Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Raar maar waar

Mogelijke Fed-renteverhoging is ineens positief

De immigratieproblemen en de Britse exit verdwenen naar de achtergrond en zo kwam de afgelopen week in het kader van de Fed te staan. De Fed-notulen werden gepubliceerd. Vroeger was dit leesvoer voor een handvol analisten die over het algemeen deze tekst lazen om in slaap te vallen.

Nu wordt het door iedereen verslonden. Alle analisten vinden er iets van terwijl alles verbloemd wordt opgeschreven. Maar deze keer lazen ze toch echt weer een renteverhoging in de Verenigde Staten.

Grafiek Dow Jones Eurostoxx Transportindex

 

Vreemd genoeg zijn de renteverhogingen die in het verschiet liggen, volgens de markt, ineens positief. Natuurlijk als er inflatie komt is dit goed voor het reëel minder worden van de schuldenberg. Maar als er een nul-rente is zijn we ook weer blij.

Dus het gaat mij allemaal boven mijn petje. Gelukkig is ook de Dow Jones Transport Index nog niet met een koopsignaal gekomen. Verzekeraars hebben kijkende naar de Eurostoxx Verzekeringsindex er ook nog steeds moeite mee.

Grafiek Dow Jones Eurostoxx Insurance-index

 

Party like 1999

Prince is helaas overleden maar er wordt weer gefeest als in 1999. Het IPO-circus is begonnen met onder andere ASR, ForFarmers en ook Basic Fit die dringen om snel naar de beurs te gaan. Het moet klaarblijkelijk allemaal nog snel even voor de 23 juni (de Britse exit-stemming). 

Nu geeft het aantal deals en waardering van de bedrijven een gevoel van 1999. Neem Basic Fit, het wordt geschat op een waarde van meer dan 1 miljard euro (dus 1000 miljoen). Het bedrijf heeft ruwweg 1 miljoen leden dus ieder lid is 1000 euro waard.

Ieder lid (in Nederland) betaalt om onbeperkt te mogen sporten 17,99 euro per maand dus 215,88 euro per jaar (dit is geen netto-winst). Er zijn nu 341 clubs en ze wilen het aantal ondanks de enorme concurrentie uitbreiden. Moeten ze dat wel willen?

In 2013 nam 3i een belang van 55% in Basic Fit, toen voor 110 miljoen euro, dat was toen 100%? Nu nog geen drie jaar later... Maar gelukkig ben ik geen analist of journalist. Ik zou zeggen kijk nog eens naar Binck wat dat per klant waard is en lees bijvoorbeeld het NRC.

Persoonlijk vind ik het heel opvallend om te zien dat in 1999 en 2007 er ook een piek was in IPO’s en even om de geheugens op te frissen dat was niet voor een enorme stijging van de beurs maar vlak voor een top. De grafiek:

Grafiek IPO’s van 1999 tot en met 2007
Bron Bloomberg

 

Buy on dips?

Vroeger hadden we Sell in May maar tegenwoordig gaan we kopen als de koersen bijna steunniveaus doorbroken hebben. Ik werk gelukkig gewoon met een paar vaste indicatoren zoals de EB-indicator en de Twindicator en beide hebben nog steeds verkoopsignalen.

Maar als u het sentiment moet geloven gaat het prima op de beurs.

Grafiek EB-indicator AEX Index

 

Ook zie ik nog steeds hoofdschouderpatronen in alle belangrijke indices. Dus echte reden tot enthousiasme is er volgens mij niet.

Grafiek twindicator AEX Index

 

De AEX krijgt dus nog steeds bevestigingen van zwakte vanuit collega-indices, zoals de Duitse DAX.

Grafiek twindicator DAX Index

 

Positief nieuws

Wat wel positief te noemen is, is dat de dollar-yen een koopsignaal voor aandelen heeft gegeven. De Amerikanen gebruikte harde taal naar de Japanners rond de yen-manipulatie.

Hoe het ook mag zijn, we hebben een signaal in de Twindicator en die heeft eerder zeer mooie signalen gegeven dus moet zeker niet genegeerd worden.

Grafiek valutapaar dollar-yen

 

Ander goed nieuws komt vanuit de Europese bankenindex.

