Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Rock 'n' Roll beurs

Vooruitblik: Rock 'n' Roll beurs

 

De chairman schudde de onliners zo weer uit de mouw. Ditmaal op de stijf uitverkochte (17.000 mensen) aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway gisteren in Omaha, Nebraska:

 

 

Bloomberg wijdt er zelfs een heel verhaal aan. Dit is het punt dat Warren Buffett gisteren vooral maakte en waar veel media nu gretig op inhaken. Acht jaar geleden sloot Buffett (ik weet niet meer miet wie) een intussen beroemd en misschien al legendarisch geworden weddenschap af

Voor één dollar wedde hij dat over tien jaar - volgend jaar dus - de S&P 500 het beter heeft gedaan dan willekeurig welke hedge fund manager. Dat spelletje gaat hij winnen en dik ook. Waarom? Simpel, niemand die structureel de index verslaat. Ook niet tegen 2 à 3% fee per jaar...

Nee, laat staan tegen 2 à 3% fee per jaar! En dat is dé truc. Vrijwel niemand die dat jaar na jaar waarmaakt en die paar procent per jaar hebben uiteindelijk een disasterous effect op uw vermogen, zoals Buffett het meen ik letterlijk zei. Dit plaatje komt uit de uitzending van gisteren:

 

 

Fans

Yahoo! Finance zond de AVA gisteren live uit. Klik voor groot, moet u kijken hoe de homepage van die site er nu (zondag rond 12:00 uur) bij ligt: alleen maar Buffett! Oh ja, hij is long euro.

 

 

Een ach, hij is ook zo gewoon gebleven, hé? Kijk anders in de timeline van PPdV, die zat gisteren bij die aandeelhoudersvergadering - heb je A of B stukjes Peter Paul? - en twitterde er uitgebreid over.

 

 

In zijn enthousiasme - PPdV is een echte fan - verloor hij echter de cijfertjes niet uit het oog:

 

 

Outperformance

Genoeg hierover, nog één ding. Strikt genomen moet u wegwezen en snel ook bij een fonds, waar de aandeelhoudersvergadering een feest voor het hele gezin is en waar iedereen in blinde adoratie achter de CEO aanloopt. Oordeel zelf, het trackrecord dat ik van Business Insider pik.

Buffett staat sinds 1964 aan het hoofd van Berkshire Hathaway. U zou kunnen zeggen dat hij de laatste jaren zijn mojo verliest. Het kan ook zijn dat zijn fonds zo groot is (360 miljard dollar, da's het halve Damrak), dat het lastig manoevreren en stockpicken is geworden.

 

 

Met name dat Buffett deze eeuw niet weet te scoren is opvallend, want hij had in 2000 geen technologie. Daarna ook echter niet en wellicht dat dat de truc is. Apple, Alphabet (Google), Facebook, Amazon & friends gingen nogal te keer sinds het leeglopen van de dotcombubbel.   

 

 

Over eenvoudig gebleven gesproken, deze dame werd gisteren ook in het wild gespot. Let wel, dit is de machtigste vrouw ter wereld. Alsof ze zo uit de Wal-Mart komt gelopen met de laatste aanbiedingen. Dat tasje :-) Ze was mij niet opgevallen als ze voor me bij de kassa had gestaan.

 

 

Maak mij wat wijs, Yellen is niet uit op - moehahaha! - wereldheerschappij, het uitkleden van de gewone man ten faveure van  gemene bankiers, of hoe de verwijten ook maar luiden. Maar goed, als u liever die hongerige hedge fundsmanagers hebt, of dit soort gasten, mij best.

 

 

Ho, hiermee beweer ik niet dat ik fan ben van de Fed of andere centrale banken (ik heb wel een paar vragen, zeg maar), maar u snapt mijn punt denk ik.

Royal Dutch Shell en agenda

Goedemiddag, sorry dat ik zo terugblik, want u komt hier voor een vooruitblik. Ga er maar goed voor zitten, want er komt deze week weer een vracht aan data en cijfers op ons af, niet normaal. En dan kukelde de AEX ook nog eens in ruim een week bijna 20 punten naar beneden.

Daarover zo meer, eerst maar de agenda van deze week: (Europese) bedrijfscijfers, ex-dividenden, aandeelhoudersvergaderingen, wereldwijde economische data en Amerikaanse arbeidsmarktcijfers staan ons in grote hoeveelheden te wachten. Wat is de Klapperrr van de Week?

Dat is natuurlijk het Payroll Report vrijdag, de maandelijkse Amerikaanse werkgelegenheidscijfers, maar dat is me te gemakkelijk. Ik kies voor Royal Dutch Shell. Links- of rechtsom, rechtstreeks of via een fonds of tracker, daar zitten we vroeg of laat allemaal in. En vaak dik ook.

We merken het hier op IEX altijd aan de traffic en reacties, Royal Dutch Shell gaat ons allemaal heel erg aan het hart. Donderdag cijfers en nee, geen nieuws over het dividend. Dat is en blijft 0,47 dollar per kwartaal. Pas begin 2017 is het er officiële dividendvoorstel voor dat jaar.

De cijfer zijn niet vele soeps, maar het gaat om de outlook. Durven CEO Ben van Beurden en de zijnen iets van een voorspelling aan, of, beter nog, weten ze soms iets zeker? We snakken naar winstherstel - en anders de AEX wel! - en daar willen we graag iets over horen.

In vogelvlucht de agenda:

  • KW1-cijfers zijn er bij ons van Royal Dutch Shell, ArcelorMittal, Air France-KLM, Aperam, Flow Traders, AMG. Brunel, Kendrion, WDP, MDxHealth en Hunter Douglas
  • Ex-dividend gaan ASML, DSM, Besi, GrandVision en Core Labs
  • Aandeelhoudersveragderingen zijn er bij Fagron (gezellig!), Aperam (gezellig!), ArcelorMttal (gezellig!)
  • In de VS is het KW1-cijferseizoen in feite al opgedroogd: deze week nog Pfizer, Tesla en Merck
  • In Europa is het druk met cijfers: BNP Paribas, UBS, Commerzbank, Société Générale. ABInBev, Siemens, Deutsche Telekom, Infineon, Lufthasna en Bpost zijn de grote namen
  • Vrijdag dus het Amerikaanse Payroll Report over afgelopen maand, voorafgegaan woensdag door het ADP arbeidsmarktrapport over april
  • Inkoopmanagersindices over april. Morgen is China al door met de manufacturing PMI's, als wij wakker worden. Volgt om 09:0 uur Nederland, om 09:55 uur Duitsland en om 16:00 uur de VS, de ISM Manufacturing Index. Woensdag zijn er de services PMI's

Verder zijn er nog wat neuteldingetjes - Amerikaanse olievoorraden ofzo - maar dat geloof ik dit keer verder wel. Oh wacht, de Chinese PMI's zijn er al. Het houdt weer niet over:

 

 

Kiek op de grafiek

Nog even het rondje langs een paar basisjaargrafieken. Op 21 april stond er nog 458,2 op het AEX-bord. Vrijdag was dat alweer 439,27. Zomaar er 4% af alsof het niets is. Het is een beetje het verhaal van dit jaar en dat geldt niet alleen voor onze geliefde hoofdindex.

Alles beweegt wild heen en weer. Per saldo maakt het allemaal niet zo heel veel uit, met uitzondering van olie, goud, rentes, China en Japan. Check, uit onze slotcall van vrijdag:

 

 

Flut na vier maanden beleggen, handelen en heel veel stress, eens te meer moet het dividend de AEX weer redden:

 

 

Technisch gezien moet de AEX een nieuwe top neerzetten, maar misschien dat de index nog eventjes 430 of 420 wil aantikken. Pas daaronder gaan we het weer over een nieuwe bodem hebben? Fundamenteel moeten in principe de winsten aantrekken, of de rentes dalen voor hogere koersen:

 

 

De Verkeerde AEX, ofwel de AEX VIX Index (volatiliteit) weerspiegelt de nervositeit. Die blijft maar haasje-over doen met officieuze nervositeitsgrens 20:

 

 

De Goede AEX, ofwel de herbeleggingsindex, laat een net iets overtuigender uptrendje zien dan de AEX met al die ex-dividenden. Scheelt al 1,5% met de prijsindex dit jaar:

 

 

Onze tienjaars rente is aangedikt naar ruim 0,38% - aandelen en obligaties bewegen momenteel hand-in-hand - maar de neergaande trend sneuvelt niet zomaar na 35 jaar dalen:

 

 

EUR/USD laat een duidelijke opgaande trend zien, ofwel de dollar verzwakt. Hé, schreef ik net niet dat Buffett long euro is?

 

 

Kijk kijk kijk olie eens! Aan u de keuze: is dit een opgaande trend, of een uptrend? Precies. Als u correlatietje olie-aandelen speelt, wilt u dan even opletten (lees: neem niet te veel risico) dat dit geen wettelijke regeling is en daarom eens (met een knal) verdwijnt?

 

 

 

Goud is ook weer wakker. Is het sentiment of de dalende dollar, of beide? Stiekem vind ik dat wel grappig: de goudpluggers van Zero Hedge staan nog niet met hun broek op de enkels, of de goudprijs gaat lopen :-)

 

 

Zilver gaat nóg harder:

 

 

Olie, goud en zilver omhoog, bevestigen andere commodities dit? Ja, hier de Thomson Reuters Core Commodity CRB Commodity Index, zoals die voluit heet:

 

 

Voor de echte waaghalzen zijn er nog de goudmijnen, kijk die HUI Goldbugs Index eens gáán met die bánáán:

 

 

 

Ja, dat de (op papier) vroegcyclische grondstoffen zo hard gaan, kan er op duiden dat er economische en/of beursherstel in aantocht is. Het kan ook een - kent u die term nog? - suckerrally zijn, maar dat weten we pas achteraf. Tot slot Corné met zijn wekelijkse videoboodschap:

 

 

Prettige zondag verder, tot morgen voorbeurs en hier de hele week agenda met consensus:

2 mei
00:00 Beurzen China en VK dicht
03:00 China manufacturing PMI apr 50,4
04:00 Japan manufacuturing PMI apr
09:15 Spanje manufacturing PMI apr
09:45 Italië manufacturing PMI apr 52,9
09:50 Frankrijk manufacturing PMI apr 48,3
09:55 Duitsland manufacuturing PMI apr 51,9
10:00 EU manufacturing PMI apr 51,5
14:00 Loew's KW1-cijfers
15:45 VS manufacturing PMI apr
16:00 VS ISM Manufacturing Index apr 51,5
16:00 VS bouwuitgaven 0,3%
17:45 Bpost KW1-cijfers

3 mei
00:00 Beurs van Japan dicht
03:45 China Caixin manufacturing PMI apr 49,9
06:45 UBS KW1-cijfers
08:00 BMW KW1-cijfers
08:00 Groupe Bruxelles Lambert KW1-cijfers
08:00 BNP Paribas KW1-cijfers
08:00 Solvay KW1-cijfers
08:00 Commerzbank KW1-cijfers
08:00 Infineon KW1-cijfers
08:00 Lufthansa KW1-cijfers
08:00 MDxHealth KW1-cijfers
08:00 Kendrion KW1-cijfers
09:00 ASML notering 1,05 euro ex-dividend
09:00 NSI notering 0,14 euro ex-dividend
09:00 DSM notering 1,10 euro ex-dividend
09:00 Besi notering 1,00 euro ex-dividend
09:00 GrandVision notering 0,14 euro ex-dividend
09:00 Core Laboratories notering 0,55 dollar ex-dividend
10:30 VK manufacturing apr 51,2
14:00 Pfizer KW1-cijfers

4 mei
00:00 Beurs van Japan dicht
03:45 China Caixin services PMI apr
08:00 Royal Dutch Shell KW1-cijfers
08:00 Flow Traders KW1-cijfers
08:00 Air France-KLM KW1-cijfers
08:00 AMG KW1-cijfers
08:00 Hunter Douglas KW1-cijfers
08:00 Proximus KW1-cijfers
08:00 Société Générale KW1-cijfers
08:00 Siemens KW1-cijfers
08:00 Deutsche Telekom KW1-cijfers
08:00 ABInBev KW1-cijfers
08:00 Beiersdorf KW1-cijfers
08:00 AXA KW1-cijfers
08:00 WDP KW1-cijfers
08:00 Brunel KW1-cijfers
09:15 Spanje services PMI apr
09:45 Italië services PMI apr 51,8
09:50 Frankrijk services PMI apr 50,8
09:55 Duitsland services PMI apr 54,6
10:00 EU services PMI apr 53,2
11:00 EU detailhandelverkopen mar -0,1%
11:30 Aperam AVA
14:00 ArcelorMittal AVA
14:00 Fagron BAVA
14:15 VS ADP banenrapport apr 200K
14:30 VS handelsbalans mar -42,20B
15:45 VS services PMI apr 52,0
16:00 VS ISM non-Manufacturing PMI apr 54,6
16:00 VS fabrieksorders mar 0,5%
16:30 VS weekrapport olievoorraden
18:00 Aperam KW1-cijfers
22:00 Tesla KW1-cijfers

5 mei
00:00 Beurs van Japan dicht
10:30 VK services PMI apr 53,5
14:00 Merck & Co KW1-cijfers
14:30 VS Jobless Claims 262K

6 mei
08:00 ArcelorMittal KW1-cijfers
09:00 Spanje industriële productie mar
14:30 VS Payroll Report apr 200K & 4,9%


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 andre68 1 mei 2016 20:59
    quote:

    JoopVisser1 schreef op 1 mei 2016 15:57:

    Hoeveel betalen het ABP en PGGM aan kosten voor vermogensbeheer, volgens mij altijd teveel. Graag een beetje onderzoek.
    Bij clubs "Alpinvest" (aan wie pf's als ABP hun beleggingen uitbesteden) werken ALLEEN maar multimiljonairs, de koffiejuffrouw uitgezonderd.

    "Het beste pensioenstelsel ter wereld"......jawel....voor de beheerders.....

  2. [verwijderd] 2 mei 2016 00:04
    BB, vandaag komen we elkaar tegen op de IEX. dat is toeval en daar zit niets anders achter.

    Ik heb het hier meerdere malen gemeld: denk niet dat je als Buffet kan beleggen! Ja wel via de FA van zijn leermeester Graham.

    Neem de bankencrisis van 2008. Daar heb ik het nodige over gelezen en wat zag ik? Buffet wilde er wel in met preferente aandelen en allerlei voorwaarden. Dat krijg je als kleine belegger heus niet gedaan dus vergeet Buffet als grote voorganger, maar vergeet de FA Grahamvisie niet.

    Groet, Jonas
  3. [verwijderd] 2 mei 2016 14:46
    quote:

    Belegde boterham schreef op 1 mei 2016 21:16:

    Een ander groot probleem van Buffet is dat hij niet zo makkelijk kan uitbreiden in bestaande posities.
    In de US moet je bij bezit van >10% van een fonds een bod doen op de resterende 90%
    Heb je daar een bron van? Een link naar een artikel hierover?

    Bij voorbaat dank.

    Ozzy
  4. Belegde boterham 3 mei 2016 13:55
    quote:

    jonas schreef op 2 mei 2016 00:04:

    BB, vandaag komen we elkaar tegen op de IEX. dat is toeval en daar zit niets anders achter.

    Ik heb het hier meerdere malen gemeld: denk niet dat je als Buffet kan beleggen! Ja wel via de FA van zijn leermeester Graham.

    Neem de bankencrisis van 2008. Daar heb ik het nodige over gelezen en wat zag ik? Buffet wilde er wel in met preferente aandelen en allerlei voorwaarden. Dat krijg je als kleine belegger heus niet gedaan dus vergeet Buffet als grote voorganger, maar vergeet de FA Grahamvisie niet.

    Groet, Jonas

    Heb zijn poster niet boven mijn bed hangen Jonas. Lees wel veel, ook van hem

    Als ik hem wil volgen koop ik wel aandelen Berkshire H (light versie)

    Ben happy met mijn portfolio, grotendeels aristocrats en ach net als met mijn verhuur appartementen een paar procentjes erbij jaarlijks - "dat schiet niet op", zei je in een ander draadje?

    Dat las ik vorig jaar ook ivm huurverhogingen, ondertussen met plusminus 4% in twee jaar ruim de inflatie voor gebleven - no complaints. Pensionado's zouden er happy mee zijn anno 2016.

    Patience is à virtue - succes, ook met Flippen.
  5. Belegde boterham 3 mei 2016 14:01
    quote:

    OzzyO schreef op 2 mei 2016 14:46:

    [...]
    Heb je daar een bron van? Een link naar een artikel hierover?

    Bij voorbaat dank.

    Ozzy
    Dag Ozzy, heb even gegoocheld en ik twijfel nu of het geen reactie was bij een Seeking Alpha oid, dacht dat ik het ooit bij CNN Money las.

    Als ik nu op zoek vind ik wel wat ivm Berkshire en Wells Fargo

    www.bloomberg.com/news/articles/2016-...

    Zal nog s verder zoeken later deze week
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links