Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Data Morgana

"Het kan niet missen. De huidige stijging van de aandelenkoersen zal nog lang aanhouden. We zien de komende maanden een nog nooit vertoonde rally. De winsten van de bedrijven blijven maar stijgen, de rente is extreem laag en er is enorm veel liquiditeit beschikbaar. Overal om mij heen, in ieder geval op sociale media, iedereen is positief en geeft aan zich vol te laden met aandelen."

Dat bent u niet gewend, zo'n duidelijk statement over de richting van de markt. U verwacht van mij serieuze informatie, met hier en daar de broodnodige nuance. Ach, dat is zó 2015. Natuurlijk kan ik nog jaren doorgaan met aandacht te besteden aan financiële producten of mijn visie te geven over allerhande financiële zaken. Maar daar hebben u en ik niets aan.

Ik heb nu een unieke kans de aandelenkoersen in de goede richting te sturen. Via mijn columns, die vanaf nu alleen nog maar zijn gericht op Big Data. Want Big Data is de nieuwe sensationele loot aan de stam van de beleggingsindustrie om tot prachtige rendementen te komen.

Fundamentele analyse

In een ver verleden analyseerden analisten de resultaten van bedrijven. Op basis daarvan werden de beste aandelen geselecteerd om in te beleggen. Aandelen van de slecht presterende ondernemingen werden vermeden. Fundamentele analyse, heette dat toen. Die beleggingsmethode werd achterhaald met de opkomst van technische analyse. Wie was er nog geïnteresseerd in de bedrijfsresultaten? Het idee alleen al!

Nee, de 66% Fibonacci retracement bepaalde voortaan of je aandelen moest kopen of verkopen. Als de steunlijn maar standhoudt en de positieve divergentie voortduurt, is de weg vrij naar 10% verdere koersstijging. Als het toch misging, had de moving average-indicator kennelijk roet in het eten gegooid.

De prullenbak in 

Houdt u schrap, technische analyse heeft nu ook zijn langste tijd gehad. Zoals V&D en Dixons uit het straatbeeld verdwijnen, kunnen de grafieken in de prullenbak. We beleggen nu alleen nog maar op basis van Big Data. Dat betekent dat onze computers miljoenen berichten over beleggen verzamelen, in kranten, op websites en sociale media.

Uit de inhoud van al die berichten trekken we de beleggingsconclusies. Als er maar voldoende positieve berichten zijn, is het sentiment goed en kopen de gebruikers van deze methode net op tijd aandelen om de koersstijging voor te zijn.

Dus met mijn positieve openingszinnen kan het niet anders dan dat de Big Data-modellen ongenadig op groen springen. Ik verwacht dat Valentijn zijn aandelenpositie flink uitbreidt om te profiteren van de toekomstige koersstijgingen. Valentijn van Nieuwenhuijzen is hoofd strategie bij NN Investment Partners. De vermogensbeheerder maakt gebruik van Big Data en begin van het jaar kwamen woorden als stress en gloom uit de Big Data-analyse naar voren.

Zelfs de term conflict werd veel gebezigd. De alarmbellen gingen af en Van Nieuwenhuijzen bracht zijn aandelenposities terug. Dat legde hem geen windeieren, gezien de koersval nadien. Leve Big Data!

Big Data-feestje

Nou moet ik zeggen dat de gevonden kwalificaties als stress, gloom en conflict ook in een willekeurige krant in die dagen naar voren kwamen. Maar ik wil het feestje niet verstoren. Big Data heeft zich bewezen. Hoewel ik natuurlijk benieuwd ben of er op andere momenten eveneens gehandeld is naar de indicatoren van Big Data, waarna uiteindelijk de koersen de 'verkeerde' kant opgingen.

Maar nogmaals, ik wil het Big Data-feestje niet verstoren. Hoewel, als iedereen deze manier van beleggen toepast, gaat het voordeel voor de gebruikers natuurlijk verloren. En voordelen zijn er, volgens de aanhangers. Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock bijvoorbeeld verwacht dat aandelen de komende jaren slechts 4%-5% rendement genereren, maar hoopt dat resultaat via Big Data met 2% op te krikken. Daar zijn we mooi klaar mee want dat betekent voor ons, eenvoudige niet Big Data gebruikers, dat er nog minder dan die maximale 5% te behalen valt.

Of snoept BlackRock die extra 2% rendement af van andere Big Data-gebruikers, omdat zij de daaruit voortvloeiende analyse niet goed onder de knie hebben? Volgens de vermogensbeheerder kunnen uit de veelheid aan gegevens namelijk verkeerde conclusies worden getrokken. Gelukkig zijn de computers zelflerend (binnenkort op TV: het slimste computertje uit de klas), zodat over een paar jaar alle beleggers Big Data gebruiken en we allemaal 2% extra rendement behalen...

Extra rendement

De reden waarom ik met deze column Big Data-uitkomsten wil beïnvloeden, is niet om NN of BlackRock aan een beter rendement te helpen. Nee, ik lees dat ook mijn pensioenfonds (de erfenis van een 10-jarige loopbaan bij het ministerie van Financiën) er gebruik van maakt. APG, de beheerder van de ABP pensioenpot, gebruikt al vijf jaar experimenteel deze methode. Binnen tien jaar is het gemeengoed, aldus de beheerder. Nu al zijn de modellen die risico in kaart brengen 5% nauwkeuriger door Big Data.    

Gezien de financiële positie van het ABP, en dus van mijn pensioen, kan het fonds wel wat extra rendement gebruiken. Daarom zet ik mijn column in om de resultaten van het fonds op te vijzelen. Vergeeft u mij dus als ik in de volgende zin opnieuw de Big Data-computermodellen positief tracht te beïnvloeden.

"Het sentiment op de aandelenmarkt is nog nooit zo goed geweest. Aandelen staan aan de vooravond van een langdurige periode van stijging."

Als dat maar geen Data Morgana wordt...


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

big data

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
wassens
1
Eindelijk, eindelijk iemand die zich kwaad maakt over de querulanten en met ingehouden sarcasme zich duidelijk uitspreekt en positie inneemt op de adviesindustrie!
Hulde heer Tak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
St louis
0
Da's lang geleden Marcel. Goed dat ik jouw disclaimer nog even las, anders was ik misschien ingestapt.
Geert07
0
"Het sentiment op de aandelenmarkt is nog nooit zo goed geweest. Aandelen staan aan de vooravond van een langdurige periode van stijging."
Dat schreven de Amerikaanse kranten ook in 1929...
fritscrach
0
De term Big Data lijkt te suggereren dat het om wetenschap gaat.
Terwijl het zichzelf versterkende piskijkerij is.
Net als op vele andere terreinen, de politiek bijvoorbeeld, neemt utopisch wensdenken de plek in van gezond verstand.
Met Effekt
0
Als iedereen dezelfde truuk toepast dan is het fundamenteel onmogelijk om outperformance te halen. Maar de beleggingsprofessionals zijn net als U en ik; wij vinden allemaal dat wij beter zijn dan de gemiddelde persoon (op elk gebied; van autorijden tot beleggen)
[verwijderd]
0
Is dit niet wat quants al jaren uiterst succesvol doen? Nou ja, wel 'ietsjes' geavanceerder dan het doorploegen van social media/internet, maar algoritmes obv Big Data lijkt me niet echt nieuw? Zie bijvoorbeeld Renaissance Technologies voor het beste voorbeeld.
[verwijderd]
0
Mooi verhaal dat inderdaad de realiteit al geworden is...wel uitdagend om daarin mee te deinen...
[verwijderd]
0
Marcel Tak,

en dus bij voorkeur vooralsnog even niet de heer Trump,

die er als opgewonden standje met een kort lontje uitziet dat hij op ieder moment op het knopje kan drukken,

hoewel, de filmacteur Reagan en de als crimineel bij de vuilnisbak gezette president Nixon,

van wie de naam door de mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in de eurozone en daarbuiten consequent met een hakenkruis werd gespeld,

hoewel president Nixon nu juist in een zwart-wit denken over de rijken van het Kwaad van het Rode en Gele communistische gevaren tot een toenadering was gekomen,

zagen er ook zo uit, zodat de mensen in Europa door de bank genomen grosso grosso modo globaal toegespitst van deze presidenten als chief commanders van de verreweg sterkste politieagent van de wereld in een zwart-wit denken over een ver van het bed show niets moesten hebben,

er blijkt dus in de ver van het bed show al dan niet met een

"Handen af van de hypotheek aftrek, in mijn backyard geen ongewenste vreemdelingen en na mij de zondvloed"


politiek een systeem in ze European madmess te zitten!?!

of mevrouw Clinton die president Obama al dan niet gratis adviseerde om in het wespennest van de burgeroorlog in Syrië die na de niet door de VN gemandateerde militaire acties in Irak in een in de Veiligheidsraad ontstaan machtsvacuüm met de in de chaos hiervan ontstane vluchtelingenstromen die niet meer in de eigen regio is op te vangen een soort tweede Vietnam te creëren,

zodat president Obama reeds meerdere keren gratis aan de mondiale pers diende mee te delen dat hij bij iedere stap die hij doet moet opletten om niet in de shit van zijn voorganger,

chief commander Bush,

te trappen,

for president!
[verwijderd]
0
@T.Forstman

Het is uitgesloten dat in het zeer leeswaardige

"Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er bij het al dan niet manipuleren van de mondiale markten van"

deskundige artikel dat over bijvoorbeeld de slimme quants al jaren uiterst succesvol achter flitsende computers met een flitshandel met algoritmes die niemand meer begrijpt, zodat bankdirecteuren op heftige momenten op de mondiale beursen niets anders rest dan de stekker uit de flitende computers te trekken,

schokkende nieuwe informatie kan worden toegevoegd!

Welke informatie immers bijvoorbeeld reeds in het boek van Joris Luyendijk in het boek Dit kan niet waar zijn in voor iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in de eurozone en daarbuiten is uitgespeld, en uiteraard door min of meer iedereen in de eurozone en daarbuiten inmiddels is verwerkt,

en de kwestie van het doorploegen van social media/internet in ze War on Terror reeds jaren de wereld in een ijzeren greep houdt,

die inmiddels ook door bijna iedereen in de eurozone en daarbuiten ia verwerkt, het is gelukkig of helaas niet anders.

Hoe whatsoever wat verder dan ook tot het einde der tijden een prettige voortzetting van de dag en duurzaam hierna toegewenst door en groeten van Theo Benschop
[verwijderd]
0
@Bosvariant

Uit het zeer leeswaardige artikel blijkt nergens dat de auteur in de de een of andere Big Data trend een graantje mee wil pikken. De auteur zet zich daarentegen in dat welke omhoog en niet omlaAG TE manipuleren trend dermate omhoog wordt gekrikt dat iedereen in de hoge, lage en hongerloontjeslanden in de eurozone en daarbuiten tot het einde der tijden van kan profiteren!

Hoe whatsoever wat verder dan ook, tot het einde der tijdsen een prettige voortzetting van de dag en duurzaam hierna toegewenst door en groeten van Theo Benschop
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: big data

Column door: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is...

Meer over Marcel Tak

Recente columns van Marcel Tak

  1. sep '18 ETF-recensie: De slankste ETF 9
  2. aug '18 AFM mag strenger zijn bij boetes... 11
  3. jul '18 De toekomstige geschiedenis van ... 20

Gesponsorde links