Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Onnoperformers

Als u zich afvraagt waarom stockpicker Onno zo weinig nieuwe aandelentransacties beschrijft, dan heeft dat alles met de lethargie op de beurs te maken. Gebrek aan nieuwe ideeën of handelsproposities wil niet zeggen dat Onno’s aandacht voor zijn bestaande posities verslapt.

Het is daarom de hoogste tijd de stand van zaken door te nemen. Onno’s IEX.nl Premiumportefeuille bestaat uit veertien posities, waarvan het merendeel winstgevend is. Het positieve jaarrendement van 14,85% steekt gunstig af tegen de matte AEX.

De windstilte van de laatste maanden leidde er toe dat Onno geen nieuwe aankopen deed, of posities sloot. Het is afwachten tot de beurs richting kiest. Hoe hangt de vlag er bij Onno’s keurkorps bij? Een overzicht.

  • AM: +77,59%
    AM, ofwel het vroegere (NBM) Amstelland, stagneert in de laatste maanden tussen 7,00 en 7,80 euro. De halfjaarcijfers die binnenkort verschijnen moeten duidelijk maken of het bedrijf in de portefeuille mag blijven of niet. Het concern zelf gaat uit van een stijging van de winst per aandeel van 5 à 10% bij een 10% hogere omzet.

    Kortom, margedruk in een sector waarin het momenteel moeizaam gaat. De lage waardering van het aandeel - een koers/winstverhouding (k/w) van nog geen 8 - en een redelijk dividendrendement maken het aanhouden van dit fonds vooralsnog aantrekkelijk. Technisch gezien is de steun op 7,00 euro belangrijk.

  • Arcadis: +26,00%
    Een rustig, bijna saai aandeel dat laag gewaardeerd is en toch een mooi dividendrendement oplevert: Arcadis. Na een minder 2003 pakt het bedrijf de jarenlange groeilijn weer op, zodat omzet en winst in 2004 toenemen. Met name in de VS wordt regelmatig een grote order binnengehaald. Zolang de grafiek geen trendbreuk laat zien, mogen deze aandelen blijven.

    Onno houdt in zijn achterhoofd overigens altijd de mogelijkheid open van een overnamebod of delisting (verwijdering van de beurs).

  • Ballast Nedam: +52,68%
    Onno speelde met succes in op de speculatie rond Ballast Nedam, die ontstond na bekendmaking van de fiscaal compensabele verliezen in Groot-Brittannië en de mogelijkheid van een (omgekeerde?) overname door TCN Property. Als het echt tot een bod komt, is een koers van 10 à 11 euro per aandeel mogelijk.

    Waarschijnlijker is het inbrengen van totaal nieuwe activiteiten op vastgoedgebied, die afkomstig zijn van TCN. Op dat moment beslist Onno over zijn positie.

  • Binck: 0%
    Toen de omvorming van het vroegere handelshuis AOT tot de succesvolle internetbroker Binck een feit was, nam Onno het fonds in zijn portefeuille op. Het is en winstgevende formule, zodat dit al jaren kwakkelende aandeel nieuw leven in is geblazen. Na aankoop maakte het een koerssprong, om in de maanden daarna die winst weer in te leveren.

    Binck lijdt ook onder de afgenomen handelsvolumes op de beurzen en krijgt minder transacties te verwerken van de particuliere belegger. Onno hanteert een stoploss van 1,70 euro op slotkoersbasis.

  • Blue Fox: -7,67%
    Blue Fox is één van de drie posities van Onno die op verlies staan. Voor een softwarebedrijf is het aandeel met een k/w van 10 niet duur, maar het ontbreekt aan spectaculaire ontwikkelingen die de fantasie prikkelen en beleggers naar het aandeel lokken. De omzetten zijn daarom gering met vaak dagvolumes van hooguit een paar honderd stukken.

    Rond de huidige koers van 6,00 euro lijkt een bodem te liggen. Aanhouden.

  • Corus: +70,00%
    Een speculatieve koop die sterk rendeerde: Corus. Gunstige ontwikkelingen binnen de staalsector gaven fundamentele onderbouwing aan Onno’s beslissing om het aandeel aan te houden en de bokkensprongen van de koers te negeren. Technisch is het mooi als Corus erin slaagt boven 0,70 euro te klimmen. Onno hanteert een stoploss op slotkoers 0,55 euro.

    De grafiek laat sinds april vorig jaar een fraai stijgende trend zien, die teniet wordt gedaan als de koers onverhoopt tot onder 0,55 euro zakt.

  • Fornix: +48,14%
    Fundamenteel gezien is Fornix misschien wel een van de fraaiste fondsen op het Damrak. Bijna alles klopt:

  • Een gestaag, maar sterk opgaande omzet- en winstlijn,
  • Een gezonde financiële huishouding (schuldenvrij),
  • Een stabiel management dat rustig werkt aan de uitbreiding van activiteiten.

    Het aandeel liet eind vorig jaar een sterke opleving zien, om vervolgens in 2004 pas op de plaats te maken. Als de halfjaarcijfers tot tevredenheid stemmen, is de huidige koers nog koopwaardig en een nieuwe aanval op de grens van 14 euro niet denkbeeldig.

  • Hagemeyer: +15,63%
    In zijn nieuwjaarsvoorspelling tipte Onno van de AEX-fondsen Hagemeyer als winnaar en tot nu toe maakt het fonds dit waar. Tenminste, vergeleken met het jaarultimo van 1,34 euro staat het aandeel procentueel gezien een kleine 40% hoger. Hagemeyer is alleen een echte pennystock geworden en die hebben het vanaf maart moeilijk gekregen.

    Vergelijkbare pennies in de AEX als Getronics en Versatel leverden tientallen procenten in. Zo bezien doet Hagemeyer, dat al maanden in koers stabiliseert, het nog netjes.

  • ING Hoog Dividend Aandelenfonds: +12,10%
    Het enige beleggingsfonds in Onno’s portefeuille is het ING Hoog Dividend Aandelen Fonds van Magnificent Seven-lid Jorik van den Bosch. Rustig, degelijk, maar renderend en goed. Waar de beurzen gemiddeld genomen ten opzichte van jaareinde 2003 niets zijn opgeschoten, staat dit fonds op een koerswinst van zo’n 7%. Niet opwindend, wel prettig.

  • Isotis: -25,63%
    Het derde biotech-gerelateerde aandeel in Onno’s portefeuille is Isotis. Met een papieren verlies van 25% is dit wat rendement betreft de zwakke broeder in Onno’s selectie. Het is te hopen dat de vier geplande productlanceringen in 2004 het aandeel van een impuls voorzien. De introductie van botvervanger Ossatura onlangs was de eerste.

    Als het goed is, volgen er dit jaar nog drie. Onno drukt zijn duimen, want het aandeel is vooral een speculatief bezit.

  • OPG: +48,79%
    OPG daarentegen is meer een fundamenteel sterke, degelijke post binnen de portefeuille. Een aandeel dat na aankoop vrijwel onophoudelijk steeg, maar dat nu wellicht een pas op de plaats maakt. Maandag bij de publicatie van de halfjaarcijfers blijkt namelijk dat de nettowinst dit jaar lager uitkomt dan in 2003.

    Dat heeft te maken met overheidsingrepen bij de inkoopkortingen die OPG geniet. Als de winstdaling dit jaar meevalt en OPG haar uitspraak dat in 2005 alles beter wordt kan handhaven, is er geen reden snel afscheid te nemen van dit fonds.

  • Pharming: +23,03%
    Pharming leeft als speculatief biotech-aandeel bij de gratie van persberichten over de voortgang van de marktintroductie van haar C1-remmer en de zoektocht naar een eventuele partner. Het bedrijf heeft in een eerder stadium gemeld dat er 90% kans is op winst in 2005, waarmee het branchegenoten Crucell en Isotis de loef afsteekt.

    Zolang het deze woorden niet terugtrekt, is het aandeel een aardige dobbel op middellange termijn. Voor handelaren is dit fonds ook interessant gezien de soms heftige koersbewegingen.

  • Rhodia: -5,08%
    Met Rhodia heeft Onno zich in het wespennest van de claimemissie gestoken, wat tot nu toe resulteert in een verliespost van zo’n 5 à 10%. Als u zich afvraagt waarom hij zoveel weet te vertellen over het spelletje rond claimrechten, zoals hij beschrijft in Claimgame, dan is het antwoord dat Onno een en ander aan den lijve ondervindt.

    Toch lijkt dit chemieaandeel uit de bodemen net boven de 1,00 euro en is er weinig goed nieuws nodig om een speculatieve rit richting 1,40 à 1,60 euro mogelijk te maken. Te denken valt aan de verkoop van bedrijfsonderdelen, waardoor de financiële basis verbetert. Met het oog hierop houdt Onno de aandelen aan met een stoploss op 1,00 euro.

  • Vopak: +0,10%
    Tja, over Vopak valt weinig meer te vertellen dan dat de huidige koers ongeveer gelijk is aan Onno’s aankoopkoers. Intussen streek hij een paar procent dividend op, wat de enige aardigheid is die hij aan dit aandeel heeft beleefd.

    Conclusie
    Resumerend kan gesteld worden dat voor Onno’s portefeuille hetzelfde geldt als voor de beurs in zijn geheel: een status quo. Urgentie om grote opruiming te houden is er niet, slechts voor de posten waar enige twijfel over kan bestaan hanteert Onno een stoploss. Een impuls om nieuwe aankopen te doen is er evenmin.

    Nee, daarvoor moet hij het einde van de zomerflauwte en de beurslethargie afwachten. De Amsterdamse beurs kiest pas richting als de AEX afrekent met de handelszone 320 - 360 en daar sluit Onno zich voor zijn portefeuille bij aan.


    Klik hier voor Onno’s IEX.nl Premiumportefeuille (+14,85%)
    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Onno is de persoonlijke raadgever van de zelfstandig beleggingsadviseur Lodewijk G. Hillen uit Losser. Op moment van publicatie heeft Onno/Hillen geen posities in genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Reageren? Email naar onno@iex.nl

  • Onno is de persoonlijke raadgever van de zelfstandig beleggingsadviseur Lodewijk G. Hillen uit Losser. Met zijn eigen beleggingsadvieskantoor VermogensVisie ondersteunt hij particulieren bij het beleggen in aandelen en daarvan afgeleide producten (derivaten). Op moment van publicatie heeft Onno/Hillen geen posities in genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Onno

    Leon Hillen, bij onze lezers bekend als Onno, voedt als meedenker in de weekeinden de IEX-site met beleggingswijsheden. Met zijn eigen beleggingsadvieskantoor VermogensVisie ondersteunt hij particulieren bij het beleggen in aandelen en daarvan afgeleide producten (derivaten). Hillen houdt op IEX.nl de Modelportefeuille Nederl...

    Meer over Onno

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links