Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een probleem is een probleem

Cees Smit ziet veel beren op de weg.

Ik zie nog steeds de nodige beren op de weg de komende tijd. Overigens voor u verder leest, er zijn optimisten die (althans tot voor kort) elk probleem als positief zien. Deze column is dus weer heel relatief, want ik ben simpel van gedachte en vind dat een probleem een probleem is.

Zo waren slechte economische cijfers de afgelopen tijd reden tot stimulatie en dus hogere beurzen en goede cijfers reden tot een renteverhoging en óók hogere beurzen. Echter vrijdag kwam er onverwachts een slecht werkloosheidscijfer uit de Verenigde Staten, wat ook nog eens onverwacht veel aandacht kreeg.

Ik zeg onverwachts, omdat we vrijdag eigenlijk nog aan het bijkomen waren van de Draghi-speech van donderdag die met dubbel gelaagde teksten aangaf dat hij nog draconischere maatregelen zou nemen. Bijvoorbeeld dat banken op negatieve rentes geld konden lenen bij de ECB en dus geld toe krijgen bij die lening.

En dan te weten dat rente een risicovergoeding is over het geld dat u uitleent… Hoe zit het dan als u geld toegeeft?

Britse exit?

Maar terug naar de Verenigde Staten. Ik schrok van de werkloosheidcijfers aldaar terwijl daar ook de stakers in zaten van telecombedrijf Verizon. Als we dit soort effecten ook in Europa zouden hebben zouden de Belgische en Franse cijfers ook dramatisch worden, immers ook daar wordt gestaakt.

Maar de slechte cijfers drukten de beurs, het uitstel van de renteverhoging was slecht? Dachten we echt dat ze de renteverhoging in juni durfden door te zetten terwijl de hele wereld kijkt naar de Britten?

Ja, de Britten zijn nog steeds verdeeld en de discussie is zo gepolariseerd dat niemand de andere partij meer geloofd. Valutatechnisch denk ik dat er zoveel positie ingenomen is op een exit dat het tegenovergestelde zelfs kan gebeuren van wat je zou verwachten.

Maar sowieso wordt het oppassen met een valutaspel op deze verkiezing omdat er na het nieuws waarschijnlijk een gap (een sprong) ontstaat waardoor trendbeleggers ook benadeeld worden. Kortom een onvoorspelbare onzekerheid aan de horizon.

Grafiek valutapaar USD/GBP

 

Te veel ouderen of te weinig jongeren?

De vergrijzing en de daarmee samenhangende pensioenproblemen haalt dagelijks het nieuws, helemaal omdat de rendementen op beleggingen tegenvallen met deze extreem lage rentes.

Bedenk dat de geldende beleggingsregel is, als u nog enkele jaren (vijf jaar) voor uw pensioen zit moet u beleggingstechnisch al naar vastrentende beleggingen lees eigenlijk minder risicovolle beleggingen, maar de risicovrije rente is zelfs tot vijf jaar nul of negatief.

De Nederlandse staat gaf zelfs een zero bond uit die zero rendement gaf. De komende jaren wordt het vergrijzingsprobleem alleen maar erger en de levensverwachting en de levensstandaard is ook nog eens opgelopen. Op lange termijn een heel negatief gegeven voor de beurzen.

Problemen met het klimaat

Hoewel het lekker weer was dit weekend hebben we op de iets langere termijn grote problemen met ons klimaat. De klimaatsveranderingen zijn dagelijks nieuws en ondanks dat ik een klimaatveranderingcriticus ben, vind ik het opvallend hoeveel neerslag er in mei viel en hoe heftig deze regen- en hagelbuien waren.

Dit weekend las ik dat een wetenschapper had becijferd dat een snelle CO2-reductie enorme effecten zou hebben op de economie. Kortom geen zachte zomer, goed voor de beursprobleem.

