Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vlaanderen's Mooiste!

Vlaanderen's Mooiste!

 

Zondag aanstaande is het de 100ste editie van Vlaanderens Mooiste, oftewel de Ronde van Vlaanderen. Eén van de bekendste, zo niet de bekendste voorjaarsklassieker in het wielrennen. Bij onze zuiderburen staat de Ronde qua populariteit min of meer gelijk aan de Elfstedentocht bij ons.

Hoe is het op aandelengebied? Bij beurswijzer.com voeren we een gezamenlijke redactie met het Belgische De Belegger. De analisten daar volgen sinds jaar en dag een breed spectrum van aandelen, maar logischerwijs liggen de Belgische aandelen hen het meest na aan het hart.

België is op aandelengebied vooral het land van de holdings. Wie in Belgi:e met beleggen begint wordt vaderlijk geadviseerd eerst eens wat geld te steken in een (breed gespreide) holding. Dat noemt men dan goede huisvader aandelen en u begrijpt wel wat met die term bedoeld wordt.

Die holdings bewaar ik voor een volgende keer, want dat is een verhaal apart, wat overigens zeker de moeite waard is. Laten we eerst eens wat rondsnuffelen bij de gewone aandelen. Ik zet hieronder enkele pareltjes als eerbetoon aan De Ronde.

Euronav

Een vreemd aandeel. Met een koers/winstverhouding van 4,4 over het afgelopen jaar lijkt het spotgoedkoop, maar… er zit een praatje bij. Euronav exploiteert grote olietankers en had het afgelopen jaar zwaar de wind mee.

De tarieven die betaald worden voor het inhuren van tankers zijn explosief gestegen waardoor Euronav, na vier verliesjaren op rij, in 2015 een megawinst kon boeken van 2,25 USD (2 euro) per aandeel. Daarvan wordt 1,69 USD (1,49 euro) per aandeel aan dividend uitgekeerd.

Momenteel kost het aandeel 9 euro, wat een koerswinstverhouding van 4,5 en een dividendrendement van 16% geeft. Waanzinnige cijfers, maar het is dan ook maar de vraag of dit jaar weer zo’n jaar wordt, of dat de tarieven voor olietankers verder stabiliseren. Hier schreef ik er al eens over.

 

 

Ackermans en van Haaren

Absolute topklasse. Te vergelijken met HAL bij ons, maar dan veel gediversifieerder. HAL zit in brillen en veel oliegevoelige aandelen als Vopak, Boskalis en SBM Offshore. AVH zit in een vijftal sectoren en heeft een uitstekend trackrecord.

Toen de analisten van een zekere Nederlandse staatsbank het vorig jaar op een sell zetten, schudden mijn collega’s meewarig hun hoofd. Zoveel onkunde bij die domme Ollanders…. Inderdaad steeg het aandeel in de maanden daarna vrolijk door.

Het leeuwendeel van de winst wordt behaald bij de baggerdochter DEME en de private banking-tak. DEME is eigendom van CFE (beursgenoteerd) en AvH heeft hiervan ca. 60% in bezit. Ook in het beursgenoteerde Sipef (palmolie) heeft men een belang.

Verder zit er veel verborgen waarde in via de niet-beursgenoteerde deelnemingen. De meeste holdings in België noteren met een korting op de intrinsieke waarde, soms wel tot 20-25%. AVH echter niet. De groep wenst eigenlijk geen holding genoemd te worden, maar liever een werkvennootschap.

Als je op die manier naar AvH kijkt, is het bedrijf betrekkelijk goedkoop. Het verdiende het afgelopen jaar 8,58 euro per aandeel (koers nu 125 euro) wat een k/w geeft van 14,5. HAL is duurder, verdiende vorig jaar 8,38 euro per aandeel, wat een k/w oplevert van 21, maar betaalt veel meer dividend uit.

Het dividend van AvH is daarentegen aan de lage kant met een pay-out van minder dan 25% (1,96 euro), maar wordt wel elk jaar opgetrokken. Wie meer wil weten over dit fascinerende Antwerpse bedrijf moet hun website maar eens bezoeken.

 

 

Barco

Barco is een technologisch concern dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en ontwikkelen van beeldtechnieken. De omzet komt voor de helft uit de entertainmentindustrie (cinema’s); de andere helft wordt behaald in de medische sector en de bedrijfssector. H

et bedrijf werd in 1934 opgericht als Belgian American Radio Corporation, vandaar de naam Barco, en specialiseerde zich in eerste instantie in het in elkaar zetten van radio’s met behulp van Amerikaanse onderdelen.

Momenteel zijn het vooral de digitale cinema’s die de kar trekken, veel van de omzet uit de entertainmentindustrie wordt inmiddels behaald in China. Het bedrijf heeft een flinke overnamekas (meer dan 250 mln. euro) en betaalt een mooi dividend van bijna 3%.

 

 

Nyrstar

De afgelopen jaren konden we buitenlandse beleggers wel eens horen mopperen over de Nederlandse beurs. De vele ongelukjes a la Imtech waren daar debet aan. Ook België heeft haar zwakke broeders op de beurs. Ik begin hier niet weer over het spraaktechnologiebedrijf Lernout en Hauspie.

Het zinkbedrijf Nyrstar heeft ook nogal wat slachtoffers gemaakt. Onlangs werd voor de zoveelste keer beterschap beloofd en mochten de aandeelhouders nog één keer een kleine donatie doen om de kasgelden weer wat aan te vullen. Kijk de grafiek:

Ik heb bij alle grafieken in dit artikel als begindatum maart 2009 (AEX 195) genomen. Normaal gesproken krijg je dan een lijn van linksonder naar rechtsboven, maar bij Nyrstar loopt de curve enigszins anders. Ook over dit bedrijf kan zo langzamerhand een boek worden geschreven.

In het kort komt het hier op neer dat het management op een gegeven moment het lumineuze idee kreeg niet alleen zink te gaan verwerken, maar ook te gaan investeren in zinkmijnen. Dat klinkt nu als een absolute faux-pas, maar 7 jaar terug waren grondstoffen niet aan te slepen.

Enfin, het liep wat anders met die grondstoffenprijzen dan gedacht en onlangs nam het bedrijf de dramatische beslissing om afscheid te nemen van de mijnbouwtak. De stijging van de zinkprijs de afgelopen tijd zou hier een beter dan verwachte prijs moeten opleveren.

De groep heeft zoals gezegd net een kapitaalverhoging achter de rug van 275 miljoen euro maar wordt inmiddels zo gewantrouwd, dat de koers, ondanks de gestegen grondstofprijzen, maar nauwelijks van haar plaats komt. Maar wat niet is, kan nog komen.

 

 

Biotech-tip: Eparinel

Belgie is natuurlijk ook het land van de biotechnologie. Bijzonder interessant vandaag is de jongste start-up Eparinel (ISIN BE00001042016), een Waals bedrijfje dat vandaag haar IPO (Initial Public Offering, beursgang) beleeft op de Brusselse beurs.

Het kleine, voor velen nog onbekende bedrijfje ontwikkelt een medicijn dat bepaalde bijverschijnselen tegengaat bij patiënten met o.a. achtervolgingswaanzin, paranoia en complotdenken. Eparinel ontstond decennia geleden al als een spin-off van het vroegere IJsboerke.

Zo kom ik weer een beetje bij de Ronde van Vlaanderen uit, want de legendarische naam IJsboerke kent u nog wel uit het wielerpeloton van de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Onder andere Theo de Rooy, Peter Winnen en Didi Thurau kwamen voor deze ploeg uit.

Eén van de fijnproevers van IJsboerke ontdekte een bepaalde bijwerking van de blauwachtige grondstof, die de groep destijds gebruikte bij de bereiding van Smurfenijs. Dit Gargamel-effect voorzag erin dat gebruikers bij voortduring om zich heen keken om te zien of ze gevolgd werden of niet.

Enfin, de nieuwe topman Jean Grenouille-Fesse heeft er met zijn mensen voor gezorgd dat het vroegere dopingextract - want dat was het - nu veilig is omgezet in een uitstekend werkend middel dat geschikt is voor patienten die lijden aan achtervolgingswaanzin, paranoia of complotdenken.

Er is zelfs een samenwerkingsovereenkomst opgetuigd met de Belgische goudleverancier Umicore (leverancier van staven baar goud), die haar afnemers exclusief een kennismakingspakket mag aanbieden. De beursgang van Eparinel is het nieuwste huzarenstukje van Grenouille-Fesse.

De aanvankelijke bandbreedte voor de introductieprijs was 14-16 euro. Het biotechfondsje geeft consumenten die vandaag inschrijven 30% korting op de introductieprijs van 14 euro. Dat kan vandaag nog tot 16.00 uur, maar de belangstelling schijnt vooral in Frankrijk en Belgie groot te zijn.

Neem contact op met uw bank of broker, die zal u daar uitsluitsel over kunnen geven. Pas wel op met inschrijven: soms krijg u meer binnen dan u zou willen.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 april 2016 13:12
    quote:

    Cosy schreef op 1 april 2016 12:17:

    Ik heb zelf het nodige gedaan in Belgische holdings: Ackermans inderdaad, maar ook GIMV en vooral met heel veel plezier Quest for Growth. In 2012 aangeschaft en inmiddels door een paar hoge dividenduitkeringen al zo'n 75% van de investering terugontvangen...
    Je hebt Sofina alvast vergeten.
    Voor Quest for Growth is het meer dan tijd om afscheid te nemen.
  2. [verwijderd] 1 april 2016 13:15
    quote:

    JorisV schreef op 1 april 2016 12:31:

    Eparinel inderdaad een zeer onontdekte parel, ik heb mijn broker zonder aarzelen meteen gebeld en vertelt mijn hele jarenlang opgebouwde portefeuille meteen bestens te verkopen en hierin te beleggen. Ik denk dat dit middel ook op dit forum gretig aftrek gaat krijgen, genoeg paranoia!
    Klopt die Isincode? Mijn broker kent m niet.
  3. [verwijderd] 1 april 2016 13:19
    quote:

    JorisV schreef op 1 april 2016 12:31:

    Eparinel inderdaad een zeer onontdekte parel, ik heb mijn broker zonder aarzelen meteen gebeld en vertelt mijn hele jarenlang opgebouwde portefeuille meteen bestens te verkopen en hierin te beleggen. Ik denk dat dit middel ook op dit forum gretig aftrek gaat krijgen, genoeg paranoia!
    Eparinel is biotech en heeft dus een extreem hoog risico.
    Voor mij zijn dat ware gokaandelen.
    Ik blijf er in elk geval altijd af.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links