Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Niemand weet het écht

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. Doppie2 17 juni 2016 09:17
    Voorbeeld 3 is voor de adviseur pas een probleem als het stel na het trouwen op adviesgesprek komt. Dat zal lang niet altijd het geval zijn en dus praten we hier over een uitzondering.
    Hypotheekrenteaftrek (HRA) schrappen is de meest rigoreuze maatregel; fiscale aspecten schrappen uit het advies is een andere. Gewoon werken met bruto lasten, de rest is een (steeds kleiner wordend) douceurtje van de Staat. Leasemaatschappijen adviseren ook niet over fiscale bijtelling (wel in commerciële uitingen). Maar ja, dan wordt een hypothecaire lening ineens wel heel transparant en zal een hele branche moeite krijgen om zijn meerwaarde aan te tonen.
  2. wieweet 17 juni 2016 09:20
    Beste Jos....is al vaker overgeschreven maar kreeg net een vraag van iemand..

    Getrouwd stel heeft een huis van 450 k afl. vrij. Genieten trouwens al van de jaren 90 van hypho aftrek. Tot wanneer hebben zij nu aftrek? 2030 toch? Stel zij verkopen nu en gaan goedkoper terug kopen. Stel een woning van 200 k. Met de nieuwe hypho hebben zij toch ook maar normalitair aftrek tot 2030? Volgens deze mensen kunnen ze door blijven hypho aftrekken..

    vrgr
  3. [verwijderd] 17 juni 2016 10:23
    Helemaal met Dr. Bob eens. Als de IB wordt aangepast is er geen man overboord.
    Al die onnodig vergezochte constructies om maar centen uit de zakken van de mensen te tikken...het is idioot.

    Sowieso moet de IB worden verlaagd alsook de btw ... geef de mensen wat meer bestedingsruimte als men de economie wil aanwakkeren ipv maar gelegaliseerd stelen.
    Het hele principe van belasting betalen is sowieso achterhaald en dient voornamelijk nu nog maar om die duur betaalde ambtenaren in het zadel te houden...hun lonen terug schroeven naar modaal en als ze daar geen genoegen mee nemen moeten ze maar proberen een echte baan te vinden.
  4. Ivanrybkin 17 juni 2016 11:23
    Ik vind het een non probleem. Iets minder recht op aftrek tgv trouwen dan in theorie mogelijk is hoort gewoon bij de lasten van een huwelijk.

    Als je ervan uitgaat dat de datum van afsluiten van de hypotheek leidend is, is er niets aan de hand.

    Daarbij: de belastingdienst is toch niet zo streng. waar gaat het nog over nadat er al 20 of 25 jaar is afgelost. ...?

  5. [verwijderd] 17 juni 2016 12:51
    Waarom zou de belastingdienst/overheid toch weer een graantje (extra) moeten meepikken?
    Ze zitten al met 2 handen in je portemonnee...kwartje hier, euro'tje daar...het principe van graaien houdt niet op. In het voorbeeld gaat het individueel gezien niet om veel geld, maar als je 100.000 mensen in dit schuitje hebt zitten...kassa!
  6. Jos Koets 17 juni 2016 13:05
    quote:

    wieweet schreef op 17 juni 2016 09:20:

    Beste Jos....is al vaker overgeschreven maar kreeg net een vraag van iemand..

    Getrouwd stel heeft een huis van 450 k afl. vrij. Genieten trouwens al van de jaren 90 van hypho aftrek. Tot wanneer hebben zij nu aftrek? 2030 toch? Stel zij verkopen nu en gaan goedkoper terug kopen. Stel een woning van 200 k. Met de nieuwe hypho hebben zij toch ook maar normalitair aftrek tot 2030? Volgens deze mensen kunnen ze door blijven hypho aftrekken..

    vrgr
    Klopt. Renteaftrek is tot 1-1-2031

    gr Jos
  7. Stapelaar 17 juni 2016 13:52
    quote:

    Jos Koets schreef op 17 juni 2016 13:05:

    [...]
    Klopt. Renteaftrek is tot 1-1-2031

    gr Jos
    Toch niet helemaal: bij overstap naar de goedkopere woning zal de overwaarde eerst gebruikt moeten worden waardoor er waarschijnlijk niets meer valt af te trekken, ofwel de aftrek valt weg tegen het eigen woning forfait.
  8. forum rang 5 theo1 17 juni 2016 14:14
    @Ivan:
    Dat hangt denk ik van de omstandigheden af.
    Stel A koopt een huis en trouwt na 10 jaar met B (die schoon is qua hypotheek). Dan kan B dus weer 30 jaar aftrekken. Afhankelijk van de bedragen, en de rentestand op dat moment, kan het dan aantrekkelijk zijn om de helft van de hypo (het gedeelte van B) over te sluiten met een nieuwe looptijd van 30 jaar. Zeker als dan net je rentevaste periode afloopt zodat dat boetevrij kan. Vooropgesteld dat je er geen problemen mee hebt om zo lange tijd rente te betalen.

