Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Terug naar af!

We moeten back to basics met het financiële systeem.

Wat er in de afgelopen maanden op de financiële markten is gebeurd, tart elke verbeelding. Anders gesteld: als u tien jaar geleden tegen iemand had verteld dat we vandaag met negatieve rentes zaten opgezadeld, dat er maandelijks miljarden nieuwe euro’s in het systeem geïnjecteerd worden om het overeind te houden, dan had die persoon je u wellicht voor gek verklaard.

En toch is dit precies wat er vandaag afspeelt. Mario Draghi, topman van de ECB, verhoogde opnieuw de inzet op het monetaire dambord. Allemaal erg hallucinant, als u het mij vraagt. Te meer omdat het steeds minder zoden aan de dijk zet. Hoe hoger de bedragen, hoe minder het effect.

En toch lijken de centrale bankiers hun stappen niet te herzien. Draghi denkt er over na om de  finale tool in te zetten: helikoptergeld. Het rechtstreeks stimuleren van de economie met nieuwe valuta. Het einde van de rit voor een centrale bankier. Want meer dan dat kan hij niet meer doen om de boel op te krikken.

Einde oefening

Hierna is het letterlijk en figuurlijk einde oefening. Eerlijk gezegd zitten we volgens mij al langer in een doodlopend straatje. Het effect ebt weg en de resultaten zijn steeds minder. Uiteindelijk komt dit verhaal vanzelf tot stilstand. We moeten het anders gaan aanpakken.

Wat mij betreft moeten we back to basics. Het huidige systeem moet op de schop, en lijkt geen andere oplossing meer. Anders blijven we maar aanmodderen en de problemen voor ons uitschuiven. Bij dit pappen en nathouden is uiteindelijk niemand gebaat, vooral de toekomstige generaties niet.

We moeten afkicken van de schuldenbubbel, en terug naar de basis. Een economie opblazen met financiële lucht levert uiteindelijk precies dat op: lucht. De huidige megalomane schuldenbergen moeten van de baan, voor we weer verder kunnen. Een pijnlijk, maar onvermijdelijk proces.

Prijscrash

Ik vermoed dat dit zal gebeuren via de invoering van een of meerdere nieuwe munten, waardoor de koopkracht van de met schuldbeladen gemeenschap drastisch zal krimpen. Gedaan met het activeren van toekomstige (mogelijke) groei.

We moeten gaan leven in het heden, willen we opnieuw een gezond systeem met elkaar onderhouden. Daarnaast zullen we weer moeten terugplooien op de fundamenten. Eerlijk concurrentie en prijszetting moet weer de bovenhand krijgen.

Prijsmanipulaties via internationale handelsmarkten, bijvoorbeeld futuremarkten, zijn uit den boze. Het levert een bijzonder grote onbalans op, waardoor het prijsmechanisme verstoord wordt. Kijkt u maar wat er met de huidige prijszetting in de grondstoffenmarkt gebeurd bij een verschuiving: een ongeziene prijscrash.

Een zuiver systeem

Dit zijn de uitwassen van een onstabiel financieel systeem, en niet die van een complete uitval van de vraag of overaanbod. Het zal er tevens voor zorgen dat het bbp gelijkmatiger verdeeld wordt over de continenten, waardoor oneerlijke concurrentie minder kans krijgt, maar waar ook industriële landen weer hun productieapparaat kunnen opbouwen.

Wie vandaag naar het Westen kijkt, ziet enkel een diensteneconomie, terwijl de productie vooral in opkomende landen zit. Het is eerder de goede combinatie van beide onderdelen die een stelsel gezond kan maken.

En zo kan ik nog wel verder doorbomen over wat er zo fout gaat in dit systeem, en wat mogelijke oplossingen kunnen gaan zijn. Maar alles begint bij een zuiver systeem. Een systeem van vrije marktwerking, waar een centrale bank in feite een overbodig gegeven is.

Recessie noodzakelijk

De markt zuivert zichzelf namelijk altijd, de ene keer gematigd, de andere keer eens heftig. Maar dit hoort nu eenmaal bij de werking van een vrije markt. Wie niet tegen een stootje kan, die doet iets niet goed met z’n eigen huishouden.

Een recessie is overigens noodzakelijk om excessen uit het systeem weg te werken. Dat hoort er ook bij. Dat moet er zelfs bij horen, dat maakt een vrijemarkteconomie juist zo bijzonder, het zelfcorrigerende vermogen.

Maar dit kan enkel als de markt ook daadwerkelijk vrij is. En niet gestuurd wordt vanuit een centraal orgaan zoals een centrale bank. Laten we van de huidige crisis gebruik maken om terug naar de basis te keren en het kapitalisme zijn werk laten doen.

Het heeft ons decennia van ongekende welvaart gebracht. Als we dit nog decennia willen volhouden, is het nu de hoogste tijd om het roer om te gooien en back to basics te gaan met het financiële systeem.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. fausto1 15 maart 2016 10:52
    Het grote probleem is onze overheden. Die zitten tot over hun nek in de schulden. Als de ECB de rente naar normale niveaus brengt kunnen ze het nooit meer terugbetalen. De enige oplossing is de schulden te verlagen. Maar dat betekent belastingverhoging en dat doen overheden niet graag. Uiteindelijk betalen wij als consument en gaan minder consumeren dus recessie!
  2. [verwijderd] 15 maart 2016 13:07
    "Wat mij betreft moeten we back to basics."

    Helemaal mee eens, maar wat die basics dan precies moet zijn daar lijken we wat minder over eens te zijn. De opmerking over futures is valide, maar waar houdt valide futureshandel op en begint prijsmanipulatie? Persoonlijk zie ik geen probleem in de geografische clustering van diensten resp. productie. Ik ben het er wel mee eens dat dit in principe ongewenst is, maar is naar mijn idee vooral het gevolg van verschillen in ontwikkelings niveau. Dit trekt vanzelf bij wanneer alle economieën ontwikkeld zijn. De geografische distributie van de verschillende typen economische activiteit heeft veel te maken met vraag en aanbod. Diensten moeten in veel gevallen (hoewel steeds minder) lokaal geproduceerd worden, de locatie van productie wordt veelal bepaald door de kostprijs (beschikbaarheid van bronnen, transport en geografische karakteristieken)

  3. kees_t 15 maart 2016 13:46
    Hoe kan dat de introductie van eigen munt alle (zo klinkt het tenminste) problemen oplost? Alle schulden zijn nu in Euro's en ik denk niet dat alle schuldeisers deze zonder stoot zullen omzetten in de nieuwe eigen munt. Want ervan uitgaand dat de eigen munt zwakker is komt dat neer op een schuld afschrijving.

    Als een eigen munt problemen op lost wat zijn die problemen dan en hadden die landen die dan niet voor dat ze zich bij de Euro hadden aangesloten?
  4. fritscrach 15 maart 2016 14:23
    Het brandpunt van dit artikel ligt op de economie. Maar ik denk dat die benadering te eng is. De problemen van de laatste jaren hebben veel meer een brede maatschappelijke achtergrond. De machten daar zijn zeer onevenwichtig. Industriën en ¨human¨-organisaties met hun captains, sympathisanten en lobbies hebben meer macht dan parlementen. De politiek zelf is een impotente inteeltfamilie geworden. De gevolgen zijn roofbouw, verschraling, eenheidsworst, onverantwoordelijkheid, machtswellust, hebzucht, fopoorlogen, utopisch idealisme, censuur, tweedeling (wij-zij), etnische en religieuze spanningen. Terug naar af is een juiste weg te gaan, maar
    die weg is breder dan louter economisch.
  5. [verwijderd] 15 maart 2016 16:25
    Nu je over goud praat beste mensen, de vraag is niet bij te houden. De financiële systeemcrisis veroorzaakt bij de centrale banken een run op goud als back-up.

    BLOOMBERG - Japan’s negative interest rates are boosting demand for gold.

    www.bloomberg.com/news/articles/2016-...

