Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Buy in May

TA: Buy in May

Met een forse neerwaartse candlestick vervolgde de AEX gisteren zijn terugval vanaf de recente top bij 458. Deze diepere vervolgbeweging had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Een week geleden was mijn verwachting dat de AEX rond de gap (boven 440) zijn bodem zou vinden tijdens deze terugval.

Toch is met deze diepere terugval mijn visie voor de komende tijd niet veranderd. De opwaartse trend is nog steeds intact en ik verwacht dat die vervolgd zal worden in de komende maanden.

In tegenstelling tot de momenteel vaak aangehaalde beurswijsheid sell in May, but remember... denk ik juist dat de huidige terugval een interessante bodem kan opleveren. Deze terugval bedraagt inmiddels 27 punten vanaf de top en komt daarmee in de categorie normale correctie.

Belangrijke bodem

Dit is de derde correctie van dit jaar van meer dan 5%. De eerste twee correcties vonden plaats in de eerste anderhalve maand van dit jaar en bedroegen beiden ruim 10%. Destijds vielen deze correcties binnen de grenzen van de grotere correctieve fase die in november bij de top van 475 was gestart.

In februari zorgden deze neerwaartse bewegingen uiteindelijk voor de vorming van een zeer belangrijke langetermijnbodem bij 378,50.

 

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Eerst naar 475

In de eerste maanden van dit jaar vond daarbij een grote klassieke bodemformatie plaats:

  • er was sprake van positieve divergentie
  • er werden meerdere bodempatronen gevormd op de maandgrafiek (hammers en bullish engulfing)
  • de vanaf november dalende toppenlijn werd gebroken
  • er werd een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon afgerond

De opgaande beweging die hierna ontstond was krachtig en verliep in een snel tempo. Terugvallen danwel correcties zijn daarbij noodzakelijk om de hogere bodems in het middellangetermijnbeeld te bepalen.

Met deze diepere terugval zal het wel langer duren voordat opnieuw de zone 457 tot 458 bereikt zal worden. Toch blijft dit voor de komende weken mijn eerste doel en voor de komende twee maanden acht ik de kans op een beweging naar de 475 realistisch.

Steunzone in zicht

Waar liggen de belangrijkste niveaus voor vandaag en de komende dagen? Met de neerwaartse doorbraak van zowel het 50-daags gemiddelde en de voormalige februari-top bij 434 ligt de eerstvolgende steunzone bij 426 tot 427.

Hier ligt een oude bekende horizontale steun, het dieptepunt van de vorige (begin april) terugval en het 38,2% Fibonacci-retracementniveau van de hele opgaande beweging vanaf de 378,50. Voor de komende dagen moeten we zeer alert zijn op bodempatronen nu deze belangrijke steunzone in zicht komt.

De vergelijking die ik gisteren maakte met de vorige terugval tot aan de 426,75 is met de neerwaartse vervolgbeweging van gisteren overigens verdwenen. Weerstand ligt nu bij het 50-daags gemiddelde van 439 en het 200-daags bij 442,20.

Een snelle beweging boven dit 50-daags zou een eerste aanzet tot verbetering zijn. Uiteindelijk moet de dalende toppenlijn vanaf de 458 opwaarts worden gebroken, om deze correctieve beweging te beëindigen. Deze dalende toppenlijn zakt dagelijks ongeveer 1,5 punt en is vandaag bij 444,50 te vinden.

Interessant draaimoment DAX

In de DAX is de huidige terugval nog altijd kleiner dan de neerwaartse beweging van begin april. De koers nadert nu wel zowel zijn stijgende bodemlijn (vanaf de jaarbodem) evenals zijn 50-daags gemiddelde, beide rond de 9890. Een interessant draaimoment.

Het eerste Fibonacci-niveau van de gehele opgaande beweging ligt overigens pas bij 9800 en de april-bodem zelfs bij 9500. Dit niveau kan in zicht komen zodra de DAX onder zijn 50-daags gemiddelde sluit.

Ook hier geldt dat we zeer alert moeten zijn op een omkeerpatroon vanuit de candlesticks in de komende dagen als signaal voor het einde van deze correctieve beweging.

 

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Jaar van de grondstoffen

Zoals u weet, gaf ik enkele maanden geleden al aan dat dit het jaar van de grondstoffen kon worden. In de afgelopen twee maanden hebben veel van deze grondstoffen hun langere dalende toppenlijnen gebroken en een enorme opwaartse run gemaakt.

In de olieprijs (WTI) leek volgens velen mijn eerste doel van 51 dat ik drie maanden geleden afgaf onmogelijk haalbaar. Inmiddels is recent een top gezet bij 46,75, gelijk aan de bovenkant van het opgaande trendkanaal. De huidige terugtest is normaal en de eerste steunzone 42,50 tot 43,50 is alweer bereikt.

Zolang deze steunzone behouden blijft, lijkt een versteiling van de trend op te treden en kan in de komende twee weken de opwaartse druk naar de bovenkant van het trendkanaal en hoger weer toenemen.

Onder de 42,50 ontstaat meer ruimte en lijkt het brede trendkanaal de buitengrenzen aan te geven. Ruimte is er dan in eerste instantie naar ongeveer 40. Ook hier is te zien dat een golden cross in de komende week kan plaatsvinden tussen het 50- en 200-daags gemiddelde.

 

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Als laatste nog een huishoudelijke mededeling. In de komende twee dagen maak ik geen TA. Ik pak mijn liniaal komende maandag weer op.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

855 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 43 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 mei 2016 08:51
    Plaats tegenvallende resultaten van Binck in enig perspectief

    Volumes op Euronext flink gedaald



    Grondstoffenderivaten in april wel erg populair.

    Euronext (ENX.FR) heeft in maand april de handelsvolumes flink zien dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit maakte de beursuitbater van de beurzen in onder meer Amsterdam, Brussel en Parijs woensdag voorbeurs bekend.

    De gemiddelde waarde van het dagelijkse handelsvolume daalde met 23,4 procent op jaarbasis naar bijna 7 miljard euro.

    De transactiewaarde van ETF's daalde afgelopen maand ook, met 14 procent naar 548 miljoen euro per dag. Het aantal verhandelde indexderivatencontracten daalde in april met 16,1 procent.

    Grondstoffenderivaten waren in april wel populair. De volumes namen volgens Euronext met maar liefst 20,9 procent op jaarbasis toe.

    Er werd afgelopen maand voor 10,3 miljard euro aan kapitaal opgehaald via Euronext door middel van bedrijfsobligaties en voor 5,6 miljard euro aan kapitaal door uitgifte van aandelen door reeds genoteerde fondsen. Euronext wees daarnaast op drie nieuwe noteringen, waarmee 298 miljoen euro werd opgehaald.

    Het aandeel Euronext maakte dinsdag een pas op de plaats op 36,66 euro.


    Door ABM Financial News. Info@abmfn.nl: +31(0)20-26 28 999


    (END) Dow Jones Newswires

    May 04, 2016 02:46 ET (06:46 GMT)

  2. [verwijderd] 4 mei 2016 09:16
    Waarom altijd weer recht lullen als je er dagen achtereen zwaar naast zit. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen trades. Maar man man Bas. Je kan ook gewoon eens zeggen. Mensen, ik begrijp er zelf geen r..t meer van dus gokt u zelf maar wat.mdit begint gewoon beetje treurig te worden zo. Edoch een fijne dag allen. Geniet van het weer..broem broem
855 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 43 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links