Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Is de trend uw friend?

De concurrentie in de financiële sector wordt steeds groter. De komst van Exchange Traded Funds (ETF's), die op een goedkope wijze een index volgen, zet beleggingsfondsen onder druk. Zij moeten duidelijker dan voorheen hun toegevoegde waarde tonen.

Veel fondsen slagen daar niet in, getuige het feit dat het merendeel hun benchmark niet verslaat. Veel dure fondsen zonder meerwaarde zullen verdwijnen.

De overblijvers zijn dan kennelijk wel in staat toegevoegde waarde te geven in de vorm van bijvoorbeeld een bovengemiddeld rendement of een onderscheidende manier van beleggen.

Onderscheidende strategie

Deze druk geldt ook voor vermogensbeheerders. Een aantal daarvan probeert zich met een onderscheidende strategie te profileren. Ik besteed de komende tijd aandacht aan enkele partijen. Vandaag richt ik mijn vizier op Trend Invest, onderdeel van vermogensbeheerder Wijs & Van Oostveen.

Trend Invest biedt de mogelijkheid aan beleggers te investeren in bepaalde trends waarvan zij geloven dat zij bovengemiddeld zullen renderen.

  • Denkt u bijvoorbeeld dat sterke merken in de huidige globaliserende wereld een voorsprong hebben en houden, dan is het mogelijk specifiek in deze trend te beleggen.
  • Bent u van mening dat prijsvechters de beste kansen hebben, dan heeft Trend Invest een selectie beschikbaar van deze bedrijven om in te investeren.

Selectie en weging

Op deze manier worden er momenteel negentien trends aangeboden. Op de website, en dat vind ik een aangename verassing, staan alle trends exact gespecificeerd. Zo geeft Trend Invest bijvoorbeeld alle 25 aandelen die zijn geselecteerd, inclusief de weging, voor de Trend Sterke Merken prijs.

We zien ondernemingen als Alphabet (Google) Coca Cola en Nike. Opvallend is dat maar liefst negentien van de selectie Amerikaanse bedrijven betreft.

Trend Invest geeft ook per trend aan welke selectiecriteria er worden gehanteerd. Zo is er de Trend Gezonde Voeding, waarbij bedrijven alleen voor selectie in aanmerking komen als ze zich richten op natuurlijke en biologische voedingsproducten en een beurswaarde hebben van minimaal 100 miljoen.

De selectie bestaat voor 50% uit producenten en voor de andere helft uit distributeurs.

De kosten

Belangrijk voor het beleggingsresultaat zijn natuurlijk de kosten. Daarover is de site helder. Er is een vaste vergoeding van 0,2% per kwartaal, ofwel (iets meer dan) 0,8% op jaarbasis. Daarnaast rekent Trend Invest 7,50 euro per kwartaal, ofwel 30 euro per trend per jaar voor beleggingsaanbevelingen.

Periodiek worden er namelijk per trend adviezen uitgebracht (Trend Update), waarin aanbevelingen worden gedaan ten aanzien van de samenstelling van de trends. Sommige bedrijven die zich eerder niet kwalificeerden voor een trend, kunnen daarvoor later wel in aanmerking komen. En andersom.

Door koersveranderingen kan de weging van individuele aandelen binnen een trend worden aangepast. Deelnemers aan een trend hoeven die wijzigingen niet door te voeren. Doen zij dat wel, dan worden geen transactiekosten over de benodigde aan- en verkopen gerekend.

Meer investeren, minder kosten

Naast de vaste kosten zijn er nog variabele kosten in de vorm vaan aan- en verkoopkosten per trend. Deze bedragen 0,9% over de waarde van een order. Wanneer u besluit een trend te ruilen voor een andere trend, is de aankoop van de nieuwe trend gratis en betaalt u alleen 0,9% aan kosten over de verkoop van de oude trend.

Wat betekent dit concreet aan kosten als u deelneemt aan één trend en jaarlijks van trend zou wisselen?

Stel u doet mee voor het minimale bedrag van 2500 euro. De kosten bedragen dan 20 euro (0,8% vast) plus 22,50 euro (0,9% transactiekosten aankoop, en vervolgens eens per jaar verkoop) plus 30 euro (Trend Advies), wat tezamen 72,50 euro, ofwel 2,9% betekent.

Indien u een bedrag van 10.000 euro zou investeren, daalt het percentage naar 2,0%. Hoe groter het te beleggen bedrag, hoe dichter het percentage bij 1,7% komt te liggen, bij één trendwijziging per jaar. Als de belegger twee trends per jaar zou veranderen, lopen de kosten met nog eens 0,9% op.

Rendement?

Kosten zijn belangrijk, maar hoe succesvol zijn de trends als het om rendement gaat? Ook daarover geeft de website informatie. Trend Invest maakt een vergelijking met de AEX en met MSCI World.

In 2015 is de AEX met 4,1% gestegen en de wereldindex met 10,4%. Het gemiddelde rendement van de trends kwam, exclusief kosten, uit op 14,7%. Dat is een prima resultaat, maar ik merk wel op dat het AEX-cijfer zonder dividend is weergegeven.

Inclusief (bruto) dividend is het AEX-rendement in 2015 gelijk aan 7,36%.

Wat vindt Tak?

Mijn conclusie is dat trendbeleggen een zeer origineel concept is. Door bedrijven te selecteren op basis van specifieke karakteristieken wordt een wezenlijk andere samenstelling verkregen dan de gebruikelijke sectorclustering.

Positief, maar niet doorslaggevend, is het goed rendementsresultaat over 2015. Mooi, maar dat geeft natuurlijk geen rendementsgarantie voor de toekomst. In ieder geval raad ik Trend Invest wel aan het goede AEX-rendement (inclusief dividend) als vergelijking op te geven.

Een tweede belangrijker aanbeveling betreft de kosten. Ik vind die, in ieder geval als het om een beperkte inleg gaat, hoog.

Tot slot is de geboden informatie uitstekend. Opvallend is dat Trend Invest de precieze samenstelling van de trends volledig prijsgeeft. Gezien de relatief hoge kosten, zullen beleggers in de verleiding kunnen komen zelf de trends samen te stellen.

Als Trend Invest er in slaagt de kosten substantieel te verlagen, is er wat mij betreft zeker sprake van een originele beleggingsmethodiek met voor de belegger toegevoegde waarde.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 april 2016 01:18
    Een zeer leeswaardig "Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan" artikel!

    Marcel Tak,

    en uiteraard niet het populaire opgewonden standje met een te kort lontje vast niet goed magnaat Trump van de populistisch onmogelijke eisen stellende Teaparty,

    for president!

    Aan de heldere analyse zou eventueel voor de al dan niet beleggende medemensen die dit bij Ohra ook hebben meegemaakt toegevoegd kunnen worden dat Ohra op dat gebied ook een heel pakket heeft of had,

    maar dat was achteraf gezien mogelijk in een tijd waarin de trends duidelijker te onderscheiden waren dan nu,

    wie zal het in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken scorende extreem rechtse xenofobe

    "Minder, minder, minder"

    eenmanssekte al dan niet in retorische zin al dan niet met agreements to disagree achteraf met de kennis van nu zeggen,

    en de beleggende medemensen in die tijd met deze fondsen wel heel depressief dienden te zijn om hier met een bepaalde horizon met een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten geen rendement te realiseren waar de beleggende medemensen blij mee konden zijn.

    Dus zolang de beleggende medemensen met een bepaalde horizon met een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten al dan niet in een vrije val van de koersen niet al te zwaar depressief naar de bodem op zoek gaan, of al te euforisch de grenzen van de sky verkennen, kan dit op de korte en lange termijn beleggingstechnisch eigenlijk niet verkeerd gaan!
  2. [verwijderd] 21 april 2016 10:13
    quote:

    Theo Benschop schreef op 21 april 2016 01:18:

    Een zeer leeswaardig "Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan" artikel!