Grafiek Dow Jones Eurostoxx Bankenindex

 

Toch blijf ik het gek vinden dat de bankenindex een koopsignaal geeft en de verzekeraars juist shortsignalen geven. Belangrijk de komende tijd wordt de rentebeweging. De lange Amerikaanse rente, plus-twintig jaar, staat nog op een koopsignaal. Maar een slot onder de 129,52 trickert een short.

Grafiek lange Amerikaanse rente

 

Een andere short? Home Depot staat toch weer op een short en is veel harder gelopen dan de huizenmarkt in de Verenigde Staten.

Grafiek aandeel Home Depot

 

Nog een spelletje tot besluit: Nintendo is met succes begonnen met van oude spelletjes een bioscoopfilm te maken en daarom hikt dekoers tegen een koopsignaal aan. Een gelijke of licht hogere koers geeft een koopsignaal.

Grafiek aandeel Nintendo

 

In de index blijf ik ondanks dat het moeilijk is, nog even short. Ik houd u op de hoogte van een eventuele draai.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 mei 2016 10:32
    Brexit gaat niet door te riskant, daar is men het intussen wel over eens.
    Ja als de rente stijgt lopen beleggers weg volgens boekje. Maar wat stelt de rente nu nog voor. Belangrijker is dat men de stap zet tot verhogen wat betekent dat het goed (beter)gaat met de economie.
    Lees hier nooit iets over kunst terwijl dat toch een mooie belegging is.

    Neem aan dat Cees een mooie van Dongen heeft hangen boven zijn berg goud.
  2. forum rang 6 ttroo 23 mei 2016 11:50
    Cees. Bedankt weer voor je mooie stuk! Ik zie zelf veel verkoopsignalen in de grondstoffen, behalve in olie. En zie de olieprijs ligt vandaag onder vuur. Dat leidt niet direct tot een verkoopsignaal. Maar de eerste schoten zijn gelost. Indici gaan heen en weer. Maar echt breken is er nog niet bij. De markten worden mijns inziens nerveuzer naarmate stemming Brexit dichterbij komt, maar nog meer naarmate de FED meeting dichterbij komt... Want zal het niet, dat de FED toch de rente gaat verhogen? De ochtend is in ieder geval voor de beren, want de stijgingsdrang van de ochtend stieren is de kop in gedrukt.
  3. barondehuile 23 mei 2016 12:43
    Ik blijf problemen houden met technische analyse. Gaat soms goed, maar dan plotseling laat het me in de steek; dus ik ben hiermee erg voorzichtig. Ik volg het allemaal wel, ook Bas Heijning en Wessel Aslander geven erg goed een status van de emotie op de markt weer, maar ik ben toch "rijk" geworden door fundamentele analyse op de voorgrond te plaatsen. Wat is een bedrijf waard, wat is de opbrengst over de tijd en hoe stabiel is de balance sheet? Een of twee mindere jaren mag gerust. Dus lange termijn fundamentals, met een vleugje technische analyse. Het is bekend dat ik de verhalen van Cees wat rommelig vind, doch ik lees ze wel om mijn eigen strategie te toetsen. Ook dit verhaal is weer een rommelig geheel waar ik niet goed mee uit de voeten kan.
  4. [verwijderd] 23 mei 2016 21:47
    @blowvis Het is uiteraard alleen al op grond van de wet van Everitt over de thermodynamica:

    De verwarring in de maatschappij neemt almaar toe. Alleen als iemand of iets buitengewoon hard werkt, kan deze verwarring in een beperkt gebied tot orde gereduceerd worden. Toch zal deze inspanning de totale verwarring in de maatschappij als geheel verder vergroten.

    op de camping aarde in het koffiedik van een glazen bol uiteraard vooralsnog geenszins duidelijk of Brexit niet doorgaat, aangezien het in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders in een crisis van de Trias Politica,

    dus de broncode van Montesquieu waarop alle moderne democratieën die beginnen met respect voor minderheden zijn gebouwd,

    veroorzaakte aaneenschakeling van financiële, monetaire, economische, sociale en last but certainly not least humanitaire crises uiteraard niet genegeerd kan worden dat velen er vanuit gaan dat op de dag van het referendum ongeacht de uitslag de wereld in elkaar stort!?!

    Tevens is het uiteraard in deze aaneenschakeling van crises niet zo dat de beleggende medemensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone bij een stijgende rente volgens het boekje weglopen, omdat er uiteraard in deze aaneenschakeling van crises nu eenmaal niets volgens “het boekje” gaat!?!

    Zoals u in deze aaneenschakeling van crises dan ook geheel terecht stelt, stelt de rente dus inderdaad niets voor, zodat het uiteraard voor de al dan niet beleggende medemensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone belangrijk is als zij op de een of andere manier een signaal krijgen dat het goed (beter) gaat met de economie,

    waarbij de hoogte van de rentestand

    en uiteraard de toestanden van de kunstenmakers in de kunst, en uiteraard tevens wat auteurs van die kunstenmakers al dan niet boven een berg goud hebben hangen,

    hun uiteraard verder tot het einde der tijden worst zal zijn!?!
  5. [verwijderd] 23 mei 2016 22:01
    PS Blijkens de geenszins rare foto zou het in een democratie die begint met respect voor minderheden in een soort multiculturele samenleving met de immigratieproblemen ook gewoon mee kunnen vallen, en er dan ook eigenlijk verder tot het einde der tijden gewoon helemaal nul komma nul aan de hand is!
  6. forum rang 6 pietje-2005 24 mei 2016 07:57
    Mooi weer, Cees, bedankt.
    De beurs en de aanverwante dingen eromheen zijn zoals meestal blijkt, niet echt te doorgronden, al is het steeds achteraf wel weer op wat manieren uit te leggen. Achteraf, dan.
    Begrijp nu dat dat Brexit door alles en iedereen die fout is afgeraden wordt.
    Enorme rampen worden voorspeld, hahaha; gelukkig kunnen ze dat niet bewijzen natuurlijk, dat gebral in koor.
    Daarom zitten ze ook op de plek waar ze zitten ;-)
    Mooie reden straks om omhoog te vliegen, of . . . Sell the News?
    We gaan het zien en later verklaren dat het niet anders kon ;-)
  7. ljjls 24 mei 2016 14:13
    quote:

    Theo Benschop schreef op 23 mei 2016 21:47:

    @blowvis Het is uiteraard alleen al op grond van de wet van Everitt over de thermodynamica:

    De verwarring in de maatschappij neemt almaar toe. Alleen als iemand of iets buitengewoon hard werkt, kan deze verwarring in een beperkt gebied tot orde gereduceerd worden. Toch zal deze inspanning de totale verwarring in de maatschappij als geheel verder vergroten.

    op de camping aarde in het koffiedik van een glazen bol uiteraard vooralsnog geenszins duidelijk of Brexit niet doorgaat, aangezien het in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders in een crisis van de Trias Politica,

    dus de broncode van Montesquieu waarop alle moderne democratieën die beginnen met respect voor minderheden zijn gebouwd,

    veroorzaakte aaneenschakeling van financiële, monetaire, economische, sociale en last but certainly not least humanitaire crises uiteraard niet genegeerd kan worden dat velen er vanuit gaan dat op de dag van het referendum ongeacht de uitslag de wereld in elkaar stort!?!

    Tevens is het uiteraard in deze aaneenschakeling van crises niet zo dat de beleggende medemensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone bij een stijgende rente volgens het boekje weglopen, omdat er uiteraard in deze aaneenschakeling van crises nu eenmaal niets volgens “het boekje” gaat!?!

    Zoals u in deze aaneenschakeling van crises dan ook geheel terecht stelt, stelt de rente dus inderdaad niets voor, zodat het uiteraard voor de al dan niet beleggende medemensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone belangrijk is als zij op de een of andere manier een signaal krijgen dat het goed (beter) gaat met de economie,

    waarbij de hoogte van de rentestand

    en uiteraard de toestanden van de kunstenmakers in de kunst, en uiteraard tevens wat auteurs van die kunstenmakers al dan niet boven een berg goud hebben hangen,

    hun uiteraard verder tot het einde der tijden worst zal zijn!?!
    Schei eens uit met dit geouwehoer Theo
  8. [verwijderd] 25 mei 2016 04:31
    @ljjls: Respect graag voor Theo Benshop. Zijn stukken duiden op een scherp inzicht in de geopolitieke wereld van nu en een zeldzaam wijde blik.
    Verder ben ook duidelijk een bear als het op beleggen aankomt en dat vergt geduld en een sterke disipline. Sta nu voor bijna 40% op cash of valuta's.

    Verder moet ook gezegd worden dat Bas wel verbazend goed is in zijn analyses op dit moment. Want ook ik zag het sHs patroon al een tijd, er is nu toch duidelijk een beweging naar boven (uitbraak).
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links