Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Opkomende markten in de uitverkoop

Opkomende markten in de uitverkoop

Beleggers in aandelen opkomende markten hebben een moeilijke tijd achter de rug. In de afgelopen vijf jaar bleef deze aandelencategorie flink achter bij aandelen in de ontwikkelde markten. Dat is wel eens anders geweest.

De zwakke prestaties van aandelen opkomende markten laten zich, zeker achteraf, gemakkelijk verklaren. In deze periode kwam er een einde aan de grondstoffenhausse. Dat raakte de opkomende markten hard, omdat veel van deze landen zwaar afhankelijk zijn van de export van grondstoffen.

Denk aan Rusland, Brazilië en Zuid-Afrika. Daarnaast kregen opkomende markten te maken met een aansterkende Amerikaanse dollar, die de economische groei onder druk zette. 

Buy the dip

Hoewel het beurssentiment nog altijd niet bijster goed is, zijn de waarderingen van aandelen opkomende markten inmiddels zo hard gedaald dat steeds meer beleggingshuizen beleggers oproepen om in te stappen. Buy the dip.

Vorige week was het de beurt aan onder meer The Boston Company, onderdeel van de grote Amerikaanse vermogensbeheerder BNY Mellon, om aandelen opkomende markten aan te prijzen. Volgens The Boston Company zijn inmiddels grote delen van aandelen opkomende markten oversold geraakt.

Terwijl Amerikaanse aandelen volgens de Shiller-methode een koerswinstverhouding hebben van 25 is de gemiddelde koerswinstverhouding van aandelen opkomende markten gedaald naar 10. Ofwel, aandelen opkomende markten zijn 2,5 zo goedkoop als die uit de Verenigde Staten.

Hogere winsten

Pessimistische beleggers zullen zeggen dat lage waarderingen geen garantie zijn voor een duurzame omslag in het sentiment onder beleggers. Als de bedrijfswinsten niet stijgen, is er geen reden om koersstijgingen te verwachtingen.

The Boston Company ziet echter tal van signalen die hogere bedrijfswinsten rechtvaardigen. In veel opkomende markten zijn kapitaalinvesteringen beperkt om de overcapaciteit in bepaalde sectoren terug te brengen. Het vrijgekomen geld is gebruikt voor herstructureringen en de afbouw van schulden.

Ofwel, bedrijven reageren op de conjuncturele neergang in opkomende markten en tragere groei van de wereldeconomie door efficiënter met hun kapitaal om te gaan. Dan zijn er nog de politieke en economische hervormingen die in veel opkomende landen worden doorgevoerd. Ook die zullen positief doorwerken op de bedrijfswinsten.

Conclusie van The Boston Company: "Opkomende markten zijn volatieler dan ontwikkelde markten en gevoelig voor veranderingen in het beleggingssentiment, maar historisch gezien loont het in te stappen in deze beleggingscategorie na een langdurige periode van absolute en relatief zwakke prestaties, gecombineerd met aantrekkelijke waarderingen."

Wel breed instappen

Beleggers, die ook denken dat het ergste voor aandelen opkomende markten voorbij is, stappen uiteraard breed gespreid in om vervolgens de tijd zijn werk te laten doen. De keuze uit fondsen die zich speciaal richten op aandelen opkomende markten is enorm.

Ik hou het eenvoudig door drie fondsen met elkaar te vergelijken. Alle zijn genoteerd in euro’s en hebben een redelijk lang trackrecord opgebouwd. Het gaat om:

Hoe hebben ze het gedaan? Ik kijk naar rendement, kosten en risico.

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar):

  • Blackrock Emerging Markets: +1,3% (-0,8% index)
  • Henderson Emerging Markets: +2,2% (+1,0% index)
  • Robeco Emerging Conservative: +5,9% (+4,7% index)

Rendement 3 jaar (gemiddeld per jaar):

  • Blackrock Emerging Markets: +1,5% (-0.8% index)
  • Henderson Emerging Markets: +5,4% (+3,2% index)
  • Robeco Emerging Conservative: +2,7% (+0,5% index)

Rendement afgelopen 12 maanden:

  • Blackrock Emerging Markets: -11,8% (+0,6% index)
  • Henderson Emerging Markets: -3,8% (+8,5% index)
  • Robeco Emerging Conservative: -13,0% (-0,6% index)

Kosten:

  • Blackrock Emerging Markets: 1,10%
  • Henderson Emerging Markets: 1,80%
  • Robeco Emerging Conservative: 0,83%

Risico (Standaarddeviatie):

  • Blackrock Emerging Markets: 15,6
  • Henderson Emerging Markets: 14,9
  • Robeco Emerging Conservative: 12,9

Conclusies

Op basis van kosten en risico is het wel duidelijk welk fonds de liefhebber van aandelen opkomende markten moet hebben. Robeco Emerging Conservative Equities heeft de beste papieren. By far. Het fonds belegt alleen in aandelen die relatief rustig bewegen en een goed dividend uitkeren.

Emoties komen er niet aan te pas. Het beleggingsmodel bepaalt. Dat zorgt voor rust.

De enige concurrent van het Robecofonds is het Henderson Gartmore Fund Emerging Markets. Dat is wel peperduur. 1,8% kosten per jaar is ongekend veel geld, niet meer van deze tijd. Het fonds heeft het wel erg goed gedaan op middellange termijn (twee jaar) en vooral de laatste twaalf maanden.

Maar sinds de komst van een nieuwe fondsmanager vorig jaar gaat het opkomende markten-fonds van Henderson als een raket. Nou ja, een min van bijna 4% over het afgelopen jaar is niet goed, maar wel 8,5% beter dan de relevante index.

Sinds begin dit jaar staat het fonds op een plus van bijna 6%, terwijl het conservative-fonds van Robeco en het Blackrock Emerging Markets Fund 2% achterblijven.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  2. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  3. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links