    Marcel Tak,

    en uiteraard niet het populaire opgewonden standje met een te kort lontje vast niet goed magnaat Trump van de populistisch onmogelijke eisen stellende Teaparty,

    for president!

    Aan de heldere analyse zou eventueel voor de al dan niet beleggende medemensen die dit bij Ohra ook hebben meegemaakt toegevoegd kunnen worden dat Ohra op dat gebied ook een heel pakket heeft of had,

    maar dat was achteraf gezien mogelijk in een tijd waarin de trends duidelijker te onderscheiden waren dan nu,

    wie zal het in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken scorende extreem rechtse xenofobe

    "Minder, minder, minder"

    eenmanssekte al dan niet in retorische zin al dan niet met agreements to disagree achteraf met de kennis van nu zeggen,

    en de beleggende medemensen in die tijd met deze fondsen wel heel depressief dienden te zijn om hier met een bepaalde horizon met een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten geen rendement te realiseren waar de beleggende medemensen blij mee konden zijn.

    Dus zolang de beleggende medemensen met een bepaalde horizon met een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten al dan niet in een vrije val van de koersen niet al te zwaar depressief naar de bodem op zoek gaan, of al te euforisch de grenzen van de sky verkennen, kan dit op de korte en lange termijn beleggingstechnisch eigenlijk niet verkeerd gaan!
    Ben je stiekem achter de computer van de verpleging gegaan?

    Kun je nu niet op antwoorden natuurlijk.. begrijp het..

  3. forum rang 5 theo1 26 april 2016 11:46
    Ieder jaar van trend veranderen is natuurlijk niet zo realistisch. Als je gelooft in topmerken, moet je niet het jaar daarop ineens switchen naar gezonde voeding. Dit soort strategieën heeft alleen zin als je er langere tijd in investeert.

    Het is voor de particulier natuurlijk kinderlijk eenvoudig om die trendfondsen gewoon te copiëren en zo de kosten flink te verlagen. Je koopt gewoon de top 5, of de top 10 van het trendfonds en je hebt al een goede benadering. Juist bij kleinere vermogens moet dat al snel een behoorlijke besparing geven, zeker als je een kaal account gebruikt, zonder real-time data en andere aanvullende toeters en bellen.

    Vroeger (tot zo'n 7 jaar geleden) was het nog vrij gebruikelijk dat brokers vaste kosten per regel (bewaarloon) rekenden en ook nog eens commissie op het incasseren van dividend. Toen was het erg nadelig om een relatief groot aantal kleine posities aan te houden. Maar die grappen zijn tegenwoordig gelukkig in onbruik geraakt. Dus, zolang je niet al te vaak muteert, kan je gemakkelijk je €2500 verdelen over 10 aandelen. Kost je eenmalig transactiekosten, maar als je vervolgens 5 jaar blijft zitten is dat amper relevant.
  4. dekale 13 mei 2016 16:24
    ga maar eens rekenen ..het is gewoon te duur , er zijn goedkopere alternatieve . moe wordt je ervan van al die kosten. Het loopt in ce cijfers ...zo te zeggen :het wiel is al een keer uitgevonden ,koop dat dan !en er is dacht ik een minimum aankoop bedrag ? past dat in je systeem ? gezien ik wel long ga maar ook veel transacties doe.

    DeKale
  5. Bache 29 mei 2017 08:52
    VEB: De kosten van de twee ETF’s vallen in het niet in vergelijking met de bedragen die Trend Invest in rekening brengt. De jaarlijkse fee bedraagt maar liefst 2,45 procent en dat kan nog veel verder oplopen vanwege de absurde aankoopkosten van 0,9 procent en een extra post als van beleggingsmandje wordt gewisseld. Een belegger kan dus zomaar vier procent van zijn ingelegde geld aan kosten kwijt zijn. Ongelooflijk dat dergelijke hoge kosten nog voorkomen in 2017. Op de eigen website laat de aanbieder deze kosten dan ook maar wijselijk buiten beschouwing in overzichten van rendementen.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links