    Na 20 jaar zal ongeveer de helft zijn afgelost, na 10 jaar minder dan een kwart (het gaat exponentieel). En 10 jaar verlenging voor de helft van het openstaande bedrag kan best een verschil maken als de financiën aan de krappe kant zitten.
  9. [verwijderd] 17 juni 2016 16:02
    ...een belachelijke wet trouwens om binnen 2-5 jaar de overwaarde te moeten herinvesteren in vastgoed wegens anders een te verwachten btw-aanslag (boete) van 50%(?) of zo...zou juist bij een rentestijging als buffer kunnen dienen wat dus nu vakkundig wordt ingepikt. Je vraagt je af of er überhaupt serieus economen worden geraadpleegd alvorens er een wet wordt doorgevoerd...
  10. Jos Koets 17 juni 2016 16:16
    quote:

    Stapelaar schreef op 17 juni 2016 13:52:

    [...]

    Toch niet helemaal: bij overstap naar de goedkopere woning zal de overwaarde eerst gebruikt moeten worden waardoor er waarschijnlijk niets meer valt af te trekken, ofwel de aftrek valt weg tegen het eigen woning forfait.
    Vanuit de fiscus gezien is er sprake tot einddatum 1-1-2031.
  11. wieweet 18 juni 2016 13:16
    quote:

    Jos Koets schreef op 17 juni 2016 13:05:

    [...]
    Klopt. Renteaftrek is tot 1-1-2031

    gr Jos
    Word nog spannender...Ze hebben een Hyphotheek schuld van 500k Rente vast ongeveer 5,2%.. Over 15 jaar gaan zij ook nog eens met pensioen.
    Bruto maandlasten gaan netto maandlasten worden.
    Ik had ze al vele malen eerder aangeraden om die hut te koop te zetten nu de rente een stuk lager staat...

    vrgr
  12. [verwijderd] 18 juni 2016 21:29
    Sterker nog; over 15 jaar hebben ze zelfs die pensioen niet....want zoals het nu gaat zal het begrip "pensioen" alleen terugvinden zijn in de geschiedenisboeken onder kopje "wat ooit was"....

    Ook dat rare "uit de lucht komen vallen"-discussie van een tijdje terug tussen de Rabo en DNB over of men wel een rentestijging (naar 5%) zou kunnen betalen....allemaal subtiele en onheilspellende speldenprikken zonder directe aanleiding...opletten geblazen...
  13. Maan Arkenbosch 18 juni 2016 21:33
    De renteaftrek stelt zo wie zo niets meer voor.Doordat de hypotheek rente fors gezakt is met inachtneming van de huurwaarde forfait is de politiek in Den Haag weer de lachende derde. Wij worden niet alleen via de pensioenen en spaarrekeningen, maar ook via de (woning) belasting bestolen via de sluwe Eurocraten politiek samen met de ECB/Drachi tactiek.Het is linksom of rechtsom: De enorme bankenschulden in Zuid E.U. moeten doorgestreept worden of de rente knalt omhoog door in te prijzen risico toeslag of de pensioenfondsen en kleine spaarder krijgt de klappen, waarna chaos uitbreekt. Nogmaals==>Koop goud en zilver!
  14. [verwijderd] 20 juni 2016 16:22
    quote:

    Sunny-D schreef op 17 juni 2016 16:02:

    ...een belachelijke wet trouwens om binnen 2-5 jaar de overwaarde te moeten herinvesteren in vastgoed wegens anders een te verwachten btw-aanslag (boete) van 50%(?) of zo...
    Wat is dit nou weer voor onzinpraat?
    Wijs maar even het wetsartikel of een link bij de belastingdienst aan.
  15. [verwijderd] 21 juni 2016 09:41
    quote:

    Sunny-D schreef op 20 juni 2016 16:31:

    Weet niet wat jij hebt gedaan met jouw overwaarde, maar zou maar uitkijken dat de belastingdienst niet bij jou even een kijkje komt nemen... Is hier in het westen algemeen bekend sinds een paar jaar.
    Karamba zeg. Misschien moet je toch even langs een echte adviseur gaan. Groetjes van een adviseur uit ''het westen''.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links