Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

NY: Massageolie

Wall Street steeg in het laatste uur van de handel, nadat de Fed de overnight lending rate inderdaad verhoogde. Voorzitter Alan Greenspan zei exact wat de markt wilde horen, waardoor van enig schokeffect geen sprake was. De aandelenrally zette door.

De S&P 500 sloot voor de eerste keer in meer dan drie jaar tijd boven de psychologisch belangrijke 1200 punten barrière. De Dow Jones noteerde met 10.876 het hoogste slot sinds maart en de Nasdaq tekende op 2159 een nieuwe top voor 2004.

De laatste index is trouwens met 23% gestegen vanaf de bodem op 12 augustus en laat dit jaar een plus van 7,8% zien. De Nasdaq liep al met 94% op sinds de beruchte bodem van 9 oktober 2002, toen de index het dieptepunt in zes jaar tijd liet zien.

Merger & Aquisition
De rally in technologiewaarden komt daardoor het bedrijfsleven weer investeert in ict. Computeraandelen zijn in de afgelopen twee jaar zwaar afgestraft en de fundamenten worden steeds steviger. De technologie-uitgaven continueren volgend jaar en de desbetreffende aandelen blijven het goed doen. Ik gaf u al diverse koopjes in Trek in tech.

Intussen is het Merger & Aquisition (fusie en overname) wat de klok slaat in de VS. Na de deals van de afgelopen dagen is vandaag de fusie tussen Sprint en Nextel Communications beklonken. De overeenkomst heeft een waarde van 35 miljard dollar en de combinatie wordt met 35 miljoen klanten Amerika's derde mobiele telefoniebedrijf.

Nasdaq

Koersvirus Symantec
Beveiligingssoftwarebedrijf Symantec is in gesprek met Veritas over een overname. De laatste steeg gisteren 8,7% tot 27,38 dollar op het nieuws en was hiermee de grootste stijger binnen de S&P 500. Symantec - u weet wel, van Norton Antivirus Software - heeft meer dan 13 miljard dollar voor Veritas over.

Het bericht deed de aandelenkoers van Symantec alleen allesbehalve goed, want hert fonds ging met maar liefst 16,5% door het putje. Het laat zich raden dat de onderneming gisteren hierdoor de grootste daler was binnen de S&P 500. Analisten vinden blijkbaar de geboden prijs voor Veritas veel te hoog.

Veritas

Optellen Intel
De overeenkomsten van de afgelopen dagen zijn een gevolg van de berg liquide middelen die grote bedrijven hebben, in combinatie met optimisme over de Amerikaanse economie. Historisch gezien stijgen de aandelenmarkten, wanneer er fusie- en overnamekoorts heerst. Diverse bekende analisten voorspellen dat in 2005 de S&P 500 minimaal 10% oploopt.

Intel won gisteren 2,7% tot 23,24 dollar, nadat een analist van RBC Capital Markets haar omzetverwachting voor het komende kwartaal verhoogde van 8,8 tot 9,3 miljard dollar. Hij krijgt signalen uit de markt van toenemende vraag naar chips, terwijl de voorraden bij de producenten afnemen. RBC verhoogde haar koersdoel voor Intel naar 30 dollar.

Symantec

Olie en kou
Vandaag verwacht ik consolidatie. Beleggers kopen winnaars en doen verliezers de deur uit, maar markt heeft een trigger nodig om weer écht gemotiveerd te raken. Het fusie- en overnamegeweld is natuurlijk een pluspunt. Beleggers laten zich alleen afschrikken door de oplopende olieprijs, omdat Koning Winter het noordoosten van Amerika is binnengevallen.

Om 16:30 weet de markt meer, als het Amerikaanse ministerie van Energie weer haar wekelijkse update over de olievoorraden geeft. Als de hoeveelheid Heating Oil (stookolie) meer is toegenomen dan waar de markt op hoopt kan dit de katalysator zijn voor verdere aandelenkoersstijgingen.

Intel

Klik hier om te reageren en te discussiëren

Rob Koenders is vermogensbeheerder en partner bij Harmony Vermogensbeheer in Aalsmeer. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Meer over

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links