Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Ho

De AEX kroop op de tweede handelsdag van deze week weer iets verder omhoog. Daarmee voldeed de Amsterdamse hoofdgraadmeter aan mijn deze week geponeerde stelling dat in de komende dagen de zone 333 beter in beeld komt.

Het moeizame verloop van de stijging onderstreept wel mijn verwachting dat de index dicht in de buurt zit van een tussentop. De AEX heeft weliswaar opwaarts potentieel, maar ik neem aan dat dit de laatste fase is van de stijging binnen het neerwaartse trendkanaal.

Mijn optimisme sinds haf augustus maakt daarom plaats voor voorzichtigheid. De relevante indicatoren duiden erop dat de AEX nu niet in staat is in één keer door te stomen naar de bovenkant van het trendkanaal op 340.

Correctie
De zone 333, die sinds het begin van deze week centraal staat in mijn analyses, lijkt voorlopig even het maximaal haalbare. Zoals ik gisteren aangaf, ga ik in de komende dagen eerder op zoek naar aanwijzingen die duiden op een kortstondige draai van de markt, dan dat ik denk aanknopingspunten te vinden die duiden op een voortzetting van de huidige opmars.

Verdere stijging van de AEX moet dan ook eerder worden aangegrepen om de winsten sinds 308 veilig te stellen, dan om opnieuw de markt te betreden. Met nadruk stel ik dat het om een kortstondige draai van de markt gaat. De aarzeling die ik in de huidige zone verwacht, is voorlopig een correctie op de stijging van ruim 8% sinds half augustus.

Dit is wederom een voorbeeld van de technische regel die stelt dat aan de onderkant van een trendmatige beweging doemdenken uit den boze is. Vandaar dat ik mijn optimisme van de afgelopen weken rond de huidige niveaus afzwak. Immers, de index nadert de bovenkant van het trendkanaal, zodat euforie even niet langer is gerechtvaardigd.

Aanloop
De reden waarom ik slechts een kortstondige draai van de markt verwacht, heeft te maken met de alternatieve beleggingsinstrumenten. Ik zie neerwaartse potentie in:

 • Goud: 370 dollar,
 • West Texas Light Intermediate (olie - zie grafiek): 38 dollar,
 • Euro-dollar: 1,1750.

  Deze beleggingsinstrumenten duiden erop dat de verwachte aarzeling van de AEX in eerste instantie moet worden gezien als het nemen van een aanloop om na een korte terugval een serieuze aanval in te zetten op 340. Let wel, het is vooralsnog niet het startsein van een nieuwe daling tot 300 of nog erger.

  L’Oréal: 60,10 euro
  Het technische beeld van L’Oréal verbeterde zich in de laatste weken. De daling sinds eind juni lijkt tot rust te zijn gekomen en de manier waarop levert aanknopingspunten voor een verdere stijging op. In de grafiek kan namelijk een dubbele bodem worden ontdekt. Aan het einde van een neerwaartse beweging kan dit worden gezien als omkeerpatroon.

  Dit impliceert dat in de komende weken een opleving van de koers mag worden verwacht. De richtpunten die kunnen worden bepaald liggen in eerste instantie op 60,10 en 62,85 euro. Deze baseer ik op oude bodems, waarvan verwacht mag worden dat deze nu als nieuwe aarzelingspunten fungeren.

  Bovendien zij opgemerkt dat ook op basis van het koerspatroon ook een richtpunt kan worden bepaald. De rekenexercitie op basis hiervan levert een koersdoel op dat samenvalt met de genoemde eerste weerstand, die ontdekt kan worden op 60,10 euro.


  Klik hier om te reageren en te discussiëren

  Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

  Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

 • Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

  Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Column door: Geert-Jan Nikken

  Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

  Meer over Geert-Jan Nikken

  Recente columns van Geert-Jan Nikken

  1. sep '08 TA: Route 666 goud 68
  2. dec '07 In de aanval 267
  3. apr '07 TA: Adieu 168

  Gerelateerd

  technische analyse

  Volgen
   
  Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  L'OREAL

  Volgen
   
  Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  Reacties

  Plaats een reactie

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Onderwerpen: technische analyse

  Gerelateerde instrumenten

  1. L'OREAL 277,200 17:35
   +1,200
   +0,43%
   
  Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
  #/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare