Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

We zijn er bijna...

We zijn er bijna...

Hoewel ik zelf al niet meer meeloop, ben ik wel door de avondvierdaagseliederen geïnspireerd. Want we zijn er bijna (... maar mogelijk nog niet helemaal). De ECB is overgegaan tot het opkopen van corporate bonds (bedrijfsschulden) en kopen zelfs junk (discutabele leningen) op.

Ondertussen kreeg de Britse exit-discussie vrijdag ineens een meerderheid van voorstanders en ook de Duitse tienjarige rente is dichtbij de nul (yield 0,03). Dit alles brengt het optimisme van de belegger aan het wankelen en zo lijken we dichtbij een omslag.

Ook het feit dat de beurs al tijden richtingloos is, helpt niet mee aan het vertrouwen van de beleggers en veroorzaakt zelfs verkopers.

De Engelse beurs ging vrijdag net als de rest van de Europese beursen fors lager en gaf een verkoopsignaal in de Twindicator. Het omgekeerde hoofdschouderpatroon dat de beurs in potentie naar de 7100 had kunnen brengen ebt hiermee snel weg.

Koers FTSE Index

 

Economisch goed?

De economie blijft het zwaar hebben; de ene na de andere retailer valt om. Een paar weken geleden viel in Amerika Sport Authority definitief om en in Nederland staat na eerder vele namen nu ook et mooie McGregor (onder andere Gaastra en Adams Mensweer) op omvallen.

Het zegt niet alleen iets over internetinvloeden maar meer over de koopbereidheid. De lage rente zou in theorie overheden en consumenten aan moeten zetten tot enorme schulden maar los van een huizenbubbel gebeurt er maar weinig.

Omdat ik tijdens het opruimen wat oude studieboeken tegenkwam las ik weer eens dat de waardering van de aandelen zwaar beïnvloed wordt door de rente. Een rente van nul is theoretisch heel slecht. Ik pak Wikipedia erbij.

Bij effecten met een goede verhandelbaarheid is de koers in principe gelijk aan de contante waarde van de uit te keren dividenden. Als de rente nul is dan moet u bij de contente waardeberekening de dividendrendementen verdisconteren met nul. Kijk voor de effecten hier of hier.

Gaat u maar eens rekenen wat dat voor gevolg het heeft.

Terug naar de waan van de dag. Door de beweging vrijdag viel Griekenland weer terug en gaf ook een verkoopsignaal.

Koers Griekse Athex Index

 

Ook waren alle valuta’s weer heftig in beweging, de dollar-yen gaf ineens weer een verkoopsignaal voor de beurzen. U weet ik zie de dollar-yen als een waarschuwingssignaal.

Koers valutapaar USD/JPY

 

De euro-dollar is ook teruggevallen naar de twindicatorlijn na de eerdere sprong. Gaan we dan alsnog snel naar pariteit (1=1)?

Koers valutapaar EUR/USD

 

IPO indicator?

Het veelvuldig terugkeren of beursnotering krijgen van bedrijven is een signaal dat historisch vaak te zien is voor een grote daling. Maar het mislukken van een IPO? Het mislukken van een eerste beursnotering wordt ook vaak gezien als een extra signaal. Ik weet niet of we al moeten concluderen dat Basic-Fit dit was.

De koers ging na introductie omlaag. U weet dat ik niet heel enthousiast was over dit bedrijf (lees negatief op huidige koers). Ik blijf dan ook nog steeds verbaasd dat er een aantal analisten op hogere waardes wisten te komen en de introductiekoers wisten te motiveren.

Ik zit zelf, als gebruiker, redelijk in de fitness- en sportclubscène en wat de afgelopen tijd hot is, is het online fitness. Sterker het is al jaren een belofte zie hier een onderzoek uit 2013 of uit 2014. Online trends zitten in gadgets en software.

Een fitnesscentrum is iets dat vooral groei kent in een groeiende economie en of we die krijgen is maar even de vraag.

Snel naar de AEX

We hebben verkoopsignalen in de twindicator en de AEX beweegt alsnog richting de neklijn. De vraag is dus even of de zone tussen 425 en 427 houdt en of er nu eindelijk echt een correctie komt richting de 375.

Nu is er natuurlijk ook nog een paniekprikker naar bijvoorbeeld 420 mogelijk en dan kunnen de handen van Draghi er weer onder komen... Maar dat hangt ook een beetje samen met de Engelse sentimenten. Een paar dagen paniek op de beurs kan alsnog iedereen angst geven om toch maar in de EU te blijven.

Koers twindicator AEX Index

 

De Duitse DAX heeft ook een verkoopsignaal gegeven. Ik hoor overigens weinig Duitsers met kritiek op het opkopen van VW-schulden door de ECB. Wat mij betreft staat VW er door alle mogelijke claims dramatisch voor. Maar het aantal bedrijven dat sjoemelt met de software is de afgelopen tijd enorm gegroeid.

Koers twindicator DAX Index

 

Op lange termijn gezien kan een relatief kleine daling in de DAX zorgen voor het doorbreken van grote steunlijnen. Ik zie met enige fantasie een enorme hoofdschouder in de DAX en als dit echt klopt dan komt mogelijk weer 5000 op de borden te staan.

Koers DAX Index

 

De Eurostoxx 50 bevestigt het plaatje van de AEX en de DAX. We hadden zelfs al eerder een verkoopsignaal.

Koers Eurostoxx 50 Index

 

Op lange termijn zien we ook in de Eurostoxx een negatief patroon, namelijk lagere toppen en ook hier een grote hoofd-schouder.

Langetermijngrafiek Eurostoxx 50 Index

 

De Amerikaanse indices zoals de Dow Jones hebben nog geen verkoopsignalen gegeven.

Koers Dow Jones Index

 

Don’t worry, be happy? Op lange termijn zien we ook in de Dow al tijden een zijwaartse trend.

Langetermijngrafiek Dow Jones Index

 

Ook in de technologie gedreven Nasdaq hebben we nog geen verkoopsignaal in de twindicator.

Koers Nasdaq 100 Index

 

Ook de bredere S&P 500 geeft nog geen verkoopsignaal.

Koers S&P 500 Index

 

Nog even terug naar de IPO’s

ASR was wel een succes en deed het zelfs in de slechte beurs van vrijdag heel goed. Nu hebben ze minder leven- en meer schadeverzekeringen dan de andere verzekeraars maar ik denk dat de overheid graag even wat discount wilde geven. Ik zit long in het aandeel.

Tijdens de IPO van ABN Amro (de beleggingsfair) gaf ik aan dat ik dacht dat ABN Amro in het gunstigste geval dood geld was. De enige manier om geld te verdienen was calls verkopen op uw stukken en wie dit gedaan had had nu zijn aandelen en winst.

Ik had de aandelen niet, maar vond het nu wel weer tijd om ze te kopen. Ik zit dus sinds vrijdag long en ga ook weer even calls verkopen omdat we in de twindicator toch nog even een verkoopsignaal hebben.

Koers aandeel ABN Amro

 

Ik geloof enorm in vergrijzing en verdere technologische ontwikkeling in de medische sector. Of Philips hier grote overnames voor moet willen doen, vraag ik me af. Maar het is een cashrijk bedrijf.

De grafiek is minder sexy dan ik na een afsplitsing van een groot onderdeel zou verwachten. Gewoon even afblijven of een hold. Ik heb zelf geen positie.

Koers aandeel Philips

 

Ik had eerder positie in een 3D-printerproducent. Maar na een verkoopsignaal in de twindicator had ik winst gepakt. Maar nu lijkt het signaal dramatischer te gaan worden.

Koers aandeel 3D Systems

 

Ook verkoopsignalen in de bankaandelen in de Verenigde Staten, Morgan Stanley bijvoorbeeld.

Koers aandeel Morgan Stanley

 

Ik ben nog wel positief op TomTom. De deal met Volvo lijkt mij weer een prima toevoeging. Ik zit ze long.

Koers aandeel TomTom

 

Ambarella de chipleverancier van GoPro begint langzaam maar zeker op te krabbelen. Ik geloof enorm dat in de trend van zelfrijdende auto’s er ook grote behoefte aan camera’s en chips komt. Kortom een leuk gokje toch?

Koers aandeel Ambarella

 

GoPro zelf heeft ook weer een koopsignaal gegeven.

Koers aandeel GoPro

 

Tesla geeft weer eens een verkoopsignalen en is volgens mij zeker niet meer waard dan Renault en net zo veel als Porsche. Porsche verkoopt meer auto’s en maakt ook winst per auto. Overigens had Tesla ook problemen.

Koers aandeel Tesla Motors

 

Een van mijn huidige topshorts is Adobe, mits ze nog iets terugvallen. Ik wacht op het slot onder de 96,68 dollar.

Koers aandeel Adobe Systems

 

Kortom de beurs begint weer iets minder saai te worden. Voor zowel de optimisten als de pessimisten is er van alles te beleven.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 juni 2016 10:14

    Open een account bij DEGIRO

    Je bent in de war Cees, we zijn er bijna...is een televisie programma volgens mij, dat je daar naar kijk.
    Tom2 long? levensgevaarlijk, maar het is wel een parel ja.
    Tesla moet je anders zien, alleen maar schulden maar een te verwachten hoge winstgroei. Speculatief aandeel. Ik zou zelf kiezen voor GM want die komt met zijn Bolt eerder op de markt volgens mij.
  2. Ruud100 13 juni 2016 10:42
    quote:

    Cees schreef:

    Omdat ik tijdens het opruimen wat oude studieboeken tegenkwam las ik weer eens dat de waardering van de aandelen zwaar beïnvloed wordt door de rente.

    Dan komt er geen crash want die rente blijft nog wel even rond het huidige niveau. En dus blijven de hoge waarderingen ook nog wel even.

    En dat komt omdat niet de markt maar 1 persoon bepaald op welk niveau de rente de komende tijd blijft, nml. Draghi.
  3. [verwijderd] 13 juni 2016 12:44
    "Een rente van nul is theoretisch heel slecht. [..] Als de rente nul is dan moet u bij de contente waardeberekening de dividendrendementen verdisconteren met nul."

    Ehm, dat is toch juist heel goed voor aandelen??
    Het probleem, dacht ik zo, is dat de rente nauwelijks lager kan. En als de rente sterk stijgt, zou dit slecht kunnen zijn voor aandelen, zeker als de inflatie achterblijft. Of niet soms?
  4. [verwijderd] 13 juni 2016 13:38
    goed te lezen stuk. EUR/USD pariteit? Denk het wel. Las dat een Belgische bank onderuit is gegaan want had eens geld nodig en gaf daarom een zeer goede rente en krijgt nu dan geld van de ECB en centrale bank belgië om klanten rustig te houden. Tja, het is stil gehouden want dat geeft alleen maar onrust. Deutsche Bank schijnt dat ook gedaan te hebben of doet dat nog. Wie weet daar meer van.
  5. hvb 13 juni 2016 16:01
    quote:

    harry88 schreef op 13 juni 2016 12:44:

    "Een rente van nul is theoretisch heel slecht. [..] Als de rente nul is dan moet u bij de contente waardeberekening de dividendrendementen verdisconteren met nul."

    Ehm, dat is toch juist heel goed voor aandelen??
    Het probleem, dacht ik zo, is dat de rente nauwelijks lager kan. En als de rente sterk stijgt, zou dit slecht kunnen zijn voor aandelen, zeker als de inflatie achterblijft. Of niet soms?
    Klopt, en een negatieve rente is zelfs nog beter!

  6. [verwijderd] 13 juni 2016 16:21
    Meneer Smit schreef;
    "
    Bij effecten met een goede verhandelbaarheid is de koers in principe gelijk aan de contante waarde van de uit te keren dividenden. Als de rente nul is dan moet u bij de contente waardeberekening de dividendrendementen verdisconteren met nul. Kijk voor de effecten hier of hier.
    Gaat u maar eens rekenen wat dat voor gevolg het heeft.
    "

    Ik heb even de moeite genomen en mijn conclusie is exact het tegenovergestelde.
    Bij een rente van nul zijn aandelen "oneindig" goedkoop.
    Ook logisch verklaarbaar, immers alles is beter dan 0

    Meneer Smit, kunt u uw berekening eens tonen ?
  7. Maan Arkenbosch 13 juni 2016 16:31
    Cees heeft volkomen gelijk. Veel zit al in de koersen verdisconteerd.Nu de jonge (onervaren) generatie de markt op stormt is het oppassen geblazen.Hoe Brexit ook afloopt: het vertrouwen is weg! Het is een Casino-markt. De banken durven niet meer uit te lenen bij deze lage (hypotheek) rente stand. De politiek/ECB probeert via langlopende leningen met een negatieve rente, zo, goedkoop, af te lossen.Ondertussen blijft de goud en zilverprijs (zonnecollectoren) stijgen.Als het echt een Japan scenario wordt, dan gaat Draghi straks nog de aandelenmarkt of commodity's markt op.Bedrijven kunnen lukraak leningen uitgeven om via opkoop van eigen aandelen de koersen nog een zetje te geven.Alleen het corpus delicti of consument wordt via de belastingen en pensioen verlagingen verder uitgeknepen.Waar moet de omzet dan vandaan komen? De vermogens verhouding werkenden-groot-kapitaal is nog nooit zo groot geweest.Hoe verder met de PIIGS? Hoe verder met de Afrikaanse hordes gelukzoekers? Hoe verder met de enorme vergrijzing? Welke capriolen gaan (centrale)banken nog uithalen? Komt er weer een onroerend goed zeepbel die knapt? als de rente stijgt? Het mijnenveld is groter dan je denkt!
  8. [verwijderd] 13 juni 2016 20:01
    'Bij effecten met een goede verhandelbaarheid is de koers in principe gelijk aan de contante waarde van de uit te keren dividenden. Als de rente nul is dan moet u bij de contente waardeberekening de dividendrendementen verdisconteren met nul. Kijk voor de effecten hier of hier.'

