Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Het grote Britse pond blog

Het grote Britse pond blog

 

Ja jongens en meisjes, hadden jullie maar een vak moeten leren. De valuta-, FX- of currency-handelaren van de grootbanken n de City moeten overblijven in de nacht van het Brexit referendum op 23 juni. Pech gehad. De valutamarkten zijn doordeweeks 24 uur per dag open, vandaar.

Dat niet alleen, valuta is ook het belangrijkste. We vergeten het wel eens als vooral aandelenliefhebbers hier op IEX, maar de vastrentende en FX-markten zijn twee à drie maatjes groter. Als het om land of centrale bank gaat, kijkt u eerst naar munt, dan rente en dan pas index.

Bij het Brexit-referendum liggen de kaarten duidelijk op tafel, zoals vandaag weer blijkt. Een voorstem is eigenlijk long Britse pond en een tegenstem short. Dat blijkt bijvoorbeeld klip en klaar uit deze data, die ik van het Britse valutahandelarenblog ForexLive pluk. Hier de polls...

 

 

... en hier hetzelfde spul in een grafiekje:

 

 

Hakken

Dit is EUR/GBP, maar ook ten opzichte van andere grote valuta daalt het Britse pondje. Ieder pondje gaat door het mondje is het Nederlandse gezegd, maar Engeland en omstreken maken ze van dat mondje een ballotbox. Goed. U ziet het, vandaag hakt die draai in de polls er in.

Hakken? Voor wie dagelijks in ArcelorMital, Besi, Galapagos, Ordina, goudmijnen of wat voor gillendgierende asset dan ook zit te handelen: voor valutabegrippen is dit een énorme beweging, waar de jasjes voor uit gaan.

 

 

Hoe gedraagt dat pond zich eigenlijk onder dat Brexit-gesternte? Het referendum werd op 27 mei 2015 officieel aangekondigd. Ik neem EUR/GBP vanaf daar en per saldo een rally omhoog, ofwel goedkoper pond.

 

 

Speculeren

Buy the rumour, sell the fact: beurzen willen nog wel eens vooruitlopen op zulke aankondigen en ook deze hing al heel lang in de lucht. Grafiekje met twee jaar historie dan maar. Het pond liep begin 2015 hard op, maar dat heeft ongetwijfeld te maken met ECB's QE dat toen los ging.

 

 

Verder gaat mijn VWD-data niet terug, dit is de langste grafiek die ik kan vinden. Wel zit die beruchte 16 september 1992 er bij - die rechte streep omhoog - toen George Soros zijn handtekening op het pond zette. Enfin, EUR/GDP staat nu precies in het midden van die dertigjarige bandbreedte: noch paniek, noch euforie.

 

 

Zwitserse franc scenario?

Leuk die grafiekjes en dan nu de handelstips om u nog even snel rijk te speculeren aan dat pond. Helaas, zoals zo vaak bij correlaties hebt u hier niets aan. Want als u het pond kunt voorspellen, kunt u ook al dan geen Brexit voorspellen. En als u al of geen Brexit kunt voorspellen... Juist.

Ik geef u nog wel een dikke waarschuwing mee, als u zin hebt om het pond te handelen, te speculeren of te dobbelen op 23 juni. Weet exact wat uw exposure en risico is. Begin vorig jaar gebeurde er dit met het Zwitserse franc, toen centrale bank SNB onverwacht de koppeling met de euro losliet.

In drie tikken van de Matterhorn af en vervolgens zat de markt d.i.c.h.t. Er zijn voorbeelden van. Mensen die met hoge hefbomen rommelden kijken nu tegen een schuld van paar ton aan. Als de eerste Britse exit poll verrast, kan het pond ook heel snel, hele gekke bokkensprongen maken.

Het is niet voor niets dat de grootbanken in de City hun valutahandelaren die nacht laten overwerken! Geen risico, is het devies.

 

 

Ik kan het niet laten, ik trek ook deze grafiek wat langer en verhip. De franc staat zo'n beetje weer op het punt uit 2011 - vraag uw TA-deskundige er naar - waarop de SNB begon in te grijpen, omdat die franc veel te duur werd.

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 13:15 De tegenpartijen van Bassie & Adriaan
 2. 13:00 Hé Unilever, waar kom jij vandaan? 2
 3. 11:30 Ineens gaat het weer over dividend

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Brexit

Gerelateerde instrumenten

 1. EUR/CHF 1,0840 14:47
  +0,0006
  +0,05%
 2. EUR/GBP 0,8922 14:45
  +0,0020
  +0,22%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare