Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Philips Lighting: En er was 'Light'

Philips Lighting: En er was 'Light'

Na verlaging van de prijsvork naar 19-20 euro komt de introductiekoers toch nog verrassend hoog uit op 20 euro. De openingskoers van 21 euro is zelfs boven het gemiddelde van de eerst genoemde prijsrange 18,50-22,50 euro.

 

 

 

Philips brengt in eerste instantie 37,5 miljoen aandelen, een kwart van het totaal naar de beurs, om in een later stadium de rest te gaan verkopen. 

Naar goed gebruik wordt 10% van de te verkopen aandelen gereserveerd voor de retailbelegger in Nederland. 

Philips zelf, dat morgen dus 750 miljoen euro bij kan schrijven, mag de eerste 180 dagen de markt niet overspoelen met eventuele volgende tranches.

 Sowieso is dat mede afhankelijk van het verloop van de beurskoers. Bij IMCD en NN Group konden de respectievelijke eigenaren Bain Capital en ING het restant van hun bezit zonder al te veel problemen op de markt brengen maar voor ABN Amro is dat een wat ander verhaal.

Minister Dijsselbloem had gehoopt dat de aanvankelijke koers van 20 euro wat langer zou beklijven maar moet, nu de lock-up bijna afloopt, eerst wachten op beter weer.

De beurswaarde van LIGHT, zoals de beursnaam wordt van Phillips Lighting, komt bij een koers van 20 euro uit op 3 miljard euro. Wie het gehele bedrijf  wenst over te nemen krijgt er natuurlijk ook de schulden bij waarmee het prijskaartje op 4,5 miljard euro komt.

Dan even snel door het 362 pagina’s lange prospectus gescrolld waar voor de liefhebbers ook een Nederlandse samenvatting in is opgenomen. Zo even wat interessante losse flodders uit dit boekwerk:

- De statutaire zetel van de lichttak is in Eindhoven.
- Het concern wordt verder in vier groepen opgedeeld zijnde:

 • LED: LED-lampen en LED-electronica
 • Lamps: de ouderwetse lampen- en lampenelectronica
 • Professional: professionele armaturen en verlichtingssystemen
 • Home: armaturen en verlichtingssystemen voor de mensen thuis

De omzetverdeling (als percentage van de totale omzet) per business unit toont een duidelijke verschuiving van Lamps naar LED de afgelopen jaren:

 

Men onderscheidt Light, zo zullen we het vanaf nu maar noemen, vier geografische markten:

 •  Europa (33% van de omzet)
 •  Noord- en Zuid-Amerika (31%)
 •  Groeimarkten (21%)
 •  Groot-China (9%)

China wordt, in anticipatie op de lagere groeicijfers vanachter de grote muur, door Light alvast niet meer tot de groeimarkten gerekend. Anderzijds kun je stellen dat die afzetmarkt inmiddels zo groot is dat daar een aparte benadering voor nodig is.

Dan nog de cijfers: in het prospectus geeft Philips ook de eerste kwartaalcijfers van dit jaar vrij van de lichtdivisie.

 

 

De winsten over de laatste drie jaar tonen nou niet echt een consistent karakter. Over 2015 verdiende de groep 240 miljoen euro, verdeeld over 150 miljoen aandelen wordt dat 1,60 euro per aandeel. De prijsrange die Philips vandaag afgeeft van 18,50-22,50 houdt dus een koerswinstverhouding in van 11,5-14.

Dan over naar de belangrijke dividendpagina:

 

 

40-50% van de nettowinst gaat uitgekeerd worden aan dividend. Dit jaar krijgt u nog niets noppes nada, pas in 2017 wordt voor de eerste keer dividend betaald. Neem ik de middenprik (45%) van het dividendpercentage, dan zou over 2015 een dividend betaald worden van 45% van 1,60 euro is 0,72 euro, zijnde een dividendrendement van 3,6% bij een koers van 20 euro. En dat is dan weer wel vergelijkbaar met Philips.

Velen zullen op dit moment afwegen wat aantrekkelijker is, het aandeel Philips zelf, of het nieuwe aandeel Light. Philips focust zich straks (al een tijdje eigenlijk) op de medische sector die harder groeit dan de lichtmarkt. De waarderingen voor bedrijven in die sector is hoger dan voor het oude Philips gewoon was. Daar zit nog een soort van upside in. Daarnaast komt er natuurlijk ook nog eens wat cash binnen, waarmee Philips Health de groei nog eens kan aanjagen.

De vraag is dan hoe de lichtdivisie straks op eigen benen gaat presteren. Wie weet werkt het afwerpen van het juk van het grote Philips bevrijdend voor het management. Het zou niet het eerste bedrijf zijn dat na afsplitsing van Philips een mooie toekomst tegemoet gaat.

Anderzijds moet u wel bedenken dat Philips zelf de lichtdivisie dus niet meer als kernactiviteit wil. En daarbij de komende jaren het restant ook nog eens naar de markt zal brengen. Om toch beleggers te vinden voor dit aandeel heeft Philips dus behoorlijk wat water bij de wijn moeten doen. En zou het op termijn nog wel eens mee kunnen vallen.  


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Gerelateerd

Philips

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

SIGNIFY NV

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
rjmkanters
0
Philips begon ooit met 17 divisies en houdt er nu nog 1 over. Nog even en ook die wordt opgekocht door een grote concurrent. Van wereldconcern tot kleine speler; wie is hiervan uiteindelijk steeds beter geworden?
craasie
0
ASML,FEI,NXP (deels TSMC)
ASML waard 40 miljard
FEIC 4 miljard
NXP 29 miljard
TSMC 120 miljard!! (was ooit 50% philips)
Zo zijn er nog wel een paar te noemen....
Philips zelf nog plm. 20miljard! (incl.licht)
craasie
1
Wat een K....bedrijf! en die Franske maakt er ook een potje van!!! niks geen meerwaarde creëren, waarom dan niet de huidige aandeelhouders zelf de stukken "licht" geven (kunnen ze zelf beslissen verkopen of niet) nu gaan de Goldmannen er mee vandoor.. (kosten beursgang/verzelstandig maken plm. 400 miljoen.
[verwijderd]
1

Volgende stap: GE doet even een bod op die medische tak en Frans met dikke bonus weg.

Over blijft het zeer kansrijke Lighting, eigenlijk zoals Philips begon.

Ik ben tegen mijn afkeer van dat dikdoenerige onbekwame Philipsmanagement even in Philips gegaan als belegger met de hoop op een voor zittende aandeelhouders interessante claimemissie op Lighting aandelen.

Mislukt en het wordt nu dus.

1. Afwachten op bod op Philips medische tak. Belangrijk is dan hoeveel kost Van Houten wegwerken.

2. Afwachten op goed moment om in Lighting te gaan.

Groet, Jonas
craasie
2
Juist! mee eens...., toch te gek voor woorden dat niemand van de huidige zittende aandeelhouders hier bezwaar tegen maakt! waarom geen voorkeurrecht o.i.d. voor deze.. het verkochte licht gaat nu helemaal op aan kosten (Goldmann en van Houten e.d.) echt er blijft niets van over.. deze graaiers.
Hoe simpel is het.... Goldmann moest al jaren de koers van Philips ondersteunen (zie maar eens wat voor koopaanbevelingen dat hun staan hebben/hadden, steeds wel 20/30% boven de gemiddelde) en nu naar de markt brengen... tegen een weggeefprijs.Vergelijk het eens met OSRAM!! en wat heeft van Houten z'n voorganger er een potje van gemaakt, riep in 2011 dat het "licht"wel 11 miljard waard was, kocht nog even;
Philips koopt Partners in Lighting van CVC Capital Partners
Maandag 13 november 2006 15:40
Amsterdam (BETTEN BEURSMEDIA NEWS) - Philips, 's werelds grootste producent van scheerapparaten en gloeilampen, neemt Partners in Lighting International (PLI) over van private equity-bedrijf CVC Capital Partners. Dat heeft het elektronicaconcern maandagmiddag bekendgemaakt, nadat de Belgische krant De Standaard de acquisitie 's ochtend al had gemeld.

De waarde van de onderneming bedraagt zo'n EUR 590 miljoen, in contanten te voldoen bij de afronding van de aankoop. Het verwachte overnamebedrag in contanten ligt rond de EUR 550 miljoen, aldus een woordvoerder van Philips desgevraagd tegenover Betten Beursmedia. De overname wordt naar verwachting afgerond in het eerste kwartaal van 2007. NU NUL WAARD!!


en wat dacht je van deze;
Philips koopt opnieuw een grote lampenfabrikant. Het gaat om de Amerikaanse marktleider Genlyte. ''LED-lampen steeds meer als concept geleverd''

''LED-lampen steeds meer als concept geleverd''
Steun

Philips betaalt 1,8 miljard euro voor de nieuwe aanwinst. De overname moet al binnen een week worden afgerond. De raad van bestuur van het Amerikaanse bedrijf steunt de overname unaniem. Het bod van Philips ligt zo'n 45% boven de slotkoers van vrijdag. Philips betaalt de overname van Genlyte contant.

Toe maar 45% boven de slotkoers....... (bedrijf heeft nog nooit bijgedragen aan winst) waarde is nu ook .......

Philips heeft in 10 jaar voor bijna 3,5 miljard gekocht in licht! en wat krijgen ze nu terug.... misschien ook dat. Betekent wat philips had aan licht voorheen was NUL waard?? de grootste lichtproducent ter wereld.
[verwijderd]
0
De essentiële hoofdzaak waar het om gaat is dat de statutaire zetel van de lichttak de lichtstad Eindhoven is, waar dan ook de successtory van de firma Philips in het toendertijd gidsland Nederland, dat als een van de weinige nationale staten letterlijk en figuurlijk in de duisternis de meerwaarde van het licht had gezien door het patentrecht af te schaffen, begon!

In welke successtory de firma Philips,

dus geheel anders dan in bijvoorbeeld de omringende nationale staten Duitsland en Engeland die in een handelsoorlog waren verwikkeld,

niet lastig gevallen kon worden door de advocaten van de "uitvinder" Edison,

zodat de firma Philips vanuit de lichtstad Eindhoven in staat was om veel betere lampen dan de "uitvinder" Edison ooit had "uitgevonden" te produceren, en dus en in een mondiaal verdienmodel op de mondiale markten zonder al te veel marketing toestanden onder het duurzame motto

"Wees slim, koop Vim, wees nog slimmer, koop geen Vim, of koop anders gewoon kwaliteit die zichzelf verkoopt"

te verkopen!
Belgske
0
De levensduur van die led-ballonnetjes is in ieder geval heel kort lol...Tsjonge, die dingen springen snel kapot! Waarschijnlijk willen zo de lampenboeren hun winsten op koers houden lol...
Broer Konijn
0
Hoi Nico, dank voor dit stuk. Ik heb je wel eens scherpere analyses zien schrijven. Wat is nu eigenlijk jouw visie op deze IPO en de prijs waarvoor deze naar het Damrak komt?

Ik heb ingeschreven op basis van de van €5 miljard naar €3,5 miljard verlaagde waardering voor de toko bij deze 1e tranche. Blijkbaar zien RvB en RvC genoeg waarde in de toekomst om de biedingen van private equity af te wijzen. Dan wil ik wel meedoen.

Onderstaand wat tekst uit het FD:

====

De lichtdivisie van Philips maakt in principe op 27 mei zijn debuut als zelfstandig fonds op het Damrak. Het technologieconcern maakte voorbeurs bekend dat Philips Lighting zelfstandig op de beurs een waarde krijgt tussen de €2,78 mrd en €3,38 mrd. Het nieuwe aandeel gaat tussen de €18,50 en €22,50 kosten.


Onzekerheid

De bedragen die nu naar buiten zijn gekomen, zijn een stuk lager dan wat eerder in de markt circuleerde. Analisten van zakenbank Goldman Sachs, een van de begeleidende banken, vonden een beurswaarde van €5 mrd en een ondernemingswaarde van €6 mrd gerechtvaardigd.

In de markt klinkt dat Philips met de prijs moest zakken omdat er veel onzekerheid onder beleggers is over de verdien- en groeiperspectieven van Lighting. Verder speelt mee dat de beurzen in de ban zijn van het aanstaande Britse referendum over een mogelijk vertrek uit de Europese Unie.

Kwart lichttak

Philips zal aanvankelijk een kwart van de aandelen Lighting verkopen, oftewel 37,5 miljoen stuks. De begeleidende banken Goldman Sachs en J.P. Morgan hebben een overtoewijzingsoptie toebedeeld gekregen, waardoor het percentage kan worden verhoogd tot maximaal 28,75%. Bij een uitgifteprijs aan de bovenkant van de afgegeven bandbreedte haalt Philips zo maximaal €970 mln op.

De eerste handel in Philips Lighting staat gepland voor vrijdag 27 mei. Daarbij is 10% van de uit te geven aandelen gereserveerd voor Nederlandse particuliere beleggers, die de eerste 250 stukken gegarandeerd krijgen toegewezen.

Binnen drie jaar zelfstandig

Philips verwacht het resterende belang in Lighting in de komende jaren eveneens van de hand te doen. 'Afhankelijk van de marktomstandigheden kan dat binnen een jaar, maar het kan ook twee of drie jaar in beslag nemen', zegt Philips-ceo Frans van Houten tegen ABM Financial News.

Broer Konijn
0
'Orderboek beursgang Lighting gevuld'
Gepubliceerd op 18 mei 2016 om 08:31 |

AMSTERDAM (AFN) - De boeken voor de beursgang van de verzelfstandigde divisie Lighting van Philips zijn gevuld, inclusief de overtoewijzingsoptie. Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van ingewijden.
Philips Lighting gaat op vrijdag 27 mei naar de beurs in Amsterdam. De indicatieve bandbreedte voor de prijs per aandeel is 18,50 euro tot 22,50 euro.
[verwijderd]
0

Mijn inschatting is dat Light het beter gaat doen dan verwacht nu ze onder het Philipsjuk weggaat en dat binnen 6 jaar Philips pharma wordt overgenomen wordt door General Elelectric of naar de donder gaat. Ik heb een beetje Philips en had Lightclaims verwacht, maar nu blijf ik maar zitten waar ik zit.

Groet, Jonas
taurus86
0
MrMarshall
0
quote:

craasie schreef op 16 mei 2016 17:02:


Juist! mee eens...., toch te gek voor woorden dat niemand van de huidige zittende aandeelhouders hier bezwaar tegen maakt! waarom geen voorkeurrecht o.i.d. voor deze.. het verkochte licht gaat nu helemaal op aan kosten (Goldmann en van Houten e.d.) echt er blijft niets van over.. deze graaiers.
Hoe simpel is het.... Goldmann moest al jaren de koers van Philips ondersteunen (zie maar eens wat voor koopaanbevelingen dat hun staan hebben/hadden, steeds wel 20/30% boven de gemiddelde) en nu naar de markt brengen... tegen een weggeefprijs.Vergelijk het eens met OSRAM!! en wat heeft van Houten z'n voorganger er een potje van gemaakt, riep in 2011 dat het "licht"wel 11 miljard waard was, kocht nog even;
Philips koopt Partners in Lighting van CVC Capital Partners
Maandag 13 november 2006 15:40
Amsterdam (BETTEN BEURSMEDIA NEWS) - Philips, 's werelds grootste producent van scheerapparaten en gloeilampen, neemt Partners in Lighting International (PLI) over van private equity-bedrijf CVC Capital Partners. Dat heeft het elektronicaconcern maandagmiddag bekendgemaakt, nadat de Belgische krant De Standaard de acquisitie 's ochtend al had gemeld.

De waarde van de onderneming bedraagt zo'n EUR 590 miljoen, in contanten te voldoen bij de afronding van de aankoop. Het verwachte overnamebedrag in contanten ligt rond de EUR 550 miljoen, aldus een woordvoerder van Philips desgevraagd tegenover Betten Beursmedia. De overname wordt naar verwachting afgerond in het eerste kwartaal van 2007. NU NUL WAARD!!


en wat dacht je van deze;
Philips koopt opnieuw een grote lampenfabrikant. Het gaat om de Amerikaanse marktleider Genlyte. ''LED-lampen steeds meer als concept geleverd''

''LED-lampen steeds meer als concept geleverd''
Steun

Philips betaalt 1,8 miljard euro voor de nieuwe aanwinst. De overname moet al binnen een week worden afgerond. De raad van bestuur van het Amerikaanse bedrijf steunt de overname unaniem. Het bod van Philips ligt zo'n 45% boven de slotkoers van vrijdag. Philips betaalt de overname van Genlyte contant.

Toe maar 45% boven de slotkoers....... (bedrijf heeft nog nooit bijgedragen aan winst) waarde is nu ook .......

Philips heeft in 10 jaar voor bijna 3,5 miljard gekocht in licht! en wat krijgen ze nu terug.... misschien ook dat. Betekent wat philips had aan licht voorheen was NUL waard?? de grootste lichtproducent ter wereld.

Interessante quotes Craasie: dus eigenlijk signaleer je een enorme kans. Twee mogelijkheden:

1. Lighting wordt zwaar onder de werkelijke waarde verkocht door Philips: dan dus als de bliksem aandelen Lighting kopen.
2. Lighting is wel NUL waard door waardevernietiging de afgelopen jaren. Dan overwegen Philips aandelen te kopen. Nog wel even kijken of het resterende deel waarde creëert.
MrMarshall
0
Over waardecreatie door Philips. Als voormalig insider was/is mijn conclusie: Philips heeft door de jaren heen vooral waarde gecreëerd door het voor heel veel geld verkopen (vaak in tranches) van bedrijfsonderdelen (bv. Polygram, ASML) en de patenten en standaarden vooral m.b.t. CD/DVD/BD.

Er werd intern wel gesteld dat Philips eerder een investeringsmaatschappij is waarbij haar technische kennis vooral van waarde is gebleken voor het goed timen van desinvesteringen (en niet voor productontwikkeling) en het uitmelken, standaardiseren van de patenten van mn. CD/DVD.

En de waarde die gecreëerd werd kwam/komt vooral ten goede aan de werknemers: hele goede arbeidsvoorwaarden, primair en vooral ook secundair (hard werken heb ik de meeste Philips medewerkers niet zien doen).

Je kon/kunt dus beter bij Philips gaan werken dan er aandelen van kopen ;-).


Als Philips het van haar operaties ('normale bedrijfsvoering') had moeten hebben, had ze nu al decennia niet meer bestaan is mijn stelling: veel missers in productontwikkeling, slechte marketing, i.h.a. slecht management, log, traag. (Zie ook dat korte stukje van een ex Philips werknemer over Philips in de biografie van Steve Jobs).
[verwijderd]
0
@MrMarshall Ik heb helaas een kort stukje van een ex Philips werknemer over Philips in de biografie van Steve Jobs niet gelezen,

maar ik heb in de biografie uiteraard wel kennis genomen van het simpele feit dat de heer Jobs gewoon iets simpels voor ogen had, zodat hij met iedereen die dit simpele niet voor ogen had de vloer aanveegde, wat hij ongetwijfeld in de meeste gevallen met de "Wees slim, koop Vim, wees nog slimmer, koop geen Vim, of koop anders gewoon kwaliteit die zichzelf verkoopt" marketing afdeling zal hebben gedaan,

zodat je kan stellen dat de heer Steve Jobs het kunstje van Philips op zich met kennis van zaken te focussen op het product heeft afgekeken.

Dus de essentiële hoofdzaak waar het dus om gaat is dat de statutaire zetel van de lichttak de lichtstad Eindhoven is, waar dan ook de successtory van de firma Philips in het toendertijd gidsland Nederland, dat als een van de weinige nationale staten letterlijk en figuurlijk in de duisternis de meerwaarde van het licht had gezien door het patentrecht af te schaffen, begon!

In welke successtory dus de firma Philips,

dus geheel anders dan in bijvoorbeeld de omringende nationale staten Duitsland en Engeland die in een handelsoorlog waren verwikkeld,

niet lastig gevallen kon worden door de advocaten van de "uitvinder" Edison,

zodat de firma Philips vanuit de lichtstad Eindhoven dus in staat was om veel betere lampen dan de "uitvinder" Edison ooit had "uitgevonden" te produceren, en dus en in een mondiaal verdienmodel op de mondiale markten zonder al te veel marketing toestanden onder het duurzame motto

"Wees slim, koop Vim, wees nog slimmer, koop geen Vim, of koop anders gewoon kwaliteit die zichzelf verkoopt"

te verkopen!
14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Philips

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Inberg is te volgen op Twitter: @...

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

 1. 18 feb 5 vragen aan Vastned-ceo Taco De...
 2. 13 feb NN Group: Elk jaar inkoopprogramma
 3. 12 feb Ahold: Sterk slotkwartaal

Gerelateerde instrumenten

 1. SIGNIFY NV 31,070 18 feb
  +0,070
  +0,23%