Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Wachten op de koersexplosie

Wachten op de koersexplosie

Het is om gek van te worden. De complete professionele wereld adviseert al meer dan een jaar om Europese aandelen te kopen, maar de koersen volgen het advies maar niet op. Over de laatste twaalf maanden boekten Europese largecaps gemengd een min van bijna 15%.

Zien de vele analisten iets over het hoofd?

Voor de assetmanagementindustrie zijn de dalende koersen alleen maar reden om nog enthousiaster te worden, zo ontdekt Eelco Ubbels van Alpha Research onlangs. Ubbels houdt nauwgezet de beleggingscategorie-adviezen van beleggingshuizen bij.

Zijn conclusie: “Europa was al de favoriete regio van aandelenbeleggers, maar het enthousiasme is alleen maar groter geworden. Dat blijkt uit de uit de 66 asset allocatie-rapporteren die de verschillende regio’s volgen. Met 80,3% is de aanbeveling Europa overwegen bijna een crowded trade te noemen. Contraire beleggers, die de regio niet zien zitten, zijn slechts voor 3,3% vertegenwoordigd.”

Goede vooruitzichten

De redenen van de overweging van Europese aandelen zijn bekend. Met de Europese economie gaat het de goede kant op. De groei trekt aan, terwijl de werkloosheid bijna overal afneemt.

Bedrijven, die binnen de Europese Unie hun producten verkopen, profiteren van de gestegen binnenlandse koopkracht. Bedrijven die het van de export moeten hebben, zijn blij met de goedkope euro. Onderwijl is de rente ultra-laag en doet de ECB er alles aan om dat zo te houden.

Wat ook voor Europese aandelen spreekt, is de waardering. Afgezet tegen Amerikaanse aandelen zijn Europese aandelen goedkoop.

Beleggingsopties

Wie gelooft dat Europese aandelen aan de vooravond staan van een rally – is het niet vandaag dan wel morgen – houdt het eenvoudig en koopt een superieur fonds. Ik heb om die reden vier beleggingsfondsen en een indexfonds geselecteerd.

Alle zijn door Morningstar hoog gewaardeerd, zijn genoteerd in euro’s, beleggen in largecaps uit volwassen Europese landen en hebben alle hun eigen unieke beleggingsstijl. Nou ja, behalve het indexfonds natuurlijk. Die is indices aan het kopiëren.

Het gaat om:

Qua rendement steken de fondsen van Fidelity en Blackrock met kop en schouders boven de rest uit. Zowel op middellange als korte termijn boekten zij de beste rendementen.

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

 • Blackrock Special Situations: +13,0%
 • Fidelity Dynamic Growth: +12,4%
 • Kempen High Dividend: +7,8%
 • RobecoSAM Sustainable: +6,5%
 • Vanguard European Index: +7,1%

Rendement 1 jaar

 • Blackrock Special Situations: -3,6%
 • Fidelity Dynamic Growth: -1,0%
 • Kempen High Dividend: -13,9%
 • RobecoSAM Sustainable: -13,7%
 • Vanguard European Index: -14,4%

Risico’s? Die ontlopen elkaar nauwelijks. Het verschil tussen het meest risicovolle fonds (Kempen) en het minst risicovolle fonds (Blackrock) is klein.

Risico’s (standaarddeviatie)

 • Blackrock Special Situations: 12,5
 • Fidelity Dynamic Growth: 12,6
 • Kempen High Dividend: 13,7
 • RobecoSAM Sustainable: 12,6
 • Vanguard European Index: 13,4

Groter zijn de kostenverschillen. Uiteraard is het indexfonds van Vanguard de goedkoopste. Dat is ook de opzet van het product. Als de kosten maar laag genoeg zijn, zijn de prestaties op den duur altijd het beste.

Van de overige fondsen zijn die van Kempen en RobecoSAM redelijk geprijsd en die van Fidelity en Blackrock iets aan de dure kant.

Kosten (totaal per jaar)

 • Blackrock Special Situations: 1,07%
 • Fidelity Dynamic Growth: 1,17%
 • Kempen High Dividend: 0,83%
 • RobecoSAM Sustainable: 0,81%
 • Vanguard European Index: 0,35%

Waarom hebben Blackrock en Fidelity het zo veel beter gedaan dan de concurrentie? De invulling van de portefeuille verklaart veel. Blackrock en Fidelity zitten vooral belegd in de sectoren tech en gezondheid. Beide sectoren hebben het de laatste jaren goed gedaan.

De andere fondsen hebben een sterke voorkeur voor financials. Laat dat nu net de sector zijn die door problemen van vroeger, strengere eisen van de toezichthouders en het huidige rentebeleid van de ECB moeite heeft de winstgevendheid op peil te houden, met alle negatieve koersgevolgen vandien.

Top 3-sectoren

 • Blackrock Special Situations: tech (17,5%), gezondheid (17,3%), financials (14,1%)
 • Fidelity Dynamic Growth: gezondheid (22,0%), industrie (21,1%), tech (20,4%)
 • Kempen High Dividend: financials (31,9%), defensieve consumptiegoederen (12,5%), industrie (11,5%)
 • RobecoSAM Sustainable: financials (22,6%), defensieve consumptiegoederen (16,3%), gezondheid (14,1%)
 • Vanguard European Index: financials (19,2%), defensieve consumptiegoederen (15,8%), gezondheid (13,8%)

Advies

Vooral op basis van prestaties uit het verleden zijn de Europafondsen van Fidelity en Blackrock twee aanraders. Ja, ze zijn iets duurder dan de drie alternatieven, maar het rendement maakt dat meer dan goed. Beide fondsen bewijzen dat actief beleggingsbeleid nog altijd loont.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente columns van Rob Stallinga

 1. mei '18 Buybacks krikken rendement wél op 1
 2. aug '17 Home sweet home 6
 3. aug '17 Steengoede belegging 8

Gerelateerd

Europa

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BlackRock Global Funds European Special Situations Fund A2 EUR

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Fidelity Funds European Dynamic Growth Fund A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Kempen European High Dividend Fund

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Robeco Capital Growth Funds Robeco Sustainable European Stars Equities D EUR

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Vanguard Investment Series plc European Stock Index Fund Investor

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 14 april 2016 17:53
  Analisten werken voor grote firma's.
  En wanneer die hun aandelen kwijt willen hebben ze kopers nodig.
  Dus de "analisten" adviseren hetgeen ze kwijt willen, er zijn er altijd genoeg die er in trappen.

  Dus nu worden Europese aandelen geprezen; Europa staat op klappen (ruzie onderling, oa mbt de vluchtelinge krisis en natuurlijk de brexit niet vergeten), net zoals Braziliaanse aandelen geprezen werden vlak voordat het mis ging.
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Europa

Gerelateerde instrumenten

 1. BlackRock Global Funds European Special Situations Fund A2 EUR 51,000 18 sep
  +0,070
  +0,14%
 2. Fidelity Funds European Dynamic Growth Fund A 30,750 18 sep
  -0,020
  -0,06%
 3. Kempen European High Dividend Fund 5,660 18 sep
  -0,040
  -0,70%
 4. Vanguard Investment Series plc European Stock Index Fund Investor 19,987 18 sep
  -0,136
  -0,67%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare