Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Erop of eronder

De zone rond 328 in de AEX laat zich niet zonder slag of stoot breken. Ondanks de lagere opening vrijdag, tot onder de steuntrendlijn sinds midden augustus, toonde de index voldoende veerkracht om in de buurt van de trendlijn te blijven.

Niettemin heeft de index met de koersontwikkeling van vrijdag iets van haar glans heeft verloren. In de laatste dagen van de vorige handelsweek merkte ik op dat met name de Amerikaanse indices roet in het eten gooiden voor het Europese technische scenario.

Voor de start van vandaag kan het omgekeerde scenario worden verwacht. Op basis van pariteit verwacht ik een iets hogere opening. Belangrijk is echter of de index zich in de eerste handelsuren boven de zone 330 weet te nestelen.

Terugtesten
Dit niveau is van belang, omdat de neerwaartse trendlijn in de intradaggrafiek over de koersbeweging sinds de top van 339, rond 330 fluctueert. Bovendien laat de steuntrendlijn sinds midden augustus uiteraard een stijgend verloop zien. In de afgelopen dagen fluctueerde deze trendlijn weliswaar rond 328, maar met het verloop van de tijd is deze gestegen.

Het risico bestaat namelijk dat de stijging van vrijdagmiddag gezien moet worden als niets anders dan het terugtesten van de steuntrendlijn als nieuwe weerstand. Immers, de opening vrijdag was onder deze lijn. Om het positieve scenario van de afgelopen dagen vast te kunnen houden, moet de index in de eerste uren boven 330 uitklimmen.

Zo niet, dan is een nieuwe test van 321 aannemelijk.

France Télécom: 22,30 euro
De koersontwikkeling van France Télécom in de laatste maanden laat een min of meer zijwaarts verloop zien. Kijk ik iets nauwkeuriger, dan zie ik dat zich een omgekeerde hoofd-schouderformatie heeft ontwikkeld. Toen de koers aan het begin van de maand oktober stevig omhoog ging, resulteerde dit in een breuk van de neklijn.

In dit licht gezien mag de daling van de afgelopen handelsdagen omschreven worden als de klassieke pullback. Vorige week leek de koers rond het niveau van de neklijn een nieuwe steunzone te hebben gevonden. Nu de indicator niet meer overbought is en de koers tot rust lijkt te komen, mag op basis van het patroon een prijsstijging worden verwacht.

Aan de hand van de hoofd-schouder kan ik een richtpunt berekenen van 22,30 euro. Dit niveau valt samen met een horizontale weerstandszone in de grafiek.

Telecom Italia: 2,72 euro
Telecom Italia laat sinds de bodem van midden augustus nog steeds een stijgende trend zien. De zwakte van de afgelopen handelsdagen omschrijf ik in eerste instantie dan ook als de zoektocht naar wederom een hogere bodem. De doji-formatie van vrijdag lijkt het technische signaal af te geven dat deze hogere bodem is gevonden.

Rondom het huidige niveau mag tevens steun worden verwacht aan de hand van een combinatie van twee trendlijnen. Allereerst kan ik een horizontale trekken over oude toppen en bodems. Bovendien fluctueert de koers van Telecom Italia in de omgeving van de steuntrendlijn die de stijging sinds midden maart begeleid.

Met een indicator die in de afgelopen dagen tot rust is gekomen, lijken de kansen van een nieuwe opwaartse beweging in de komende dagen reëel te zijn. Een herhaling van het reeds eerder afgegeven koersdoel op 2,72 euro is daarom gerechtvaardigd.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente columns van Geert-Jan Nikken

  1. sep '08 TA: Route 666 goud 68
  2. dec '07 In de aanval 267
  3. apr '07 TA: Adieu 168

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Orange

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

  1. Orange 10,095 12:10
    -0,015
    -0,15%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare