Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ForFarmers op het Damrak

ForFarmers op het Damrak

Vandaag start de officiële beursnotering van ForFarmers onder de naamcode FFarm. Als boerenzoon doet het me goed dat er eindelijk eens een groot bedrijf uit de agrarische sector aan het Damrak genoteerd staat.

De zuivelbedrijven uit ons land zijn wereldwijd giganten maar vaak nog in handen van de boeren zelf. Ook ForFarmers is nog voor een groot gedeelte in handen van haar oorspronkelijke eigenaren (circa 65%) maar dat gaat nu veranderen.

Geen nieuwe aandelen

Dit is wel een aparte beursgang. Het veevoederbedrijf geeft geen nieuwe aandelen uit, noch worden er aandelen aangeboden van bestaande eigenaren. Het is een puur technische kwestie.

Tot nu toe waren de certificaten verhandelbaar via een eigen platform gefaciliteerd door van Lanschot Bankiers. Als referentiekoers krijgt het aandeel 6,50 euro mee, zijnde de laatstgedane koers op de eigen, lokale beurs.

Die eigen beurs bij Van Lanschot had als nadeel dat grote investeerders (lees: pensioenfondsen en verzekeraars) niet naar het aandeel omkeken. Met een notering aan de échte beurs wordt dat probleem uit de wereld geholpen. Er komt een betere verhandelbaarheid en, en daar hopen de boeren natuurlijk op, een hogere waardering. 

Inkoopcombinatie voor boeren

ForFarmers, ontstaan als een inkoopcombinatie die voer inkocht voor haar leden, heeft de afgelopen tien jaar een transformatie doorgemaakt waarbij eigendomsstructuur zo opgetuigd werd dat de boeren de certificaten onderling beter konden verhandelen.

ForFarmers levert veevoer voor rundvee, varkens, pluimvee en paarden. Daarnaast levert de groep handelsproducten voor akker- en weidebouw. Afzetgebied is Europa, en men is hier ook marktleider met een marktaandeel van circa 40%.

Na een aantal grote overnames (Hendrix werd in 2012 gekocht van Nutreco met een omzet van 900 mln. euro en in Engeland werd in datzelfde jaar BOCM Pauls gekocht) en twee grote desinvesteringen, waarmee vooral veel laagrenderende omzet werd afgestoten, kreeg het concern drie jaar geleden zijn huidige vorm.

De omzet bedraagt inmiddels 2,2 miljard euro en ligt wat onder druk omdat het in de landbouw- en veelteeltsector momenteel niet overal even goed gaat. De melkprijs is al een flinke tijd schrikbarend laag waardoor veel boeren onder de kostprijs werken.

Ook in de varkenhouderij is het momenteel overleven voor veel boeren. Geluk voor ForFarmers is wel dat de kleinere boeren die ermee stoppen hun quotum verkopen aan de groteren zodat de totale afzetmarkt redelijk intact blijft.

De resultaten van de afgelopen jaren

 

 

Dat is dus wel iets om, vooral op korte termijn in de gaten te houden. De huidige eigenaren zijn ook meteen de afnemers van het voer, al is dat veel minder dan vroeger. Momenteel is de overlap tussen eigenaren en afnemers nog maar 20%. Het staat de leden/eigenaren dan ook vrij om hun voer ergens anders te kopen.

De koersontwikkeling van ForFarmers afgelopen jaar bij Van Lanschot.

 

 

Het bedrijf behaalde afgelopen jaar een winst per aandeel van 0,479 euro per aandeel en keert daarvan 23 cent uit. Dat geeft een dividendrendement van 3,6% bij een koers van 6,50 euro. Hoewel de koers recentelijk wel behoorlijk is opgelopen, kunnen we dus niet spreken van een heel duur aandeel.

Bodem van de varkenscyclus

Daarnaast is er de varkenscyclus. De varkenscyclus houdt in dat periodes van groei en bloei en periodes van schraalte elkaar afwisselen. Zeven vette jaren, en zeven magere jaren, zeg maar.

Momenteel zitten we, ten minste wat de boeren betreft, duidelijk in de magere jaren en by law zullen die dus de komende tijd afgewisseld worden met betere, zo niet vette jaren. Middenklasse-Chinezen die rijst beu zijn en karbonades willen, hernieuwde handelsbetrekkingen met Rusland, nog meer babymelk naar Azie.

We kunnen zo wel wat factoren bedenken die de groei in de sector de komende jaren kan doen aanzwengelen. Anderzijds zie ik nog weinig aanbodbeperking in de landbouw.

Om uit de crisis te komen is minder aanbod of meer vraag gewenst. Veel boeren reageren op de lage prijzen door via schaalgrootte de kosten nog meer te beperken.

