Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Dalende toppenlijn bij 439

Let nu op omkeersignalen in de AEX

De zone 426 tot 427 houdt nog stand als belangrijke steunzone. De AEX moet echter de vanaf de 458-top dalende toppenlijn opwaarts breken om deze derde correctie van dit jaar te beëindigen. Zolang dat niet gebeurt, blijft de kans op een hertest van de zone 426 tot 427 mogelijk.

Toch verwacht ik dat de opwaartse druk op deze dalende toppenlijn zal toenemen en uiteindelijk op korte termijn opwaarts zal breken. Deze toppenlijn ligt vandaag bij 439 en daalt dagelijks bijna 1,5 punt.

De trends in bijna alle tijdstermijnen zijn krachtig en opwaarts gericht. Alleen in het zeerkortetermijnbeeld is de trend neerwaarts gericht.

Snelle draai

Ondanks de forsere terugval dan ik in eerste instantie had ingeschat, verwacht ik wel dat deze zeerkortetermijntrend snel zal draaien en de derde correctie van dit jaar wordt beëindigd. Ik spreek van een correctieve beweging zodra de tegenreactie meer dan 5% bedraagt.

De gehele periode van correctieve bewegingen tot februari lijken een kopie te zijn geworden van de situatie in 2011. Destijds vond ook een daling plaats van ruim 25% in negen maanden tijd die uiteindelijk zorgde voor een zeer belangrijke langetermijnbodem.

Na deze lange dalingsperiode vond een golden cross plaats tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde. Een crossing die nu ook weer in de komende dagen (week) kan plaatsvinden. Dit zijn belangrijke langetermijnsignalen die in steeds meer andere aandelenindices te zien zijn, maar ook in de grondstoffen.

Het verschil tussen deze gemiddelden is momenteel nog precies 1 indexpunt. Het 50-daags ligt bij 440,10 en het 200-daags gemiddelde bij 441,10.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Minder steil

We moeten dus alert zijn op omkeerpatronen in de buurt van steunniveaus. Afgelopen vrijdag werd een hammer gevormd waarbij ook de belangrijke zone tussen 426 en 427 werd getest. In deze zone liggen enkele belangrijke steunpunten:

  • een oude bekende horizontale steun
  • het dieptepunt van de meest recente terugval van begin april

Er lijkt dus een dubbele bodem te zijn gevormd. Hiermee zou de opgaande middellangetermijntrend vanaf de 378,50-bodem aanzienlijk minder steil kunnen komen te liggen. Als we kijken naar de gehele opgaande beweging vanaf 378,50 tot 458 dan ligt in deze zone ook het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau.

Als laatste testte de AEX met de recente top bij 458 het laatste Fibonacci-retracementniveau van de gehele neergaande beweging van 505 (augustus) tot aan de 378,50 (februari). Ook ligt het 38,2%-niveau in deze zone. Een beweging dus tussen de Fibo-niveaus van verschillende bewegingen.

Door toppenlijn

Mocht de AEX structureel onder de zone 426 tot 427 komen, treedt een verzwakking op in het kortetermijnbeeld, maar blijft het langere technische beeld nog steeds opwaarts gericht. Toch acht ik de kans groter dat binnenkort de genoemde dalende kortetermijntoppenlijn (nu 439) opwaarts wordt gebroken.

Daarboven kan de druk richting 458 weer worden opgevoerd. Daartussen liggen alleen nog de gemiddelden (440 tot 441) en de 449 als weerstand.

Voor de komende twee maanden blijft mijn doel voor de AEX onveranderd liggen bij 475. Het volgende richtpunt in de stijgende trend nadat al eerder mijn eerste doel van 449 werd bereikt. Maar zoals eerder aangegeven, wordt een stijgende trend gevormd door de tegenreacties (terugvallen en correcties).


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

198 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 mei 2016 09:11
    quote:

    _Giulietta_ schreef op 10 mei 2016 08:51:

    Gisteren de helft van de aantal pagina's en nu ook weer stil, zit iedereen op de strafbank?
    het mooie weer speelt ook een rol. Ga lekker de tuin in, wandelen of een stuk fietsen. Is veel leuker dan de hele dag achter de computer zitten.

    Ik wens jullie een fijne dag...ga weer aan mijn dagelijkse wandeling met de hond beginnen!
  2. [verwijderd] 10 mei 2016 09:34
    Goede morgen allemaal,

    Positief dagje tot nu toe. Ing cijfers vallen ook goed:

    Hogere toezichtskosten negatieve verrassing volgens SNS Securities.

    De resultaten van ING Groep zijn lager dan verwacht, maar zijn onderliggend sterk met een knappe verbetering van de rentemarge, een sterke groei van de leningen en verder dalende voorzieningen voor slechte leningen. Dit stelde analist Marcell Houben van SNS Securities.

    De analist repte van een tegenvallende winst als gevolg van hoger dan verwachte toezichtskosten, die voor dit jaar uitkomen op 960 miljoen euro, waar ING eerder rekende op een niveau van 850 miljoen euro dit jaar. "Dat was een negatieve verrassing", aldus Houben.

    De groei van het leningenboek kwam geannualiseerd uit op 5,3 procent, wat boven de doelstelling is, merkte Houben op. De marktvorser noemde het verder knap dat ING Groep de rentemarge wist te verhogen met enkele basispunten, ondanks de negatieve impact van het lage renteklimaat. De kwaliteit van het leningenboek is tenslotte ook een meevaller, met slechts een kleine verhoging van de voorzieningen in de olie- en gassector, die onder druk staat door de lage olieprijs.

    SNS Securities hanteert een koopadvies voor ING Groep met een koersdoel van 15,50 euro. Het aandeel sloot maandag onveranderd op 10,20 euro.

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires

    May 10, 2016 03:05 ET (07:05 GMT)

    Koersdoel 15,50. Niet mis. Wij zijn al blij als eind dit jaar de 13,50 wordt aangetikt.
198 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links