Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fagron is gered

Fagron is gered

 

Opluchting troef bij Fagron. Na lang soebatten is de redding dan (zeer waarschijnlijk) toch een feit. De eerdere reddingsactie voorzag er onder andere in dat de eerste kapitaalinjectie van Waterland Private Equity Fund (WPEF) en partners niet meer werd dan 5,50 per aandeel.

De prijs van de onderhandse emissie werd dan bepaald aan de hand van de gemiddelde koers in de kalendermaand voorafgaand aan de algemene vergadering, waarin dat bekrachtigd moest worden. Maar die vergadering liep de eerste keer mis.

In de kalendermaand voorafgaand aan de tweede keer (4 mei) stond de koers steeds wat hoger dan 5,50 euro. Die kwestie is nu opgelost. De geldschieters hebben toegezegd zich te committeren aan de ietwat hogere prijs (5,79) en dit zou voor 20 mei al zijn beslag krijgen.

Daarna kan de tweede tranche plaatsvinden. Die is voor álle aandeelhouders en de prijs daarvan wordt 5,16 euro per aandeel. Hiervoor moet nog een prospectus gemaakt en goedgekeurd worden, dus dit duurt wat langer.

De tweede emissie wordt gegarandeerd door Waterland, zodat Fagron zeker weet dat ze dit geld ook binnenkrijgt. Al met al krijgt de geplaagde apotheker 220 mln. euro binnen en kan hiermee een deel van haar schulden aflossen.

Met de huidige financiers (dat was ook een voorwaarde) is overeenstemming bereikt over het aanpassen van de lopende leningen zodat de druk van die kant ook weg is. Voorwaarde voor dié financiers is dan weer dat de eerste tranche van de reddingsactie doorgang vindt…

 

 

Aantal uitstaande aandelen

De afspraken op een rij:

1: Eerste tranche:
Voor 20 mei wordt de eerste tranche uitgevoerd. Waterland, Coucke, Carmignac, Midlin, Versluys en Stols kopen gezamenlijk 22.626.387 aandelen a 5,7916, wat Fagron 131 mln. euro oplevert.

2: Tweede tranche:
Daarna volgt de claimemissie, waar alle aandeelhouders aan mee kunnen doen. Daarbij worden 17.105.690 aandelen verkocht, tegen een prijs van 5,16 per aandeel. Totale opbrengst hiervan is 88,26 mln. euro.

In totaal krijgt Fagron dus 131 + 88,3, ofwel bijna 220 mln. euro binnen aan vers kapitaal.

Dan het aandelenbestand.

  • Momenteel staan er 32.11 miljoen aandelen uit.
  • Na de eerste tranche komen daar 22,6 mln. aandelen bij, samen 54,7 miljoen.
  • Het reddingsteam bezit na de eerste tranche 41,3% van het bedrijf.
  • In de tweede tranche (de claimemissie) worden 17,1 miljoen aandelen geplaatst.
  • Elke bestaande aandeelhouder zou dan dus (ervan uitgaand dat Waterland zelf ook mee doet aan de claimemissie) 0,31 aandeel tegen 5,50 euro bij mogen kopen.
  • Anders gezegd: per 3,2 aandelen kunt u straks 1 nieuw aandeel bijkopen.
  • En wellicht nog ietsje meer, want als ik het persbericht goed lees doet CEO Hans Stols niet mee aan de claimemissie.
  • In totaal staan er na de hele operatie dan 71,8 miljoen aandelen uit.

 

 

Nieuw hoofdstuk

Een laatste overgebleven, maar niet onbelangrijke voorwaarde is dat de Amerikaanse dochter Bellevue wordt geliquideerd. In het persbericht staat dit. U kunt zich voorstellen dat de nieuwe geldschieters niet zitten te wachten op claims uit Amerika of iets dergelijks.

Al met al heeft het optuigen van de reddingsoperatie van Fagron langer geduurd dan gepland. Nadat op 2 oktober vorig jaar een omzetwaarschuwing verdoezeld werd met overname-interesse, werd op 14 december toegegeven dat dit geen haalbare kaart was.

Daarmee was ook het lot van de regelmatig te optimistische CEO Ger van Jeveren bezegeld. Als Fagron een beetje voortmaakt met het prospectus voor de claimemissie zou waarschijnlijk nog voor de zomer het bedrijf kunnen beginnen aan een nieuw hoofdstuk.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links