Ongelijkheid

Ik geloof in het kapitalistische systeem, toch geloof ik dat het verschil tussen arm en rijk een enorm probleem is. Om het even beperkt te houden, is het economische gezien heel slecht en ook de basis onder andere problemen zoals de economische vluchtelingenproblematiek.

Dat Zwitserland dit weekend niet wilde kiezen voor een basisinkomen is een voorbeeld dat het probleem wel degelijk actueel is. De komende tijd zal het nog actueler worden tijdens de Amerikaanse verkiezingen.

Het echte probleem

Het echte probleem waarbij voorgenoemde probleempjes nog kinderspel zijn, is de enorme schuldenberg van de mensen, bedrijven en de landen. Het blijft raar dat de oude economische wetten van veel vraag naar geld leiden naar lagere rente.

Immers de overheid heeft enorme schulden maar door de manipulatie van de rente krijgt ze geld toe als ze geld uitlenen. Nu proberen ze de schulden minder te laten worden door inflatie te creëren maar die truc werkt helaas niet.

Iedereen die denkt dat de schuldenproblemen op een gemakkelijke manier weg gaan is redelijk naïef.

Omdat we graag de boel redden hebben we ook de olieprijs omhoog gejaagd, aanbodtechnisch (door aanbod Irak en Iran) had het nooit omhoog gekund en ook de OPEC is volgens mij een vleugellamme organisatie dus die zijn ook niet de echte oorzaak van de stijging toch?

Maar hoe het ook gebeurd is, de vraag wordt: blijft de olie ook hoog? Ik heb daar zo mijn twijfels over. Sowieso is de rek qua stijging er minimaal tijdelijk even uit.

Grafiek WTI-olieprijs

 

Door de rentebeweging in de Verenigde Staten geven mijn TBT (ultra-short lange bonds) weer verkoopsignaal en die heb ik dus gesloten.

Grafiek ultra-short lange bonds

 

Ik ben dus weer terug in mijn TLT (twintigjarige en langere Amerikaanse bonds).

Grafiek twintigjarige en langere Amerikaanse bonds

 

Het hoofdschouderpatroon in de AEX is nog intact. Maar ik krijg nog geen officiële verkoopsignalen in de AEX.

Grafiek twindicator AEX Index

 

In de Eurostoxx 50 hebben we los van het hoofdschouderpatroon wel een verkoopsignaal in de Twindicator. Ik zit dus short in de Eurostoxx 50.

Grafiek Eurostoxx 50 Index

 

99% kans op beurscrash

Ik las het geen crash-verhaal van Arend Jan Kamp op IEX en ergerde me. Niets persoonlijks, maar los van het feit dat crashes inderdaad vaak onvoorspelbaar zijn is het wel degelijk een plan om er op in te spelen en in ieder geval ze proberen te vermijden om op lange termijn goede resultaten te hebben.

Nu zijn er inderdaad vele voorspellers die net als ik al meerdere keren een cash voorspeld hebben. Tot nu toe heeft Draghi met mijn en uw belastinggeld reeds meerdere crashes voorkomen. Dat neemt niet weg dat we nog steeds op de Titanic zitten en nog steeds water maken.

Ik ga niemand angst aanpraten maar wil als ervaringsdeskundige ook zeker niet de risico’s minimaliseren. Zoals u met een staatslot ook recreatief mee kunt doen aan de staatsloterij kunt u ook zonder al uw geld kwijt te raken mee doen aan plotselinge dalingen.

En ja dat is vooral psychisch heel moeilijk en daarom zeker niet voor iedereen weggelegd. Overigens de website die al jaren dalingen ziet zag nu los van dit artikel nu even geen crash: Lazarus Recovery, Managed Depression, or Mother of All Crashes? 

De volatiliteit is laag

 

De volatiliteit is kijkende naar alle grote problemen die we hebben en nog komen nog steeds heel laag. Bescherming of posities omlaag via opties zijn relatief goedkoop.

Opvallend is dat de margin debt terug loopt, ik zou juist met deze extreem lage rente verwachten dat er meer geleend zou worden. Een teruggang van de margin is niet goed voor de beurs. (Zie deze column op seeking Alpha.) 

margin debt loopt terug

 

Iets wat de markten kan redden maar ook zorgt voor outflow van de aandelen is de huidige huizenmarktgekte. Mensen denken allemaal dat er geen eind aan dit sprookje komt.

Maar laat ik de brenger van het slechte nieuws zijn helaas eindigen dit soort speculaties volgens de geschiedenis altijd met een enorme daling en dan bedoel ik niet 14% maar 70 of 80%

Grafiek aandeel Wereldhave

 

Ondanks dat heb ik voor de korte termijn en tijdelijk door een koopsignaal in de twindicator een kleine longpositie in Wereldhave. Dit is liquide, heeft opties en is iets heel anders dan een extra huis.

Natuurlijk koop ik met de optimisten mee en dat niemand ziet dat de Keizer geen kleren aan heeft. Maar kijkend naar sprookjes is die kans niet zo groot. Op korte termijn ga ik ook long in de ASR-IPO.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 juni 2016 09:45
    Ik las dat 100 miljoen 'werkende' amerikanen geen werk kunnen vinden en dat het aantal barkeepers enorm is toegenomen. nog even en dan schraapijs verkopen, niet in Paramaribo maar hier in regio tussen R'dam en A'dam mits het mooi weer is. Ook las ik dat Denen aangezet zijn tot het kinderen krijgen en dat er deze zomer een 'bayboom' te wachten staat. Laat zich raden wat de bedoeling is. Het beleid van de ECB werkt zolang het werkt. Van een Surinaamse filosoof geleerd dat als een probleem op te lossen is, was het geen probleem. De schuldenberg is een probleem en naar het schijnt niet op te lossen en dus is het een probleem. Een probleem is een probleem. Gelijk heb je, hou het eenvoudig. Wat doet de olie? Gaat eur/usd naar pariteit?
  2. Bas2012 6 juni 2016 11:11
    "Iets wat de markten kan redden maar ook zorgt voor outflow van de aandelen is de huidige huizenmarktgekte. Mensen denken allemaal dat er geen eind aan dit sprookje komt.
    Maar laat ik de brenger van het slechte nieuws zijn helaas eindigen dit soort speculaties volgens de geschiedenis altijd met een enorme daling en dan bedoel ik niet 14% maar 70 of 80%"

    Cees waarom zie je de rente structureel hoger stijgen in de toekomst? Dit is namelijk de enige reden waarom het feestje afgelopen is. Je noemt zelf alle factoren op -> deflatie, deflatie, deflatie en nog eens deflatie krachten. Met andere woorden ik zie geen mogelijkheid hoe opeens de rente gaat stijgen en daarmee huizenprijzen dalen
  3. knax63 6 juni 2016 12:14
    Een probleem is pas een probleem als we er een probleem van maken, anders is het een mogelijkheid net als een kans een kans is en de mogelijkheid in zich heeft om hem te benutten, het is telkens de belegger die kuezes maakt met bij behorende resultaat plus of min.
    De economie is aan veranderen olie gaat op termijn van podium verdwijnen. Waarom shell zakt tot 16 en weer stijgt is daarvan een resultante. In dalende trends zitten her en der tijdelijke stijgingen en soms wat langere stijgingen.
    Waarom ging goud prijs vrijdag zo fors omhoog?
    Zomaar omdat tie erin in had?
  4. knax63 6 juni 2016 12:24
    De rente kan niet onbeperkt dalen en ooit gaat de rente stijgen. Mijn inschatting is over 5 jaar uitgaande dat we kwa rente in vergelijkbare periode zitten als 1937a1938 ergens.
    de huizen stijging is wellicht een vlucht uit obligaties naar vastgoed.
    Obligaties leveren niets op en geven geen tot nauwelijks rente. De (p)OENsioenfondsen blijven achter met negatieve rente erop. Kortom overheden stelen van de gewone man.
    Ik ben wettelijk verplicht om te sparen en de overheid steelt ervan met negatieve rente De gewoonste zaak van de wereld. En politiek maar niet snappen waarom iedereen hun de rug toe keert? Legale diefstal?
  5. [verwijderd] 6 juni 2016 12:51
    Ach Frank ziet de afgelopen 7 jaren voortdurend beren, dus "what's new?". Het is een wonder dat Frank in die periode überhaupt rendement heeft gemaakt. Of roept hij soms A en doet hij B? Klimaatverandering en de noodzaak tot CO2 reductie leiden trouwens ook tot enorme kansen voor het bedrijfsleven. Maar als beer in het beleggingsverkeer ziet Frank nu eenmaal altijd een glas dat halfleeg is. Overigens als je volhardt in pessimisme, krijg je natuurlijk regelmatig ook gelijk...
  6. forum rang 9 objectief 6 juni 2016 12:56
    quote:

    knax63 schreef op 6 juni 2016 12:24:

    (p)OENsioenfondsen blijven achter met negatieve rente erop. Kortom overheden stelen van de gewone man.
    Ik ben wettelijk verplicht om te sparen en de overheid steelt ervan met negatieve rente De gewoonste zaak van de wereld. En politiek maar niet snappen waarom iedereen hun de rug toe keert? Legale diefstal?
    Overheden stelen...wel een heel krasse uitspraak.
    Door de lage rente gaan de zuid-europese landen niet failliet incl hun banken..per saldo wordt ook Nederland en de Nederlanders daar beter van, toch zeker de eigen woning bezitters met de lage rente en waardestijging van hun woning (in de Westen).
    Ook deels de autobezitter door de lagere benzineprijs.
    Regerende politici worden altijd de rug toegekeerd om dat ze compromissen moeten sluiten zowel in de Binnenlandse/Europese als Internationale politiek.
  7. geobeo 6 juni 2016 14:32
    quote:

    schreef:

    Iets wat de markten kan redden maar ook zorgt voor outflow van de aandelen is de huidige huizenmarktgekte. Mensen denken allemaal dat er geen eind aan dit sprookje komt.
    Maar laat ik de brenger van het slechte nieuws zijn helaas eindigen dit soort speculaties volgens de geschiedenis altijd met een enorme daling en dan bedoel ik niet 14% maar 70 of 80%
    Is hierbij ook iets van onderbouwing mogelijk? Is denk ik niet een claim waar iedereen het zomaar over eens is.
  8. Bas2012 6 juni 2016 14:57
    quote:

    fred12345 schreef op 6 juni 2016 11:17:

    @Bas2012: Had je de extreme rentedaling dan wel voorzien?? dan ben je waarschijnlijk spekkoper en binnengelopen!!

    De politiek of andere externe gebeurtenissen kunnen ten allen tijde plots een rentschok/stijging veroorzaken.
    Extreme rentedaling?? Je bedoelt de rente die al sinds jaren 80 in downward trend zit? Nee die heb ik niet gemist nee en dat was ook niet heel moeilijk om te voorzien toch? Dat we nu op 0 zitten IS door die overheid waar je het over hebt, want anders zaten we nu zwaar onder 0%. Het is al een godswonder dat we inflatie hebben, dus welke schok heb jij in gedachte die even een rentestijging gaat veroorzaken?

    De enige mogelijkheid die ik zie is directe monetaire financiering en gekoppelde uigaven maw grootschalige deficits en allerlei investeringen en andere nivellerende maatregelen. Dan zou je redelijk inflatie kunnen krijgen, maar dat zie ik niet 1 2 3 gebeuren.
  9. [verwijderd] 6 juni 2016 15:20
    Op de analoge camping aarde een analoog zeer leeswaardig

    "Vraag,

    met de van boven verkregen wijsheid in pacht al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt met de van boven verkregen wijsheid in pacht

    “Wake up, wake up, eigen volk eerst, vol is vol, regel is regel, minder, minder, minder moslims, voor de afschrikwekkende werking meer, meer, meer zondebokken bestendige hoge hekken, wij willen in de zichzelf met parlementaire enquêtes controlerende Tweede kamer tussen de beraadslagingen over de hoofddoekjes in de strijdkreten vanuit de loopgraven van 100 jaar geleden van het een of andere “isme” als (neo)kapitalisme, socialisme, communisme, patriottisme, populisme, nationalisme, fanatisme, dat door historici als alle overige “ismen” reeds decennia geleden met kennis van zaken naar de mestvaalt van de geschiedenis is verwezen door de traditionele gulden terug, de doodstraf invoeren en met een ongekende angst voor vreemdelingen de hele dag van het traditionele Sinterklaasfeest met de traditionele Zwarte Pieten genieten”

    met vijandige, bevolkingsgroepen tegen elkaar ophitsende taal extreem rechtse zondebokken xenofobe eenmanssekte al dan niet in retorische zin al dan niet met agreements to disagree,

    immers het enige wat de mensheid om kwart over 12 nog rest,

    niet hoe het kan, maar profiteer er op de camping aarde bijvoorbeeld in het nationale Vaderland van de nationale staat Nederland op het digitale internet van" artikel,

    waarin om de simpele reden dat een door mensen gecreëerd probleem nu eenmaal gelukkig of helaas tot het einde der tijden een door mensen gecreëerd probleem zal zijn, zodat de auteur in de titel

    “Een probleem is een probleem”

    reeds op de mogelijkheid wijst dat er voor de mensen tot het einde der tijden geen verplichting is om al dan niet aan de lopende band problemen te creëren,

    maar er daarentegen op de camping aarde na de scheiding van kerk en staat, respectievelijk de scheiding der machten in de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht,

    de broncode van Montesquieu waarop alle democratieën die beginnen met respect voor minderheden zijn gebouwd,

    in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte crisis in de Trias Politica in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakeling van financiële, monetaire, economische, sociale en last but certainly not least humanitaire crises voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis uiteraard wel de noodzaak en wenselijkheid bestaat om probleempjes,

    die de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders van de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone na de verplaatsing van de productie naar de lage en hongerloontjes landen dus hebben met andere aan de lopende band problemen makende regeringsleiders,

    dus in de organen die hiervoor na o.m. twee door westerse mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen zijn opgericht,

    dus de Veiligheidsraad en het Vredespaleis in Den Haag,

    in no-time op te lossen!

    Marcel Tak,

    en dus bij voorkeur niet de populaire populistische vast niet goed magnaat met het korte lontje Trump als chief commander van de verreweg sterkste politieagent van de camping aarde van ze Land of ze American Dream met de verreweg grootste al dan niet geheime wapenindustrie for the al dan niet geheime toys for the boys and girls of ze Pentagon op het schild hijsen om de betreffende populaire populistische vast niet goed magnaat met het populaire populistische korte lontje tot het populaire populistische hoofd van de wereld te kronen,

    for president!
  10. [verwijderd] 6 juni 2016 15:58
    @knax63 Hetgeen wat u op de analoge camping aarde beschrijft is hetgeen wat er op de analoge camping aarde gebeurt in tijden van analoge oppottingen en analoge schuldsaneringen.

    Om dit proces op de analoge camping aarde een analoog halt toe te roepen is het enige wat de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders op de analoge camping aarde hoeven te doen is het analoge inkomen van hun analoge nationale land op 100 stellen,

    welk overzichtelijke analoge recept de beroemde Engelse econoom Keynes, de beroemde Nederlandse professor Heertje en de beroemde Japanse professor Koo de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders van de analoge nationale staten op de analoge camping aarde dan ook op een analoog presenteerblaadje aanreiken,

    zodat de analoog aan de lopende band problemen makende regeringsleiders van de analoge nationale staten op de analoge camping aarde met dit analoge recept in een analoge gecontroleerde deflatie in hun analoge nationale land kunnen voorkomen dat het analoge inkomen van hun analoge nationale land in een analoge implosie van een analoge hyperinflatie afglijdt naar 90, 80, 70 (...) nul,

    zoals dit op de analoge camping aarde in de analoge dertiger jaren van de vorige analoge eeuw in de analoge Grote Depressie tussen twee analoge door analoge westerse mogendheden van analoge westerse analoge nationale staten te beginnen analoog zinloos bloedvergietende wereldoorlogen in is gebeurd, waarin bijvoorbeeld de analoge nationale staat Amerika op de analoge camping aarde ca. de analoge helft van het analoge inkomen verloor.
  11. [verwijderd] 6 juni 2016 16:24
    "(...) met vijandige, bevolkingsgroepen tegen elkaar ophitsende taal extreem rechtse zondebokken scorende xenofobe eenmanssekte al dan niet in retorische zin al dan niet met agreements to disagree,

    immers het enige wat de analoge mensheid om kwart over 12 op de analoge camping aarde nog rest,

    niet hoe het kan, maar profiteer er op de analoge camping aarde bijvoorbeeld in het op de analoge camping aarde als gidsland voor belastingparadijzen bekend staande nationale Vaderland van de nationale staat Nederland op het digitale internet van" artikel (...)"
  12. taurus86 6 juni 2016 16:55
    In Zwitserland is de lont in het kruitvat gestoken. Want nu men het eerste voorstel hheeft afgewezen, kan men wachten op krachten die een ´gelijke verdeling van het beschikbare werk´ gaan eisen. ´De werkweek verkorten´ zal naar mijn inzicht binnen afzienbare tijd een grotere aandacht gaan krijgen, dan het al wat bekendere milieu/CO2 verhaal. Er liepen nu al mensen rond met afbeeldingen/uitingen van een robot. Men eist een aandeel in de welvaart en men zoekt naar een eenvoudige vorm van zelfverwezelijking t.w. werk, welvaart en aanzien.
    Wie nu een investering in een huis berekent, mag veiligheidshalve ook wel eens een reductie van de werkweek met 10% in zijn/haar berekeningen meenemen. Doe daar ook nog eens 3 procentpunten hypotheekrente extra bij en wees verbaasd over de uitkomst.
  13. [verwijderd] 6 juni 2016 21:53
    PS

    Zie op de analoge camping aarde onder het analoge dan wel desgewenst digitale motto

    “Een analoog dan wel desgewenst digitaal probleem is op de analoge camping aarde niets meer, maar ook niets minder een analoog dan wel desgewenst digitaal probleem”

    in de door de aan de analoge band analoog problemen makende analoge regeringsleiders veroorzaakte analoge aaneenschakeling van analoge crises over de op de analoge camping aarde zichzelf tussen de analoge beraadslagingen over de analoge hoofddoekjes en de analoge strijdkreten vanuit de analoge loopgraven van 100 jaar geleden door analoog controlerende analoog Tweede kamer tevens

    teletekst 6.6.16

    ????????????????????????????????????????
    vd.Steur boven op brief Teevendeal

    ????????????????????????????????????????
    ?? Minister Van der Steur was in 2014
    als Kamerlid nauw betrokken bij de
    brief die minister Opstelten naar de
    Kamer stuurde over de Teevendeal.De
    minister heeft een concept van de brief
    naar de Kamer gestuurd,die vol staat
    met opmerkingen en tekstsuggesties.

    Van der Steur had achttien opmerkingen
    in de kantlijn geschreven.Een alinea
    waarin Opstelten spijt betuigt dat de
    Tweede Kamer geen duidelijkheid krijgt,
    werd op zijn advies geschrapt.

    Dat hij nauw betrokken was,was bekend,
    maar de conceptbrief is nieuw.Van der
    Steur erkent dat hij het ministerie als
    Kamerlid niet zo had moeten helpen.
    ????????????????????????????????????????
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links