Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geconcentreerd fonds goed of slecht?

Goed verhaal op de Amerikaanse site van Morningstar over beleggingsfondsen met – expres - weinig spreiding. De insteek: In hoeverre is het slim om een belang te nemen in een fonds met slechts enkele grote posities? Hoe groot is het risico?

Aanleiding voor deze vragen is natuurlijk het debacle met Valeant Pharmaceuticals. Niet alleen Bill Ackman heeft daar zijn vingers aan gebrand, ook Sequoia had een dubbelcijferig belang.

Wat is volgens Morningstar belangrijk bij het selecteren van een fonds met maar een paar grote posities? Op lange termijn kunnen deze fondsen namelijk best een aantrekkelijk rendement genereren.

  1. Een extra lange beleggingshorizon. Hoe langer beleggers een geconcentreerd fonds in portefeuille kunnen houden, hoe groter de kans op een aantrekkelijk rendement. Morningstar haalt weer het voorbeeld van Sequoia aan. Gemeten over tien jaar doet het fonds het slechter dan de S&P 500, maar over vijftien jaar – ondanks de recente misser – ligt het rendement hoger dan de index. Hoe meer risico, hoe langer de benodigde horizon in deze dus.

  2. Lukt buy & hold wel? Als belegger moet je in staat zijn om financieel en emotioneel te kunnen blijven zitten in het fonds met missers als Valeant te maken krijgt. Als dat net aan het eind van uw horizon is, moet u wellicht durven blijven zitten om niet uit te stappen met verlies.

  3. Hoe ziet de rest van uw portefeuille eruit? Als het goed is, is het geconcentreerde fonds slechts een van de vele fondsen in uw portefeuille. Dit ervan uitgaande dat u een prima assetallocatie en risicospreiding hanteert. Check goed of de posities van het fonds niet ook groot deel uitmaken van andere van uw beleggingsfondsen om overlap te voorkomen. 

  4. Hoeveel plek in uw portefeuille wilt u inruimen voor een geconcentreerd fonds? Heeft het fonds een activistische strategie, gokt het op fusies en overnames of neemt het juist voor de lange termijn positie in? Houd er rekening mee dan een fonds met maar een paar assets volatieler is dan een breed gespreid fonds en nog volatieler is al het een kortetermijnstrategie heeft.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  2. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau
  3. 22 apr Must read: Inzetten op herstel duurzame energiebedrijven

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links