Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Groene signalen

Veel signalen wijzen op hogere AEX

De relatief smalle consolidatiefase is nog intact en de body’s van de candlesticks ziin de laatste twee handelsdagen kleiner geworden. Een body is het verschil tussen de openingskoers en de slotkoers. Er lijkt dus een afwachtende houding te worden aangenomen op dit moment.

Toch zijn er veel groene signalen die wijzen op een opwaartse afronding en de start van een volgende stijgende kortetermijnbeweging in de komende weken. Ik ga er vanuit dat de kans groot is dat recent een hogere kortetermijnbodem is geplaatst in de AEX in de zone 426 tot 427.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Deze zone is erg belangrijk als steunzone. Hier werd in de afgelopen weken een meervoudige bodem gevormd. Deze bodem werd gevormd met meerdere tweedaagse bodempatronen:

  • anderhalve week geleden een bullish engulfing
  • medio vorige week een piercing line

Verder ligt in de zone 426 tot 427

  • de bodem van de terugtest van begin april
  • het 38,2%-Fiboniveau van de 378,50-bodem van februari tot aan de recente jaartop bij 458

Fibo-bewegingen

Zodra een index tijdens een terugval boven een dergelijk Fibonacci-niveau weet te blijven, dan blijft de krachtige opgaande trend intact. Om het Fibonacci-spel compleet te maken, kunnen we ook kijken naar de voormalige neergaande beweging vanaf de 505-top van augustus tot aan de 378,50-bodem.

Bij 457 lag het laatste Fibonacci-retracementniveau (61,8%) van deze beweging. De terugval naar de 426 tot 427 zorgde ook voor een terugtest naar het 38,2%-niveau van deze voormalige daling. Een samenspel dus van meerdere interessante Fibonacci-bewegingen.

Indicatoren

Een ander groen signaal komt vanuit de trend. De beweging vanaf de 458-top tot aan de 426 betekende de derde correctie van dit jaar met een daling van 7%. Vanaf de 458-top was een dalende toppenlijn te trekken die medio vorige week definitief opwaarts werd gebroken. Een eindsignaal van deze correctie.

Ook de technische indicatoren geven groene signalen:

  • De RSI brak al eerder dan de AEX door zijn dalende toppenlijn. De hertest in de AEX van de bodem eind vorige week zorgde in de RSI voor een terugtest naar deze voormalige toppenlijn en voor de vorming van de eerste hogere bodem in deze indicator. Inmiddels is al een mooi patroon van hogere bodems en toppen te zien.
  • De MACD vlakte de laatste week al af en kan vandaag of morgen een positieve crossing laten zien als volgende bevestiging dat een stijgende kortetermijntrend opgestart kan worden.

Smalle handelszone

Maar in het kortetermijnbeeld is er nu dus sprake van een smalle consolidatiefase. De onderkant is bekend met de zware zone tussen 426 en 427. Pas een structureel slot hieronder zorgt voor een verheviging van de correctie en creëert meer neerwaartse ruimte.

Dit zou ook voor een verzwakking zorgen van de huidige krachtige stijgende middellangetermijntrend. Belangrijk om niet te spreken van een vals signaal is dat andere belangrijke indices dan ook dergelijke structurele neerwaartse bewegingen laten zien.

Aan de bovenkant van de huidige consolidatiezone ligt als weerstand de 438,50 tot 440. In deze zone liggen de toppen van de afgelopen weken en het 50-daags gemiddelde (440,10). Het 200-daags gemiddelde bij 437,90 geldt nu als eerste weerstand.

Richting novembertop

Ik verwacht binnenkort een doorbraak van deze niveaus waarna de zijwaartse handelsfase wordt afgerond. Voor de komende weken houd ik nog steeds rekening met een hertest van de jaartop bij 458. Tot aan dit niveau liggen nog weerstanden bij 444,10 en 449.

Uiteindelijk is naar mijn mening de kans realistisch dat de AEX in de komende maanden naar de novembertop van 475 oploopt. De opwaartse ruimte is na de recente correctieve terugval dus weer aanzienlijk vergroot.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

500 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. MG TF 24 mei 2016 09:11
    quote:

    Oeppsss!!! schreef op 24 mei 2016 09:05:

    Stond net voor het stoplicht stil......naar paar minuten.Wat denk je....groen...ik ga long op de Dax,stond namelijk een Duitser voor mij bij het stoplicht.Prima TA toch??
    Hahaha
    Hele goede reden en n veel betere beredenering dan die vele analisten
  2. [verwijderd] 24 mei 2016 09:12
    quote:

    beer56 schreef op 24 mei 2016 08:58:

    [...]bent u ook expert,erg benieuwd waar u deze uitspraak op baseert kan ik wat van leren
    Ik ben geen expert, maar het wil gewoon niet zakken...kan maar 1 ding betekenen: We staan aan de vooravond van een forse uitbraak omhoog! Die zone rond 427-430 is behoorlijk sterk.
  3. JurjenS 24 mei 2016 09:18
    quote:

    MickBe schreef op 24 mei 2016 09:12:

    [...]

    Ik ben geen expert, maar het wil gewoon niet zakken...kan maar 1 ding betekenen: We staan aan de vooravond van een forse uitbraak omhoog! Die zone rond 427-430 is behoorlijk sterk.
    Vraag me dan alleen wel af waaruit je opmaakt dat het wel wil stijgen.
  4. Rai444,44 24 mei 2016 09:25
    quote:

    MickBe schreef op 24 mei 2016 09:12:

    [...]

    Ik ben geen expert, maar het wil gewoon niet zakken...kan maar 1 ding betekenen: We staan aan de vooravond van een forse uitbraak omhoog! Die zone rond 427-430 is behoorlijk sterk.
    Alsof het wel omhoog wil, uitbraakpogingen bij 440, 438 en 435,80 werden rap verkocht. Wellicht blijft de smalle trading range in stand tot 14-15 juni, Fed rente meeting of 23 juni, Brexit referendum.
500 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links