Hausse op de beurs

Momenteel loopt het aantal beursgangen de spuigaten uit in Amsterdam. Sif vorige week, de lichtdivisie van Philips, morgen FastNed, en dan hebben we later Tatjana’s Basic-Fit nog…er valt een hoop te kiezen. Ik moet eerlijk zeggen dat van al deze beursgangen het aandeel ForFarmers mij wel het meest aantrekkelijk lijkt.

De winstcijfers van de afgelopen drie jaar van Philips Lighting zien er toch minder fraai uit dan bij ForFarmers. En Basis Fit en vooral FastNed presenteren zich als groeiaandelen, maar daar kleven nogal wat onzekerheden aan. ForFarmers heeft, ondanks de moeilijkheden bij de doelgroep, de afgelopen jaren gewoon goed geld verdiend. Dan is een k/w van 13 à 14 niet overdreven hoog.

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 mei 2016 17:47
    Een zeer leeswaardig en deskundig, maar toch ook wel weer duurzaam saai "Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan artikel".

    Want waar gaat het saaie artikel afterall nu helemaal over?

    Het blijkt dus te gaan om boeren die uit de een of andere saaie bedoening van een gat in het land zo nodig naar de RAI moeten om daarna koers te zetten richting Damrak, ontzettend leuke uitjes voor die boeren, het zal dus allemaal wel!
  2. Censurion 22 mei 2016 16:33
    Volgens mij snap je er niet zoveel van Theo! Geeft niet maar reageer dan ook niet. Artikel gaat gewoon over de beursgang van ForFarmers en geeft aan dat het bedrijf naar de beurs gaat om zijn aandelen wat meer verhandelbaar te maken en om pensioenfondsen en andere beleggers te kunnen laten instappen. Daar kunnen de aandeelhouders (boeren die voer afnemen van Forfarmers en daardoor certifcaten kregen) van profiteren.
  3. Heupie van Salland 22 mei 2016 20:51
    quote:

    Theo Benschop schreef op 19 mei 2016 17:47:

    Een zeer leeswaardig en deskundig, maar toch ook wel weer duurzaam saai "Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan artikel".

    Want waar gaat het saaie artikel afterall nu helemaal over?

    Het blijkt dus te gaan om boeren die uit de een of andere saaie bedoening van een gat in het land zo nodig naar de RAI moeten om daarna koers te zetten richting Damrak, ontzettend leuke uitjes voor die boeren, het zal dus allemaal wel!
    Misplaatst respons of onbegrepen humor, denk ik.
  4. [verwijderd] 24 mei 2016 16:52
    Zoals ik reeds eerder n.a.v. een saai, zeer leeswaardig en deskundig artikel hierover had geconstateerd een zeer leeswaardig en deskundig, maar toch ook wel weer duurzaam saai "Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan artikel".

    Want waar gaat het saaie artikel immers afterall nu helemaal over?

    Het blijkt dus te gaan om boeren die uit de een of andere saaie bedoening van een gat in het land zo nodig naar de RAI moeten om daarna koers te zetten richting Damrak, uiteraard ontzettend leuke uitjes voor die boeren, het zal dus allemaal wel als boeren hier dan zo nodig in deze voor de boeren ontzettend leuke uitjes hiermee bezig willen zijn,

    waar dan ook niemand in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone tot het einde der tijden bezwaar tegen kan hebben!
  5. [verwijderd] 24 mei 2016 16:53
    Beste Censurion & JoopVisser & Heupie van Salland & soundofnow,

    Als zoon van een eenvoudige, saaie en degelijke timmerman,

    die weliswaar zonder toestanden met aandelen e.d. met zijn eigen handen in een voor mij doorgaans ver van mijn bed

    “Laat maar schuiven”

    show een weliswaar saai en degelijk, ongetwijfeld goed florerend familiebedrijf in winkelinterieurs uit de grond stampte,

    waarin hij weliswaar gaandeweg het vertrouwen in ambtenaren in het algemeen en de ambtenaren in het bijzonder die het met geld van een ander van hun chefs dus alle tijd van de wereld krijgen waar hij mee te maken had gaandeweg verloor,

    waaronder dus begrepen ondergetekende die het als 1 van zijn zes zonen net als twee andere broers in zijn hoofd had gehaald om ambtenaar te worden waar zij met het geld van een ander van hun chefs alle tijd van de wereld kregen,

    maar hij het desalniettemin op de een of andere saaie en degelijke manier voor elkaar kreeg om het stokje over te dragen aan een broer,

    die het desalniettemin op zijn beurt op de een of andere saaie en degelijke manier het voor elkaar kreeg om het stokje duurzaam weer over te dragen aan een broer,

    die het desalniettemin op zijn beurt op de een of andere saaie en degelijke manier het onder het saaie en degelijke motto

    “Eten of gegeten worden”

    voor elkaar kreeg om het stokje duurzaam weer over te dragen aan een bedrijf,

    dit om in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte crisis in de Trias Politica,

    dus de broncode van Montesquieu waarop alle democratieën die beginnen met respect voor minderheden zijn gebouwd,

    in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakeling van financiële, monetaire, economische, sociale en last but not least humanitaire crises aan te geven dat onderhavige zoon van een eenvoudige, saaie en degelijke timmerman in de betreffende ver van mijn bed

    “Laat maar schuiven”

    show van het betreffende saaie en degelijke, ongetwijfeld goed florerende familiebedrijf kennis heeft genomen van het simpele feit dat er vele simpele, degelijke, voor iedereen overzichtelijke wegen naar Rome zijn, zolang de mensen die op deze wegen op weg zijn het op de een of andere manier zo voor elkaar weten te krijgen om uit de buurt van de ambtenaren te blijven,

    wat uiteraard niet persoonlijk is bedoeld,

    zonder ambtenaren wordt er geen weg aangelegd, laat staan naar Rome,

    maar omdat het risico voor degenen die bijvoorbeeld met de een of andere (multi)nationale onderneming naar Rome op weg zijn nu eenmaal gewoon te groot en hierdoor dan ook niet meer te overzien is dat zij uitsluitend ambtenaren treffen die in een ivoren toren in een oerwoud van wetten en regels waarin niemand die geacht wordt om de wetten en regels te kennen door de wetten en regels het oerwoud meer kan zien druk in de weer zijn met bijvoorbeeld de weg naar Parijs,

    ben ik uiteraard zeer vereerd met uw in goede orde overeengekomen agreements to disagree,

    “Volgens mij snap je er niet zoveel van Theo! Geeft niet maar reageer dan ook niet. Artikel gaat gewoon over de beursgang van ForFarmers en geeft aan dat het bedrijf naar de beurs gaat om zijn aandelen wat meer verhandelbaar te maken en om pensioenfondsen en andere beleggers te kunnen laten instappen. Daar kunnen de aandeelhouders (boeren die voer afnemen van Forfarmers en daardoor certifcaten kregen) van profiteren.”

    van Censurion,

    “Kom je weer die Theo tegen.”

    van JoopVisser1,

    “Misplaatst respons of onbegrepen humor, denk ik.”

    van Heupie van Salland en last but certainly uiteraard not least

    “Theo komt zeker zelf uit de polder...”

    van soundofnow,

    immers het enige dat de mensheid om kwart over 12 in goede orde nog rest,

    hetwelk u in de geschiedenis van de mensheid om kwart over 12 in goede orde deed besluiten om de respectievelijke agreements to disagree in goede orde overeen te komen,

    die ik dan ook in goede orde met de door u in goede orde overeengekomen achtereenvolgende agreements to disagree al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken scorende extreem rechtse xenofobe

    “Wake up, wake up, eigen volk eerst, vol is vol, regel is regel, minder, minder, minder moslims, voor de afschrikwekkende werking meer, meer meer hoge zondebokken bestendige hekken, wij willen de traditionele gulden terug, de doodstraf invoeren en achter het hoge zondebokken bestendige hek de hele dag van het traditionele Sinterklaasfeest met de traditionele Zwarte Pieten kunnen genieten”

    al dan niet in retorische zin met u overeenkom,

    waarvoor ik u dan ook tot het einde der tijden en duurzaam hierna erkentelijk ben, waarvoor dan ook mijn dank!

    Whatsoever hoe of wat verder dan ook een prettige voortzetting van de dag en duurzaam hierna toegewenst door en groeten van Theo Benschop
  6. [verwijderd] 24 mei 2016 17:23
    "(...) die ik dan ook in de betreffende door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte crisis in de Trias Politica,

    dus de broncode van Montesquieu waarop alle democratieën die beginnen met respect voor minderheden zijn gebouwd,

    in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakeling van financiële, monetaire, economische, sociale en last but not least humanitaire crises in goede orde met de door u in goede orde overeengekomen achtereenvolgende agreements to disagree al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken scorende extreem rechtse xenofobe

    “Wake up, wake up, eigen volk eerst, vol is vol, regel is regel, minder, minder, minder moslims, voor de afschrikwekkende werking meer, meer meer hoge zondebokken bestendige hekken, wij willen de traditionele gulden terug, de doodstraf invoeren en achter het hoge zondebokken bestendige hek de hele dag van het traditionele Sinterklaasfeest met de traditionele Zwarte Pieten kunnen genieten”

    eenmanssekte al dan niet in retorische zin met u overeenkom (...)"
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links