    En dan hoor je enkelen over de rekenrente van pensioenfondsen(4% toch?) en de problemen mbt indexering. De ncw van 100 euro over 50 jaar is met deze rente ook bijna 100 euro. De koopkracht zal een grotere verandering tonen. Wordt nog huilen dus. Helaas komen veranderingen niet zonder slag of stoot.
  9. [verwijderd] 13 juni 2016 22:08
    "We zijn er bijna" zongen wij tijdens marsen terwijl de nog te
    marcheren afstand onbekend was.
    Cees is voor mij een deskundige die zijn opleidingen en ervaringen
    zodanig begrijpbaar ventileert dat ik als geinteresseerde beleg-
    ger dit goed kan plaatsen. Dat de laatste jaren monetair financieren,
    inflatie en meer van deze nieuwe inzichtenals noodzakelijk worden
    gepresenteerd voor een goede economie komt dan op mij over
    als "We zullen doorgaan tot we aan het einde zijn".
    Soortgelijk strekking als hetgeen Cees schrijft derhalve.
  10. [verwijderd] 14 juni 2016 01:38
    Een zeer leeswaardig deskundig “Don’t worry, be happy! Vraag op de camping aarde na de scheiding van kerk en staat, respectievelijk de scheiding der machten in de Trias Politica,

    de historische broncode van Montesquieu waarop alle moderne democratieën die beginnen met respect voor minderheden zijn gebouwd,

    als (te) zwaar depressief of (te) euforisch beleggend medemens in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone met een bepaalde horizon en een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte crisis in de Trias Politica in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakeling van financiële, monetaire, economische, sociale en last but not least humanitaire crises dan ook niet hoe het op de nationale en internationale (aandelen)beurzen waar voor een ieder op aan- en verkopend gebied aan onderliggende waarden wat wils is kan,

    maar profiteer hier op de camping aarde als (te) zwaar depressief of (te) euforisch beleggend medemens in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone met een bepaalde horizon en een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten in de betreffende door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte crisis in de Trias Politica in de betreffende door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakeling van financiële, monetaire, economische, sociale en last but not least humanitaire crises op de nationale en internationale (aandelen)beurzen waar voor een ieder op aan- en verkopend gebied aan onderliggende waarden wat wils is van”

    artikel!

    Marcel Tak,

    danwel mevrouw Clinton of de populaire populistisch “Hoe had “het volk” het soeverein gehad willen hebben, roept u maar iets soevereins en ik ga het als hoofd van de wereld soeverein voor u regelen” naar de mond sprekende heer Trump onder het duurzame motto

    “We zijn er op de camping aarde in de betreffende aaneenschakeling van door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte crises bijna, maar nog niet helemaal”

    for president!
  11. [verwijderd] 14 juni 2016 02:51
    E.e.a. uiteraard mede gelet op het teletekstbericht over non-events op 13.6.16

    ???????????????????????????????????????
    Rutte:uitslag referendum desastreus

    ????????????????????????????????????????
    ?? Premier Rutte heeft de uitkomst van
    het referendum over het verdrag met
    Oekraïne desastreus genoemd.In gesprek
    met parlementariërs uit EU-lidstaten
    zei hij ook dat hij fel tegen referenda
    is en vooral tegen referenda over
    multilaterale overeenkomsten."Je kunt
    niet als één land bepalen of de EU een
    akkoord moet sluiten met een niet-lid."

    Rutte herhaalde tegelijkertijd dat het
    nog steeds een optie is dat Nederland
    het associatieverdrag niet ondertekent
    als overleg in Europa en met partijen
    in Nederland op niets uitloopt.

    61 procent van de kiezers stemde in
    april tegen het associatieakkoord.
    ????????????????????????????????????????
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links