Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fagron, de claimemissie

Fagron, de claimemissie

De kogel is door de kerk bij Fagron, de claimemissie gaat morgen beginnen. First things first: de details en voorwaarden, rechtstreeks uit het persbericht:

  • Kapitaalverhoging van maximaal € 88.265.360,40
  • Inschrijvingsratio: 5 Nieuwe Aandelen voor 16 Voorkeurrechten
  • Uitgifteprijs: € 5,16 per Nieuw Aandeel (dit vertegenwoordigt een korting van 24,10% ten opzichte van de theoretische prijs2 ex recht (na onthechting van het voorkeurrecht))
  • Inschrijvingsverbintenissen van WPEF VI Holdco III BE B.V., Alychlo NV, Carmignac Portfolio SICAV en Carmignac Gestion S.A., Midlin N.V. en Bart Versluys
  • Inschrijvingsperiode voor de Voorkeurrechten: 17 juni 2016 tot en met 1 juli 2016 
  • De Voorkeurrechten zijn tijdens de Inschrijvingsperiode voor de Voorkeurrechten verhandelbaar op Euronext Brussel en Euronext Amsterdam 

De geschiedenis achter deze claimemissie in het kort: op 2 oktober vorig jaar kwam Fagron met een omzetwaarschuwing, verpakt in overname-interesse. Die lagere omzet kwam doordat in de Verenigde Staten de vergoedingen voor medicijnen onder druk liggen.

De vermeende overname kwam er nooit, wel waren de partijen waarmee Fagron destijds sprak, bereid de helpende hand toe te steken. Dat heeft geresulteerd in een eerste kapitaalinjectie van 131 miljoen euro half mei, en vervolgens een claimemissie van 88 miljoen euro, die morgen van start gaat.

Hoe ziet de emissie eruit?

Nog zo’n cijferfetisjist:

 

 

U mag voor elke 16 aandelen die u bezit op 16 juni, nabeurs, 5 nieuwe aandelen kopen tegen 5,16 euro. Nog mooier was het als de emissie op 16 mei was aangekondigd natuurlijk.

Die 5,16 euro is een korting van 24,1% op de theoretische koers morgen zonder de claim. Hierbij gaat Fagron uit van een koers van 7,31, de slotkoers van 14 juni. Reken mee:

  • U hebt 1000 aandelen a 7,31 euro
  • U koopt 1000 * 5/16(312.5) nieuwe aandelen bij a 5,16

Totaal in bezit straks 1312.5 aandelen tegen een waarde van 8922,50. Dat maakt een gemiddelde prijs van 8922,50/1312,50 = 6,7980 euro. De korting die u krijgt op de nieuwe aandelen is dus 24,1% ten opzichte van de aandelenprijs ex-claim. De claim is, bij een theoretische koers van 7,31 in het aandeel, morgen 0,512 euro waard.

Andersom gerekend: om 1 nieuw aandeel te kopen, heeft u 3,2 claims nodig. U betaalt dus (3,2 * 0,512) + 5,16 en heeft dan een nieuw aandeel te pakken dat vervolgens 6,798 waard is.

Opvallende zaken:

Dat is allemaal theorie, morgen zullen we zien hoe e.e.a. uitpakt. Een paar opvallende zaken nog: de instinker die ArcelorMittal bij haar claimemissie hanteerde wordt hier niet gebruikt. Wie zijn voorkeursrechten niet uitoefent, krijgt de waarde ervan (als die meer is dan 0,01 euro) alsnog uitgekeerd. Bij de claimemissie van Mittal ging die opbrengst als lokkertje naar de mensen die hun claims wél hadden uitgeoefend...

Grootaandeelhouder Waterland doet volop mee aan de emissie en zal eventueel ook de overgebleven restaandelen opnemen. Waterland hoeft echter bij het overschrijden van de 30%-drempel geen officieel bod op het hele bedrijf te doen.

Gezien de stampede op het Damrak vorige weken is het opmerkelijk dat Fagron juist nu, in de dagen voor, en ten tijde van een eventueel Brexit, de claimemissie gaat doorvoeren. Waarom niet wat eerder, of juist wat later? Gewoon nuchter verstand misschien?

In ieder geval voor de beurshandelaren een leuk tijdverdrijf de komende weken, want bij een claimemissie is altijd wat te doen. Succes iedereen. Hieronder nog de officiele tijdlijn waarin e.e.a. in de planning staat:

 

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links