Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Steunzone intact

Opwaartse uitbraak door 440 verwacht

De belangrijke en steeds krachtiger wordende steunzone is ook gisteren intact gebleven. De zone 426 tot 427 werd in de afgelopen twee weken meerdere keren getest en te sterk bevonden.

  • Dinsdag brak de AEX met een fors hogere opening door de vanaf 458 dalende toppenlijn, maar sloot hier nog net onder.
  • Gisteren was de eerste dag dat de AEX boven deze dalende toppenlijn sloot.

Dit is naar mijn mening het meest realistische scenario. De AEX moest deze week een vervolgbeweging gaan kiezen aangezien de handelsruimte steeds smaller werd. Buiten deze doorbraak boven de dalende toppenlijn waren er in de afgelopen dagen meerdere signalen van bodemvorming.

Bodempatronen

Deze signalen gaven naar mijn mening aan dat deze derde correctie (ongeveer 7% daling) op zijn laatste benen liep. Tot op heden werden twee belangrijke candlestick-bodempatronen gevormd.

  • eind vorige week een tweedaagse bullish engulfing
  • gisteren werd tweedaagse piercing line afgerond, een halve bullish engulfing

Een ander interessant signaal kwam uit de RSI. Die brak recent al door zijn dalende toppenlijn en lijkt een nieuwe opgaande beweging te zijn gestart. De (intraday) terugval van de afgelopen dagen lijkt een terugtest naar deze voormalige dalende toppenlijn te hebben bewerkstelligd in de RSI.

De MACD is vaak een lagging indicator, maar staat ook op het punt een positieve crossing te maken.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hogere bodem

Er zijn dus steeds meer belangrijke signalen in de AEX te zien die aangeven dat deze correctie ten einde is gekomen. Ondanks dat deze terugval dieper doorzette dan ik had verwacht, zou deze terugval naar mijn mening wel zorgen voor een duidelijke en belangrijke eerste hogere middellangetermijnbodem.

Rond de 457 kon volgens mij een tijdelijke top gevormd worden voor een volgende terugtest voor de vorming van een dergelijke bodem. Bij de 457 lag namelijk een laatste belangrijke weerstand tot aan mijn eerstvolgende doel voor de komende maanden van 475, de novembertop.

Bij 457 ligt het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau te vinden tussen de augustus top van vorig jaar rond de 505 en de zeer belangrijke langetermijnbodem die in februari bij 378,50 op de borden werd gezet. 

Omkeer

Een structureel slot onder de zone 426 tot 427 zou een verzwakking van de stijgende middellangetermijntrend betekenen. Een dergelijke beweging zou dan wel moeten worden bevestigd met vergelijkbare neerwaartse doorbraken in andere belangrijke indices als de DAX, Stoxx Europe 600 en de S&P 500.

Dit is en blijft, zoals u weet, dit niet mijn verwachting. Ik houd rekening met een omkeer en een nieuwe opgaande kortetermijntrend in de komende tijd. Deze beweging zou de AEX opnieuw richting minimaal de recente jaartop van 458 moeten brengen.

Mijn uiteindelijke doel voor de komende maanden blijft onveranderd liggen bij 475 punten, de top van november vorig jaar.

Met de bodempatronen net boven de steunzone tussen 426 en 427 in het kortetermijnbeeld heeft ook een technisch zeer interessante terugtest plaatsgevonden tot precies het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele opgaande beweging vanaf de februari-bodem.

Smalle handelsfase

In dit kortetermijnbeeld is nu sprake van een smalle zijwaartse handelsfase na de afronding van de correctieve beweging. De bovenkant van deze zone ligt bij 440 en de onderkant in de zone 426 tot 427. Bij de 440 liggen de recente toppen en het 50-daags gemiddelde.

In de komende dagen (week) kan de AEX in deze zone gevangen blijven, maar ik houd er rekening mee dat in de loop van volgende week de opwaartse druk naar de bovenkant zal worden opgevoerd en de AEX uiteindelijk door de 440 breekt en zijn opwaartse weg vervolgt.

Boven de 440 liggen alleen nog weerstanden bij 444,10 en 449 tot aan de 458-jaartop.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

538 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Dhrbelegger 19 mei 2016 08:54
    quote:

    debo schreef op 19 mei 2016 08:48:

    Hmmmm ca 5 weken geleden zou die 475 binnen 2 maanden op de borden komen. Misschien de volgende keer een voorspelling doen zonde tijdsspanne? Het valt nog maar te bezien of dit jaar werkelijk die 475 zal worden gehaald.
    Ga je nou weer beginnen? steek je energe is in traden ipv steeds af te geven op anderen.. Ontwikkel je eigen visie dan heb je dit gezeur niet steeds.
  2. [verwijderd] 19 mei 2016 09:00
    quote:

    Dhr.Aarten schreef op 19 mei 2016 08:54:

    [...]

    Ga je nou weer beginnen?
    Yep en zo lang er nonsensvoorspellingen worden gedaan en alleen maar bullish wordt gekeken en nooit gewezen wordt op een eventuele daling, ben ik nog lang niet klaar. Ga maar op formule-1 fan lopen klagen heer, dan draag je tenminste ook iets bij. ;-p
  3. Henk Snaph 19 mei 2016 09:08
    quote:

    Alex XNL schreef op 19 mei 2016 09:03:

    Glijbaan vandaag? Renteverhoging blaast alles positieve zaken van tafel. Jammer hoor en niet realistisch. Markt heeft uiteraard gelijk.
    Er komt m.i. geen renteverhoging. Yellen verzint iedere keer een andere smoes om de verhoging niet door te moeten voeren. Ben benieuwd wat de volgende moes is.
538 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links