongen. Zoveel financieel talent op één portefeuille, dat is een beetje zonde, en dus gaat met ingang van vandaag Van Dongen vs. Kraland – The Battle van start.

Nog een verrassing: deze week worden beide portefuilles – en ook de andere aandelen-modelportefeuilles van IEX - vrij toegankelijk voor alle leden. Ze zijn niet langer alleen te volgen in het betaalde deel. We zullen uiteraard aankondigen wanneer dat gebeurt, en waar u ze kunt vinden.

Zowel Kraland als Van Dongen hebben begin deze week hun eerste commentaren geschreven en voorzichtige posities ingenomen. In deze column en die van Van Dongen leest u de eerste motivaties. (Redactie IEX)

Michael Kraland:
"De IEX.nl Polderportefeuille gaat haar achtste jaar in. Wij nemen afscheid, met dank, van medebeheerder Frank van Dongen en gaan weer alleen verder. We gaan vandaag direct van start met een aankoop en we gaan u uitleggen hoe we verder gaan.

Gisterenavond flitste het maandbericht van GO Capital over ons scherm. GO beheert het Global Opportunities Fund en dat fonds presteert uitstekend.

Wij zijn dan ook persoonlijk long en we volgen Frans van Schaik en Corneille Couwenberg al sinds de start. Zij waren ooit het eerste Nederlandse long/short equity hedge fund. Sindsdien is daar een tweede Amsterdamse fonds bijgekomen, Aster-X dat ook goed bezig is.

Forse outperformance
Global Opportunities Fund steeg in december 3% versus 1,9% voor MSCI Europa, een index. MSCI is het indexbedrijf van effectenbank Morgan Stanley en deze Europa index wordt veel gebruikt. Daarmee komt GO voor 2004 uit op 31,2% versus 9,4% voor MSCI Europa. Sinds de start van het fonds, in december 2000, steeg het fonds met 157%.

In diezelfde periode daalde de MSCI Europa met 33%. Dat is een keurige prestatie, meer dan dat zelfs, dit is buitengewoon goed. En dat met een lagere volatiliteit dan die index: 8,4 versus 10,1. Er was maar één ding vervelend. GO was dicht, gesloten voor nieuw geld. De beheerders hadden al bij de start aangegeven dat ze bij 50 miljoen euro het fonds zouden sluiten.

Beheerders met een geweten doen dit soort dingen om de zaak goed te kunnen blijven beheersen. Het was amusant om te zien hoe, zodra de beheerders aangaven dat ze dicht zouden gaan, het geld binnenstroomde. Inmiddels zit er ongeveer 130 miljoen in het fonds en is er een derde partner, Mike Kranenburg, bij gekomen.

Kort weer open
GO gaat open voor een extra 15 miljoen en geeft aan in de loop van het jaar nog eens inschrijvingen van in totaal 6 miljoen te accepteren. Als we even gaan rekenen en uitgaan van opnieuw een goed jaar, heeft het fonds straks een belegd vermogen van ongeveer 200 miljoen. Wat let GO om verder te groeien? "Goede medewerkers" zegt Corneille Couwenberg.

"Er zijn maar weinig mensen in Nederland die goed bij ons passen, uitstekende beleggers zijn en bereid zijn om hard te werken. We hebben geen zin om risico te nemen door iemand aan te nemen waarvan we niet van tevoren goed weten dat hij bij ons past." Terug naar onze inschrijving.

We denken dat de score van GO en de belangstelling van bestaande beleggers ruim voldoende zijn om de beheerders de luxe van keuze te verschaffen. Wij vroegen aan GO wat dan hun criteria worden. Het fonds wil graag nieuwe beleggers, maar zit niet te wachten op opportunisten die na het lezen van dit artikel de caravan verpanden om alles naar hun fonds te gooien.

250.000 euro
"Er is al een lijst met belangstellenden", aldus GO. Rest ons de vraag hoeveel we in dit fonds gaan beleggen. Wij hebben bijna negen ton cash. In onze portefeuille hebben wij slechts het marktneutrale fonds Auriga International, eveneens een hedge fund, en Vopak. Het minimum bij GO is 50.000 euro.

Dat is overigens normaal bij dit soort fondsen, die mikken op vermogende particulieren en instituten. Voor onze portefeuille is dat geen probleem. Wij gaan proberen 250.000 euro te krijgen. Op korte termijn verneemt u op deze site meer over de IEX.nl Polderportefeuille en de nieuwe portefeuille van Frank van Dongen, waarvoor de redactie nog op een passende, koninklijke naam zint.


Klik hier om te reageren en te discussiëren



Michael Kraland is mede-oprichter van IEX.nl. Hij woont in Parijs, is als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Kraland is op dit moment Long Global Opportunities. Uw reactie is welkom op kraland@iex.nl.

Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Kraland

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Meer over Michael Kraland

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. apr '05 Twee gezichten van Mammon
  2. mrt '05 Zeepbel? Geen kunst aan
  3. mrt '05 Recht voor z'n RAB

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links