    Rusland en China slaan fors goud in met tonnen tegelijk, het komt niet op een paar honderd ton meer of minder. Gretig (maar discreet) inslaan is hun redenering nu goud nog altijd redelijk goedkoop geprijsd is.
    news.goldseek.com/GoldSeek/1457712430...
  6. [verwijderd] 15 maart 2016 17:12
    Nout Wellink (oud-DNB-directeur) haalt snoeihard uit naar de ECB! Hij maakt het beleid met de grond gelijk!

    Hij schuwt de zware woorden niet...

    “ECB heeft integriteit financiële stelsel aangetast”

    "Het ‘point of no return’ komt wel erg dichtbij."

    "De ECB is de verkeersborden in het systeem aan het verwijderen. Benchmarks waar beleggers zich normaal aan vasthouden, zoals inschattingen van risico’s en de rentestanden die daar bij horen, dat systeem ben je in wezen aan het vernielen."

    "Maar hier is de formulering van de ECB dat het een verplichting is om het inflatiedoel te halen. Dat is onzin, het is nooit hun taak geweest om de hele wereld op te kopen!"

    marketupdate.nl/nieuws/economie/kredi...
  7. [verwijderd] 15 maart 2016 17:17
    quote:

    sok2 schreef op 15 maart 2016 17:08:

    Iedereen zou goud moeten kopen, wie dat niet doet zal binnenkort tot de "armen" behoren.
    Inderdaad nu de nacht van de lange messen lijkt aangebroken bij de grote bonzen van het financiële systeem. Zou ik mij toch ook zorgen beginnen maken.

    Dijsselbloem verwijt Wellink en CDA opportunisme.

    Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft fel uitgehaald naar CDA-leider Buma en oud-DNB-directeur Nout Wellink. Zij uitten deze week kritiek op het rentebeleid van de ECB, volgens de minister getuigt dat van opportunisme.

    Dijsselbloem deed zijn uitspraken tijden het Wekelijkse Gesprek met de Minister van Financiën op RTL Z.

    Politiek besluit
    Volgens CDA-leider Buma bedrijft de ECB politiek door de rente maar te blijven verlagen. Daardoor zou de noodzaak wegvallen voor Zuid-Europese landen om te hervormen. Buma riep de minister op om zo snel mogelijk met ECB-baas Mario Draghi om tafel te gaan om hem ervan "te doordringen dat dit soort beleid buiten zijn mandaat is."

    Ook de voormalig directeur van De Nederlansche Bank Nout Wellink liet zich negatief uit over het besluit, hij zei dat de ECB "te ver gaat."
    www.rtlz.nl/algemeen/politiek/dijssel...
  8. Heupie van Salland 15 maart 2016 20:24
    quote:

    riviera1234 schreef op 15 maart 2016 10:06:

    @serieus: koop goud
    Dat kan niet. Voor fysiek goud betaal je al extra, dit moet voor de veiligheid in kleinere lots doen. De banken willen van hun kluizen af en thuis komen ze het wel halen. Goud op papier is niet gedekt, er zijn nu al 200 bezitters van dezelfde kilo goud. Verder worden bij een 'reset' schulden (gedeeltelijk) kwijt gescholden, dus de bezitters verliezen evenveel. Sparen wordt geadviseerd maar tegelijkertijd bestraft. Overheden zijn zelf de grootste schulden makers en zo hypocriet als de pest. Ik zie nergens een oplossing voor de mensen met een appeltje voor de dorst.
  9. [verwijderd] 16 maart 2016 08:51
    koop gewoon landbouwgrond, altijd waardevast en als het echt mis gaat kan je tenminste je eigen voedsel verbouwen,
    goud smaakt nl. niet zo lekker in tijden van hongersnood.....
    dat dit systeem niet houdbaar is voel ik al aan mijn klompen aan sinds 2009, de klap komt en als hij komt is hij hard,
    enige manier om van de shit af te komen is alles te resetten naar 0 , maar dit houd in dat als de schulden op 0 worden gezet, dat tevens pensioen en spaargeld op 0 worden gezet,
    iedereen heeft nl. schuld bij elkaar.......
    oftewel ; koop landbouwgrond of onroerend goed nu je geld nog waarde heeft,

    goed stukje Nico !!!
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links