Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Op naar de top

De AEX kan nu doorstijgen naar 458.

Na twee dagen van hapering onder de 449 brak de AEX afgelopen vrijdag door de belangrijke weerstand van 449 op slotbasis. Hiermee lag ook het weekslot boven deze weerstand. Mijn volgende richtpunt in het kortetermijnbeeld ligt nu bij de jaartop van 458.

Bij 449 liggen de toppen van eind december en van maart. De top van eind december was het startpunt van de eerste forse correctie van dit jaar. Destijds maakte deze correctie nog deel uit van een langere correctieve fase die bij de november-top van 475 startte.

Deze fase zorgde in het eerste kwartaal (in februari) voor de plaatsing van de zeer belangrijke langetermijnbodem bij 378,50. Veel indices vormden toen belangrijke langetermijnbodems, veelal net boven de sinds 2009 stijgende bodemlijn.

Ook was er toen sprake van een langdurig maar klassieke bodemformatie waarbij grote omkeerpatronen op de maandgrafiek werden gevormd en er was sprake van positieve divergentie. Deze formatie zorgde in de loop van februari voor de doorbraak van de sinds november dalende toppenlijn en het eindsignaal van die lange correctieve fase.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Koersdoel bij 520

De top in maart bij 449 werd gevormd na een snelle stijging van ongeveer 70 punten. Kijkend naar het gehele patroon sinds december vorig jaar dan zijn de contouren van een complex omgekeerd hoofd-schouderpatroon te zien, met de vorming van twee rechterschouders in de afgelopen twee maanden.

Deze schouders hebben overigens een gelijk dieptepunt bij 426. Opvallend is dat hier ook het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau ligt van de gehele stijging van 378,50 tot aan de 458 van een maand geleden. Een technisch perfecte terugval tijdens de derde correctie van dit jaar.

Vanuit dit patroon is overigens een koersdoel te berekenen van 520 punten. Ik houd dan ook voor de tweede helft van dit jaar een brede doelzone aan van 495 tot 520 punten. Dit neemt overigens niet weg dat de weg hiernaartoe nog gepaard zal gaan met waarschijnlijk meerdere (forse) correctieve bewegingen.

Druk bij 458?

Een beweging zoals we die in februari-maart zagen, een stijging in een rechte lijn van 70 punten, zullen we waarschijnlijk niet nog een keer zien. Met het doorbreken van de 449-grens staat de weg open naar de 458 punten. Dit doel kan op korte termijn al worden behaald.

De vraag is of deze weerstand voor genoeg tegendruk zal zorgen en een nieuwe terugval zal veroorzaken, of dat er slechts een beperkt aanloopje zal plaatsvinden voor een vervolgdoorbraak in de komende paar weken. Mijn doel voor de lentemaanden ligt overigens bij 475.

Dit blijft voor de komende tijd een realistisch richtpunt in deze krachtige opgaande markt, maar of dit niveau deze maand (laatste lentemaand) nog behaald zal worden, is natuurlijk de vraag. Buiten de 458-jaartop ligt er eigenlijk geen noemenswaardige weerstand tot aan de 475-puntengrens.

Jaartoppen in zicht

Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen nu bij 449 en de recente opwaartse gap tussen de 443 en 444. Met het open blijven van deze gap blijft de krachtige opwaartse druk ook gewoon intact voor een snelle verdere opgaande beweging.

De technisch indicatoren hebben nog genoeg opwaartse ruimte waarbij vooral de MACD pas recent een positieve crossing gaf. Ook in andere indices is te zien dat de recente jaartoppen in een snel tempo in zicht komen.

  • De S&P 500 nadert de zware weerstandszone tussen 2116 en 2135 waar ook de vorig jaar meervoudig geteste all-time high ligt.

  • De DAX komt gestaag in de buurt van de zone 10.400 tot 10.475. Daar liggen een belangrijk Fibonacci-retracementniveau, de jaartop en de onderkant van de neerwaartse gap die op de eerste handelsdag van dit jaar werd gevormd.

    Krachtig is het feit dat de DAX vorige week met een gap boven zowel de zone tussen 10.080 en 10.110 evenals het 200-daags gemiddelde brak. Hier zal binnenkort ook een golden cross gaan plaatsvinden tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde.

    Daggrafiek DAX
    Klik op de grafiek voor een grote versie

  • Als laatste nog de Stoxx Europe 600. Deze breedgespreide aandelenindex staat op het punt de jaartop te testen of breken. In de zone 350,50 tot 351,50 ligt verder ook nog het 200-daags gemiddelde.

    Een slotdoorbraak zou een krachtig vervolgsignaal betekenen waarna de weg openstaat naar de 370 punten voor de komende tijd.


    Daggrafiek Eurostoxx 600
    Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

163 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 mei 2016 09:22
    quote:

    handyman6 schreef op 30 mei 2016 09:09:

    Moet je op Nu.nl de filmpjes eens zien over wateroverlast in Zuid Duitsland: banjirs!
    H6
    Ben iedere morgen wel zo vroeg op Eric, en lees dan de Duitse krant als eerste, en meestal als wij tv kijken staat er wel een Duitse zender op.
    Tja wij nu eenmaal lieve halve prusen :)

    Donnerscheisse was vannacht ook bij ons Handy

    De dax en de aex twijfelen nog een beetje.
163 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links