Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Hellup, geld in de kluis!

Hellup, geld in de kluis!

 

Oh nee, zijn we alweer veel te laat? Op Wall Street Journal heel verhaal hoe in Japan de kluizen niet zijn aan te slepen, omdat iedereen daar zijn cash in stouwt. Ik weet niet of Japanners al moeten betalen om te sparen, maar duidelijk is dat dit geen vetpot is in het land van de negatieve rentes.

Mijn eerste gedachte bij dit stuk was: wáár zijn de beursgenoteerde kluizenfabrikanten? Daar zijn er niet veel van. Uit onze Reuters Eikon rolt alleen het Zweede Assa Abloy. De grafiek is zo gevonden en... vandaar mijn veel te laat opmerking. Het fonds is sinds 2009 zes keer over de kop gegaan.

 

 

Duur!

Dat is veel van wat op het eerste oog een lekker Warren Buffett aandeel is. Assa Abloy is vooral slotenfabrikant (bekend van onze fietsen) en doet ook in kluizen. Lekkere domme, saaie business met wellicht mooie marges die altijd heeft bestaan en altijd blijft bestaan. Fondsen waar Buffett gek op is.

U ziet in één oogopslag aan die grafiek dat Assa Abloy een loeisaai aandeel is met een lage bèta (beweeglijkheid ten opzichte van index) door het gebrek aan haaientanden. Tot begin 2015 dan. Grappig genoeg precies het moment dat de eerste negatieve rentes opdoken in Zwitserland en ook Zweden.

Sinsdien is het lekker aan het zwabberen. Geen idee waarom, ik ken de onderneming niet. Als ik naar de fundamentals kijk, dan is het aandeel wel duur geworden door de vrijwel vlekkloze rally en is het dividendrendment niet om over naar huis te schrijven. Misschien dat 'm hier de truc in zit.

Om een lang verhaal kort te maken: als u denkt dat ook in de Europse AA(A)-landen negatieve (spaar)rentes komen is zo'n fonds misschien wel een geinige dobbel. Gewoon maar zien en u hebt wel wat te vertellen dan op borrels. Spielerei, niet meer dan dat, want Assa Abloy doet meer dan kluizen.

Het fonds is trouwens ook het lieve sommetje van 19 miljard euro waard (177 miljard kreunen) op de beurs en zou daarmee ook een van de grotere jongens in de AEX zijn.

 

 

Vast ten overvloede hier op IEX met al die doorgewinterde beleggers en handelaren. U snapt hopelijk dat als u ook uw geld in een kluis doet u wellicht niet hoeft te betalen bij negatieve rentes, maar u hebt wel een complete hoofdsomrisico. Ons spaargeld wordt tot 100.00 euro per rekening gegarandeerd.

Vandaar dat als die negatieve yieldende obligaties toch aftrek vinden. Ja, dat kost geld, maar er is wel een hoofdsomgarantie. Er is toch gene inflatie en ze leveren verdorie nog steeds koerswinst op! Wat een maffe tijden zijn het, maar dat zeg ik al iedere dag sinds ik anno 2001 op de beurs werk.

Kijk aan, Jack heeft er wel verstand van:

 

 

 

Dat wordt een leuke fee, hoor ik u al hardop denken:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 10:00 Veel! Alles over de beursopening 1
 2. 09:30 Over AEX 666,66, 666,79 en 667,85
 3. 09:20 Basic-Fit, wat is dit?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. GassenGassenGassen 12 april 2016 23:30
  Voordeel van cash in m'n kluis is dat:
  - het zwart is
  - het niet naar zuid-europa of oekraine gaat
  - ik de inhoud aan een ieder kan geven zonder dat fiscus langs komt
  - financiele sector niet 'and it's gone' kan zeggen
  - het gewoon lekker voelt (zoals een held in een western die een zak met gouden munten op z'n paard hangt)

  Nadeel: het kan wel in de fik, dus alleen munten, en in de tuin bij spot X.
 2. [verwijderd] 16 april 2016 11:44
  Geachte AJK, blijft u maar roepen dat ons spaargeld tot 100k gegarandeerd is... Tot ze met een simpele pennenstreek die complete garantie naar de prullenbak verwijzen of je laten meebetalen bij het failliet van een bank... Gek ben je als je bij negatieve je geld bij een bank laat staan.
  P.S. Als u trouwens sinds 2001 op de beurs zit dan mag men toch verwachten dat u als "doorgewinterde professional" inmiddels wel weet tot welke absurde en criminele streken met in staat is...?
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare