Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Gap getest

Beperkte terugtest als aanloop voor hogere koersen.

Twee dagen geleden testte de AEX op 5 punten na de jaartop. De koers vormde een intraday-top bij 453. Dit betekende dat de AEX ongeveer 27 punten was opgelopen vanaf de recente meervoudige bodem rond de 426 punten in een relatief korte tijd.

Hierdoor is het normaal dat er een terugtest plaatsvindt voordat de jaartop wordt gebroken. Ik verwacht dat deze terugtest beperkt zal blijven waarna de opwaartse druk naar de 458 weer kan toenemen in de komende week.

Gisteren werd een bodempatroon gevormd in de vorm van een hammer. De AEX testte daarmee ook de bovenkant van de recent gevormde opwaartse gap bij 444. Deze gap staat daarmee nog steeds open tussen de 443 en de 444 punten. Dit is in het kortetermijnbeeld de eerste steunzone.

Veel steunpunten

Mocht deze gap worden gesloten in de komende dagen dan liggen de volgende belangrijke steunpunten hier relatief dicht onder:

  • het 50-daags gemiddelde bij 440,70
  • het 200-daags bij 437
  • de voormalige toppenzone bij 438,50 tot 440; de bovenkant van de tijdelijke zijwaartse zone van een aantal weken geleden

Ik heb ook alvast de potentiële stijgende middellangetermijnbodemlijn in de grafiek geplaatst. Die startte bij de februaribodem van 378,50 en loopt langs de recente 426-bodem. Deze oplopende bodemlijn ligt vandaag bij 434.

Het nadeel van deze potentiële opgaande bodemlijn is dat er buiten het dieptepunt slechts één hoger raakpunt is.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Beperkte terugtest

Ik verwacht overigens momenteel niet dat de AEX zover zal terugvallen in de komende week. Ik acht de kans groot dat deze terugtest beperkt zal blijven en de AEX al snel zijn opwaartse weg weer zal inzetten richting de recente top van 453 en de jaartop bij 458.

Zolang de AEX in de komende dagen de genoemde opwaartse gap niet sluit, is de kans groot dat de opwaartse druk al zeer snel weer toeneemt. Deze terugtest zal naar mijn mening uitmonden in een aanloopje om binnenkort de 458-jaartop te breken.

Hierboven ontstaat direct ruimte naar mijn volgende middellangetermijndoel van 475 punten. Tussen deze niveaus zijn eigenlijk geen noemenswaardige en belangrijke weerstanden te vinden. Ik blijf dan ook bij mijn mening dat deze niveaus in de komende maand mogelijk al op de borden kunnen komen.

Technische indicatoren

We zien de huidige terugtest duidelijk terug in de technische indicatoren. Eerder dan de AEX zelf brak de RSI als door zijn dalende toppenlijn en testte die daarna terug. De stijging die in de afgelopen week plaatsvond was fors, maar zorgde tot op heden nog niet voor een overbought-situatie.

De huidige terugval in de RSI betekent ook hier een normale terugtest voor de vorming van een volgende hogere bodem. De trend is opwaarts en krachtig en dit soort terugtesten zijn normaal en zorgen niet voor een verandering van de trend.

Pas een structureel slot onder de 426 zorgt voor een verzwakking van de stijgende middellangetermijntrend. De recente terugval tot aan dit niveau zorgde voor een terugtest van de voormalige sinds augustus vorig jaar dalende toppenlijn en voor de vorming van een dubbele rechterschouder van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon.

Dit is overigens een groot langetermijnpatroon waarbij het te berekenen langetermijnkoersdoel bij de 520 punten ligt. Ook zorgde de recente derde correctie van dit jaar tot aan de 426 voor de eerste duidelijke hogere middellangetermijnbodem.

Als laatste een huishoudelijke mededeling. Morgen ben ik afwezig. Mijn broertje zal morgen namelijk in het huwelijksbootje stappen. Ik wens u allen alvast een goed weekend en tot maandag.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

714 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 36 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 juni 2016 08:47
    Dit werd gisteren in the daily mail geplaatst was ook op de BBC nieuws de Britten staan niet te springen over de bemoeienissen van onze premier. Als je de commentaren leest over Brexit kan de AEX in de laatste week van juni alleen maar flink omlaag.
    www.dailymail.co.uk/news/article-3620...
  2. [verwijderd] 2 juni 2016 09:12
    quote:

    Henk Snaph schreef op 2 juni 2016 09:06:

    Goede morgen,

    Ik denk dat Bas bij een stand van 475 een vette bonus van ING opstrijkt anders zou hij er niet zo op hameren.
    nou, dan is maar te hopen dat ie die bonus krijgt want dan zitten wij ook goed (als je tenminste bent meegegaan in zijn visie).....
  3. [verwijderd] 2 juni 2016 09:31
    quote:

    Vuurgoudhaantjes schreef op 2 juni 2016 08:47:

    Dit werd gisteren in the daily mail geplaatst was ook op de BBC nieuws de Britten staan niet te springen over de bemoeienissen van onze premier. Als je de commentaren leest over Brexit kan de AEX in de laatste week van juni alleen maar flink omlaag.
    www.dailymail.co.uk/news/article-3620...
    de wens is de vader van de gedachte!
714 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 36 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links