Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Tot dinsdag

TA: Tot dinsdag

Aangezien er op de beurs een lang weekend voor de deur staat, meld ik mij pas dinsdagochtend weer. 0p goede vrijdag en tweede paasdag is de beurs gesloten en zal ik geen technische analyse maken. Overigens ga ik niet op vakantie in deze dagen voor diegenen die daar hun visie op afstemmen ;-)

Elfde consolidatiedag

De consolidatiefase gaat zijn elfde dag in nadat op 10 maart precies de 449 werd getest. In de daaropvolgende dagen wist de AEX hier niet meer boven te komen en vormde zelfs een meervoudige top bij 447 punten. Binnen de grenzen van 447 en 449 ligt verder ook nog het 200-daags gemiddelde.

Hiermee is een zware weerstandszone ontstaan. Opvallend is dat in deze consolidatiefase de body’s van de candlesticks zeer klein zijn. Er werden meerdere doji’s gevormd, waarbij de slotkoers nagenoeg gelijk ligt aan de openingskoers. Twee dagen geleden werd ook nog een hammer gevormd.

De eerste steunzone ligt bij de bodems van deze fase, de zone 435,70 tot 437. Zodra deze zone neerwaarts wordt gebroken, lijkt een verdere en diepere terugtest realistisch. Het volgende richtpunt daaronder komt dan bij de dubbele bodem van de afgelopen weken te liggen bij 430.

Maar zelfs een verdere daling richting de zone 421 tot 423 is in dat scenario niet uit te sluiten. Bij 421 ligt momenteel het oplopende 50-daags gemiddelde en 423 is het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de februaribodem (378,50). Een stijging van ruim 70 punten tot op heden.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Diepere terugval

Niet alleen wordt de weerstandszone bij 447 tot 449 steeds zwaarder, ik zie ook andere potentiële signalen die kunnen wijzen op een diepere terugtest in de komende tijd. De MACD beweegt nog steeds in een krachtige stijgende trend.

Wel staat deze indicator op het punt een neerwaartse crossing te maken, die het signaal kan geven voor een verdere terugtest.

Het zou overigens een technisch zeer interessant signaal zijn in het middellangetermijnbeeld als er een forsere terugtest plaatsvindt. De buitengrenzen van de nieuwe stijgende middellangetermijntrend moeten namelijk nog worden gevormd.

Ook zou een dergelijke terugval een duidelijkere tweede schouder kunnen maken van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon met de neklijn bij 449. Momenteel is er namelijk sprake van een kleine tweede schouder, een quasimodo-patroon.

Doel intact

Of het tot een diepere terugtest komt, is nog niet duidelijk. Dat is het lastige in een consolidatiefase. De kans dat dit een tijdelijke onderbreking is van de zeer krachtige opgaande kortetermijntrend acht ik ook nog reëel. Dan is het wel belangrijk dat de AEX in de komende week de zone 447 tot 449 opwaarts breekt.

Of de AEX nu in de komende week de zone 447 tot 449 breekt of eerst een diepere terugtest doormaakt richting de 430 of zelfs de zone 421 tot 423, mijn visie voor de komende maanden blijft intact. Ik verwacht dat uiteindelijk mijn volgende richtpunt van 475 kan worden behaald in de lentemaanden.

Daar ligt de top van november vorig jaar, het startpunt van een drie maanden durende correctieve fase van 100 punten.

Ik wens iedereen hele fijne paasdagen. 

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
570 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste | Omlaag ↓
570 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 575,10 15:45
    +2,92
    +0,51%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare