Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Koersen volgen zonder beursvisie

In de komende weken nemen vier bekende technisch analisten u bij de hand tijdens de Turbo TA Battle. Deze speciale thema-editie van de Slimste Belegger staat in het teken staat van handelen in turbo's aan de hand van technische analyse (TA) en er vallen mooie prijzen te winnen! Met welke coach gaat u de strijd aan?

Als deelnemer aan de Turbo TA Battle kunt u kiezen uit: 

Vandaag de beurt aan coach Edward Loef om u meer inzicht te geven in zijn handelsstrategie. 


Ik volg de koersveranderingen methodisch zonder beursvisie. Dat gaat volgens een stappenplan:

Voor het beursspel heb ik de Turbo-instrumenten van BNP Paribas in mijn computer in een map gearchiveerd. Dat zorgt ervoor dat ik geen informatieruis heb afkomstig van mijn andere dagelijkse bezigheden.

Vervolgens filter ik nabeurs (of voorbeurs) op basis van slotkoersen de onderliggende waarden op basis van slechts drie richtingen van de trends (zie hieronder). Dit omwille van de eenvoud bij het beter leren beleggen met technische analyse. Ik gebruik dan drie parameters: de beurskoers en twee afgeleide simpele gemiddelden (hierna afgekort SMA). Er zijn dan drie mogelijke uitkomsten:

 • Stijgende trend (beurskoers boven 20-daags SMA en 20-daags SMA boven 120-daags SMA)
 • Dalende trend (beurskoers onder 20-daags SMA en 20-daags SMA onder 120-daags SMA)
 • Neutraal (als niet wordt voldaan aan de criteria van een stijgende trend of dalende trend)

Afhankelijk van de trend(s) in de beursindices wordt de aandacht in prioriteit vanzelf gestuurd naar de bullish-, neutral- of bearish-instrumenten. De AEX bevindt zich op slotkoersbasis in een neutrale trend tussen steun op 425,78 en weerstand 458,02. De richting van de trend op korte termijn en lange termijn is volgens de hellingshoeken van de 20-daags en 120-daags gemiddelden dalend.

Positieve uitzonderingen

Persoonlijk acht ik stockpicking in een dalend marktsentiment uit hoofde van marktrisico risicovol. Dan doe ik liever niets (ik ben neutraal). Maar het merendeel van aandelenbeleggers is meestal a la hausse gericht en hoopt te profiteren van stijgende trends. Er zijn dan positieve uitzondering te vinden in het universum van AEX-aandelen.

Zo voldoet Koninklijke DSM aan de voorwaarden om een longpositie in overweging te nemen (klik op de grafiek voor een grotere weergave).

De zwartgekleurde gebieden zijn de neutrale gebieden waarbij niet duidelijk is of de trend als stijgend of dalend moet worden gekwalificeerd. Dit is de fase waarin de bulls en de bears elkaar aan het wankelen brengen, hetgeen kan duiden op een overgangsfase van positief naar negatief en vice versa. Dit is dus een gebied waarbij u goed moet opletten (bij twijfel nooit inhalen = risicobeheer). 

Voor mijn methode is in de stijgende trends en dalende trends verdere nuancering aangebracht.

 • Immers, er kan sprake zijn van een correctie in een stijgende trend (= lichtgroen)
 • Immers, er kan sprake zijn van een versnelling in een stijgende trend (= donkerblauw = rallyconditie)
 • Immers, er kan sprake zijn van een herstel in een dalende trend (= oranje)
 • Immers, er kan sprake zijn van een versnelling in een neerwaartse trend (= paars = crashconditie)
 • Immers, er kan sprake zijn van een te ver doorgeschoten trend (= geel = overdrijvingconditie)

Weloverwogen beleggingskeuzes

Die nuanceringen zijn nodig om tijdens het maken van weloverwogen beleggingskeuzes prioriteiten te kunnen stellen (persoonlijke keuze). Bijvoorbeeld in de keuze tussen een aandeel in een stijgende trend of een aandeel in versnellingsfase (waarin turbo’s extra interessant worden in verband met de hefboomfactor). Het helpt dus ook bij het kiezen van het belegginginstrument (koop ik een aandeel, optie, turbo of cfd).

Voor iemand die dagelijks keuzes moet maken in het benutten van kansen en beperken van risico’s moet elk grafiek als het ware een alfabet goed gelezen en begrepen worden. Dit is samengevat mijn concept voor market timing, herkennen van trends en toepassen van tactieken.


Meld u aan voor de Turbo TA-Battle en ding mee naar de hoofdprijs van 5.000 euro

Of meld u aan voor het Turbo TA-webinar op dinsdagavond 17 mei. Daarin geven alle vier de coaches u inzicht in hun beleggingsstrategie en ontvangt u concrete tips waarmee u tijdens de battle aan de slag kunt. 


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

 1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
 2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
 3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. LynnB 17 mei 2016 16:40
  Vier bekende specialisten technische analyse ?? Alle vier negatief bij de voorronde. Eentje zelfs bijna 20%. 't Zal me benieuwen !!! Ik zit op de punt van mijn stoel om hun advies te horen. Lijntjes trekken en geld verdienen. Was het maar zo makkelijk. Ik denk dat Warren Buffett nog nooit lijntjes op grafieken heeft getrokken maar hij heeft wel een fortuin vergaard om zijn gelijk te bewijzen.
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare