Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shanghai de gekste!

Shanghai de gekste!

 

Laten we haar Haidi Heijink noemen, wel zo gemakkelijk. En TA-taart is weer zo denigrerend. Sorry, u moet klikken, want Bloomberg fimpjes zijn niet te embedden. Hoe dan ook, waar het om gaat is, dat het een jaar geleden de Shanghai Composite begon te imploderen.

 

 

Eerlijk zeggen. Dacht u, net als ik, ook oh ja is ook zo bij uzelf? Valt me vaak op hoe kort we van memorie zijn op de beurs. Een jaar geleden waren we ook nog druk in de weer met ene Imtech... Oh ja, denken nu diverse lezers. Enfin, hier de grafiek van de SSE. Bloomberg is iets te vroeg.

 

 

Als ik de grafiek een jaartje langer trek, dan ziet u dat het ding inderdaad van grote hoogte kwam... Op Bloomie leest u de percentages. Val ik u zo voor de koffie niet mee lastig.

 

 

Gewoon +10%

Het was de Chinese wonderrally van begin vorig jaar. Terwijl de economie toen al terugholde en de winstverwachingen er ook niet beter op werden, knapte de Shanghai Composite volledig uit haar panty. We verbaasden toen ons er enorm over. Neem dit aandeel, dat dagelijks precies +10% steeg:

U verwacht het niet, hé?! Inmiddels is er sinds oktober vorig jaar niets meer van dit fonds vernomen, kan ik u met de wijshed achteraf meedelen.

 

 

De pret duurde tot ruwweg een jaar geleden dus. De boel implodeerde in de zomer en wat toen vooral opviel was het paniekvoetbal van de Chinese autoriteiten. Met allerlei hap-snap-maatregelen, veel arrestaties, verboden en zelfs een belletje om hulp naar de SEC moest het tij worden gekeerd.

Sinds de grote finale in augustus - waar de andere markten en ook de AEX op 24 augustus een staartje van meepikten - is het weer rustig geworden in Shanghai. Op naar de volgende boom & bust. Want zo is het wel. De SSE is dé particulierenindex bij uitstek en is daarmee volatiel of doodstil.

 

 

Duur en goedkoop

Ik heb de index hier zo lang mogelijk. Het is óf boom & bust, of heel grof een zijwaartse markt. Een gulden middennweg is er niet. Dat heeft alles te maken met dat dit geen volwassen markt is. In Shanghai zijn particulieren goed voor zo'n tweederde à driekwart van de handel en omzet.

Op volwassen markten is dat precies andersom. Professionele partijen zijn doorgaans minder hysterisch dan wij driehoogachterboerenkoolmetworstbeleggers en schieten minder losjes uit de heup met koop- en verkoopknop. Als het niet hard beweegt, vinden particlieren het niet interessant.

U ziet aan de lange grafiek dat dat deze boom & bust minder erg was dan die uit 2006-2007. Dat is eentje waar ik zelf met boter en suiker in ben getuind. Met het onvermijdelijke meer volwassen worden van de Shanghai Composite zal de index meer en meer naar de westerse toekruipen.

Nu Chinese beleggers nog. Op een lunchbijeenkomst deze winter leerde ik wat Chinezen goedkope en dure aandelen vinden. Gewoon, de hoogte van de koers, klaar: 0,01 yuan is goedkoop en 10 yuan is duur :-) Wellicht hebben ze dit lesje vorig jaar zomer al bijzonder hardhandig geleerd...


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links