Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

De tien stijgers van 2016

De tien stijgers van 2016

Er zijn dit jaar veel aandelen die hard zijn gedaald. Nog meer aandelen zijn een beetje gedaald en slechts tien fondsen uit de AEX, AMX en AScX zijn dit jaar gestegen. Laten we ze eens alle tien langslopen. Toeval of niet het zijn voornamelijk aandelen die vorig jaar afgestraft zijn.

TMG

We beginnen met het kleinste aandeel dat zich in al het koersgeweld staande heeft gehouden: TMG.

TMG bracht op 15 januari naar buiten dat het haar radiostations laat samenwerken met de stations van Talpa. Voor de rest bleef het stil rond het fonds en dat is misschien wel goed. Laat het bedrijf eerst maar eens in rustig vaarwater komen om daarna verder te werken aan een strategie die weer voor groei moet zorgen.

Air France-KLM

Vrijdag kwam het concern met KW4-cijfers naar buiten en voor het eerst sinds 2010 is er weer winst gemaakt. We hebben het over Air France-KLM. Vandaag zakt het fonds tegen de markt in ruim 4% en op Shortsell.nl zien we dat 7,4% van de uitstaande aandelen is uitgeleend aan partijen om short te kunnen gaan.

In Reuters lezen we ook een bericht over traders die short gaan in Air France-KLM, maar dat is omdat volgens die traders de technische signalen op rood staan. Hier is het grafiekje voor de liefhebbers van TA. Kunt u er wijzer uit worden?

 

 

Besi, ASMI en Sligro 

Uit de chipsector hebben Besi en ASMI tot nu toe een goed jaar. Bij Besi zien we op een koopadvies van ING eind januari na geen nieuwtjes en bij ASMI zien we alleen koersdoelverhogingen van Kepler Cheuvreux en JP Morgan. Dinsdagnacht komt ASMI met KW4-cijfers door en dan gaan we zien of deze stijging terecht is geweest.

Normaal hoor je nooit iets over Sligro, maar dit jaar heeft het bedrijf al twee overnames gedaan. Hier hebben we daar meer over. Ook heeft het bedrijf al de jaarcijfers gepresenteerd. De winst van het concern kwam over 2015 voor het eerst boven 80 miljoen euro uit. Sowieso doen de eten- en drinkenaandelen het relatief goed dit jaar.

Vopak, Ahold, Gemalto en Unibail-Rodamco

Van alle AEX-aandelen doet Vopak het het beste. We lezen overal dat de opslagtanks op het land bomvol met olie zitten en dat ook de tankers op zee vol beginnen te raken. Misschien wel logisch dat beleggers investeren in bedrijven die olie opslaan als businessmodel hebben. Neem Vopak. Een ander bedrijf dat hierdoor zou kunnen profiteren is het Belgische Euronav, maar dat fonds staat -20% voor dit jaar.

Vorig jaar was Ahold één van de winnaars en dit jaar doet het aandeel het alweer goed. De omzetcijfers heeft het concern al gepubliceerd en het concern heeft een dollarwindje in de rug. Ook kreeg het aandeel nog enkele upgrades en koersdoelverhogingen.

Gemalto geeft voor ieder opdrachtje een persbericht uit zo lijkt het wel. Onder andere opdrachten van Nigeria, Gabon en Finland zien we zo snel als we door de newsfeed heen scrollen. Ondanks koersdoelverlagingen van Goldman Sachs en Barclays doet het aandeel het prima. Hier is een grafiek van tien jaar.

 

 

Terwijl ik dit stuk tik schiet nummertje tien Unibail-Rodamco ook in het groen. Royal Dutch Shell staat voor dit jaar ook alweer bijna in het groen; nu nog -0,3% voor dit jaar. Zo ziet u maar hoe snel het herstel kan gaan.

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Column door: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente columns van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 649,38 15:47
    +1,46
    +0,23%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare