Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ASML-strategie met opties

ASML-strategie met opties

Een van de AEX-bedrijven die al met de kwartaalcijfers is gekomen is ASML. Beleggers hadden enige moeite om de cijfers en outlook te verwerken. Na een lagere opening schoot de koers al snel weer omhoog, waarna in de middag nieuwe lows neergezet werden.

Ik blijf positief over ASML en kom met een optieconstructie hoe u op een stijging kunt inspelen.

Grafiek ASML
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

ASML heeft op IEX weinig introductie nodig, aangezien het hightechbedrijf veelvoudig besproken wordt op het forum.

EUV, de heilige graal?

De outlook die ASML gaf voor het tweede kwartaal was niet slecht. Het bedrijf verwacht 1,7 miljard euro in het tweede kwartaal om te zetten, boven de consensus van analisten. Licht pijnpunt zit hem in de winstmarge die lager uitvalt dan verwacht. Dit komt voornamelijk door de nieuwe EUV-technologie.

Het bedrijf verwacht twee EUV-systemen te verkopen het aankomende kwartaal. De nieuwe technologie was erg duur om te ontwikkelen en vooral bij de eerste verkopen zal hierdoor de winstmarge gedrukt worden. ASML geeft zelf aan dat dit een negatieve impact van 5% heeft op de marge.

De eerste verkochte EUV-machines dienen vooral als een (dure) testcase voor de grote chipmakers. Voor de chipmakersindustrie lijkt de EUV-technologie al jaren een soort heilige graal te zijn. Met EUV zouden de chips nog kleiner en sneller worden, wat onze smartphones en tablets naar het volgende niveau kan trekken.

ASML en haar grote klanten (aandeelhouders) hebben inmiddels miljarden in de ontwikkeling van deze techniek gestoken. Het bedrijf blijft in de techniek geloven en snel zal duidelijk worden of dit geloof zich gaat uitbetalen in keiharde cash.

Optiestrategie ASML

Ik ben positief over de toekomst van ASML en kom daarom met een optiestrategie om in te spelen op een stijging van ASML. Waarom met opties? Met opties kan ik met een relatief kleine investering profiteren van een stijging.

Het bedrijf is behoorlijk cyclisch en als de beurzen dalen volgt ASML braaf. Mocht dit gebeuren dan valt de schade met mijn optiestrategie relatief mee. Ik heb op dit moment een ratio callspread voor ogen voor de maand september 2016. Deze strategie bestaat uit:

Actie Aantal Omschrijving Koers Investering
koop 1 call sep '16 85 5,75 euro -575 euro
verkoop 2 call sep '16 95 2,10 euro 420 euro

 

In totaal zou deze strategie mij 160,10 euro kosten inclusief commissie. In de onderstaande grafiek heb ik mijn profitzone bij expiratie weergegeven.

Profitzone bij expiratie optiestrategie op ASML
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

ASML moet bij expiratie tussen de 86,50 en 103,50 euro noteren. Wanneer ASML onder de 85 euro noteert ben ik mijn investering van 160 euro kwijt. Boven de 103,50 kan mijn verlies theoretisch gezien onbeperkt oplopen. Toch vind ik de bovengrens van 103,50 euro technisch gezien niet verkeerd.

Dit ligt namelijk rond de high van vorig jaar, wat tevens de all time high is. Maar er zijn gekkere dingen gebeurd op de beurs, dus wees waakzaam voor een mogelijke uitbraak. Op een koers van 95 euro haal ik een maximale winst van zo’n 840 euro. Zie hier de verdere payouts:

Expiratie Winst in euro
80 -160
85 -160
95 840
100 340
105 -160
110 -660

 

Aangezien ik twee opties schrijf en er slechts één optie koop, dient extra margin aangehouden te worden. Voor deze strategie moet u rekening houden met een margin van ongeveer 1200 euro. Dit bedrag is te overzien gezien de mogelijk opbrengsten.

Ik hoop u met deze strategie een leuk idee te hebben gegeven om met een relatief lage investering te kunnen profiteren van een stijging van ASML.


Youri Sleutel werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Zijn columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @YouriSleutel

Auteur: Youri Sleutel

Youri Sleutel kwam al vroeg in aanraking met beleggen dankzij zijn vader. Van hem kreeg hij een aandeel IBM. Hij is altijd geïnteresseerd gebleven in beleggen, deed een studie Finance aan de VU en werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Twitter: @YouriSleutel

Meer over Youri Sleutel

Recente artikelen van Youri Sleutel

 1. feb '17 Profiteren van stijgende volatiliteit 21
 2. dec '16 2017: Het wordt spannend 5
 3. nov '16 Verdienen met uitbraak AEX 12

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. knax63 29 april 2016 13:03
  een optie constructie is leuk maar onderweg gebeurt er ook al veel en daar word niets over gezegd. wanneer neem je winst bij 100% 200% 500% of die 840 op einddatum?

  Ik zelf neem winst bij 100% 20% of 400a 500%.

  Het aandeel beweegt en beweegt vanaf hier tot de einddatum van de optie.

  Het onbeperkte risk boven 103 kan je afkopen door een call 100 of 105 long te gaan met de zelfde looptijd. Deze zal wel niet zo veel kosten.

  Er zijn 3 mogelijkheden je hebt gelijk of ongelijk of er iets tussen in. voor alle drie de mogelijkheden is wat te zeggen. natuurlijk kies je eerste voor je gelijk, maar soms krijg je dat niet. Ook al heb je het wel de markt kan je ongelijk geven.
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

ASML Holding 535,800 09:12
+0,300
+0,06%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare