Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nu een rebound

Blijft de AEX onder 401 dan is de kans op lagere niveaus groot.

Opnieuw werd met een forse neerwaartse candlestick de bodem in de AEX verlaagd. In het langetermijnbeeld is toch de nodige schade opgelopen en lijkt de bullmarkt sinds 2009 ten einde te zijn gekomen in de AEX.

Een bearmarkt komt overigens pas echt op gang zodra de bodem van oktober 2014 neerwaarts wordt gebroken en dat niveau ligt bij 366 punten. Zolang de index daarboven blijft is de kans in de komende tijd op een meer zijwaarts karakter van de AEX groot.

Wel kan de volatiliteit op een relatief hoog niveau blijven liggen. Door de verlaging van de bodems tot onder de januari-bodem kan nu een nieuwe dalende toppenlijn worden getrokken vanaf de novembertop langs de recente top bij 434.

Nieuwe dalende toppenlijn

Deze verdere doorbraak had ik niet verwacht vooral niet toen de eerdere dalende toppenlijn langs de novembertop (475) en de decembertop (449) al opwaarts werd gebroken. Dit betekende destijds het einde van die drie maanden durende correctie.

Er is nu dus een minder steil dalende toppenlijn ontstaan. Deze toppenlijn moet worden gebroken om weer positiever te worden in het langere technische beeld. Overigens zou een dergelijke doorbraak samen moeten vallen met vergelijkbare opwaartse doorbraken in onder andere de DAX en de Stoxx Europe 600.

Daggrafiek DAX
Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hoofd-schouder afgerond

De situatie in de andere indices blijft zeer belangrijk om in de gaten te houden. De Europese indices gingen gisteren langs het randje. Zowel de DAX als de Stoxx Europe 600 testten hun stijgende langetermijnbodemlijnen sinds 2009 op de logaritmische weekgrafiek.

Daarbij testte de Stoxx zijn oktober 2014-bodem die op hetzelfde niveau als de stijgende bodemlijn ligt. Een structurele weekdoorbraak hieronder zou een duidelijke verzwakking inhouden in het langetermijnbeeld van deze indices.

Feit blijft verder dat in zowel de DAX als de AEX een hoofd-schouderpatroon is afgerond sinds augustus vorig jaar. De neklijn in de DAX ligt bij 9300 tot 9340 en in de AEX bij 401. Pas een opwaartse doorbraak hiervan zou deze toppatronen neutraliseren.

Zolang de indices hieronder blijven, is de kans op meer neerwaartse druk aanwezig.

Belangrijke niveaus

Welke niveaus moeten worden gebroken om weer positiever te worden in zowel het langere als middellangetermijnbeeld? Daarvoor moeten de sinds november dalende toppenlijnen worden gebroken.

  • In de AEX ligt die bij 426, ongeveer gelijk aan het dalende 50-daags gemiddelde. Dagelijks daalt deze lijn ongeveer 1 indexpunt.
  • Bij de DAX ligt deze dalende toppenlijn momenteel bij 10.035.

Zodra deze toppenlijn in de AEX wordt gebroken, lijkt een minder krachtige opgaande beweging te starten voor de daaropvolgende maanden, wel zou deze opgaande markt dan aanzienlijk minder steil verlopen.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Krachtige rebound

In het zeerkortetermijnbeeld ligt nog een zeer scherp dalende toppenlijn vanaf de recente top bij 434. Deze lijn daalt dagelijks ongeveer 3 punten en ligt vandaag bij 406. Een opwaartse doorbraak hiervan is een eerste verbetering in het zeerkortetermijnbeeld.

Voor de komende week houd ik rekening met een krachtige rebound in de aandelenmarkten. Het sentiment in de markt staat op een zeer laag niveau en de technische indicatoren op een behoorlijke oversold-conditie.

Verder heeft de AEX gisteren het laatste tussenliggende steunpunt tot aan de belangrijke zone van 366 tot 373 bij 380 punten getest. Ook kwam de onderkant van het nieuwe dalende middellangetermijntrendkanaal in zicht.

Laatste overshoot?

De kracht van de verwachte rebound in de komende tijd zal bepalend zijn of deze neerwaartse beweging een laatste overshoot (daling) was van de zeer lange en forse correctieve beweging of dat er een verdere en diepere daling gestart zal worden.

Eerste verbeteringen treden dus op boven de 401 (neutralisering toppatroon) en de 406 (korte dalende toppenlijn). Pas een structurele beweging hierboven zou een aanwijzing zijn dat de terugval ten einde is gekomen.

Opvallend is dat verder nog dat de beweging vanaf de recente top van 434 ongeveer even groot is als de correctie vanaf de 449-top in december-januari.

Daggrafiek S&P 500
Kortetermijngrafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Dubbele bodem

Ook Amerikaanse indices als de S&P 500, Nasdaq 100 en SOX blijven binnen de grenzen van hun stijgende langetermijntrends en ze wijzen ook niet op een verandering in de stijgende langetermijntrend.

De S&P 500 testte daarbij gisteren precies de januari-bodem. De kans op een dubbele bodem voor dit jaar is dan ook realistisch. Daaronder ontstaat ruimte naar de sinds 2009 stijgende bodemlijn.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

1.406 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 71 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. bdj 12 februari 2016 08:53
    quote:

    Reigâh schreef op 12 februari 2016 08:43:

    Goedemorgen, je houd je hart vast voor de vuige reacties die weer gaan komen.
    Is het misschien een idee als al die mensen die vuil willen spuien dat in hun eigen achtertuin doen?
    Is wel zo milieuvriendelijk, het bemesten van de grond in plaats van dit forum.

    Helemaal mee eens. Bas maakt zijn TA op zijn manier, niemand hoeft erop te handelen en als je het niets vindt, pak je gewoon een TA van een ander. Er zijn er genoeg.

    Ik hoop dat IEX een beetje strakker gaat modereren

  2. [verwijderd] 12 februari 2016 08:53
    Bas: ""De kracht van de verwachte rebound in de komende tijd zal bepalend zijn of deze neerwaartse beweging een laatste overshoot (daling) was van de zeer lange en forse correctieve beweging of dat er een verdere en diepere daling gestart zal worden.""

    vertaling

    DrDoom: ""We gaan stijgen en als we sterk stijgen dan is de daling voorbij, maar als we niet sterk stijgen, maar slechts een beetje, ja dan gaan we gewoon weer verder dalen""

  3. Mr_Baldy 12 februari 2016 08:53
    Goedenmorgen BAS,
    Stel dat er geen rebound komt, kan je dan ook aan geven wat het negative senario zal zijn ?
    misschien zo wie zo handig om op dit soort punten twee analyses.
    Ik denk dat we ook wel wat zijn doorgeslagen de af gelopen weken.
    zie trouwens het liefst dat de stijging tijdens de dag gaat plaats vinden om zo geen GAP open te laten
  4. Schalke 04 12 februari 2016 08:54
    Lees hier niet overheen beste kijkbuiskinderen.
    Citaat Bas.

    Voor de komende week houd ik rekening met een krachtige rebound in de aandelenmarkten. Het sentiment in de markt staat op een zeer laag niveau en de technische indicatoren op een behoorlijke oversold-conditie.

    Veel succes gewenst allen vandaag.
  5. Schalke 04 12 februari 2016 08:58
    Wil dit toch graag nog eens herhalen, wellicht niet onbelangrijk
    voor de rest van dit jaar.

    Van record koersen in augustus 2015 naar crash koersen in januari/februari 2016.
    Wat is er feitelijk gebeurd in een half jaar?

    De Grieken kunnen nog steeds niet met geld omgaan. Dat kunnen ze al 10.000 jaar niet.
    Alleen in Brussel wisten ze dat nog niet. Impact Griekenland op EU 3% meen ik.

    De Chinese economie groeit 6,9% in plaats van 7%. Werkelijk schokkend.
    Door het opheffen van de geboorte
    beperking groeit de bevolking van 1 miljard naar 2 miljard. Komt wel goed dus.

    Over de nieuwe groeimotor India spreekt niemand.

    De olieprijs is wat gedaald. Waar iedereen decennia lang bang was voor te weinig en te
    dure olie, is nu ineens het tegendeel het geval. Het voordeel voor bedrijven, particulieren,
    lagere kosten, meer winsten, meer besteedbaar inkomen komt nooit aan de orde.
    Enkele landen en bedrijven die decennia woekerwinsten hebben gemaakt mogen nu
    even op de uitgaven rem gaan staan, lijkt mij heel goed en gezond.

    De hele financiële sector wordt opgehangen aan de Deutsche Bank. Deze bank is uniek
    in zijn soort, jaren lang wanbeleid en bedrog was er aan de orde van de dag.
    Er is nu een nieuwe CEO die schoon schip maakt, komt wel goed met deze bank.

    Tja, verder kan ik eigenlijk niet veel bedenken wat een aandelencrashop dit moment
    zou kunnen rechtvaardigen
  6. bdj 12 februari 2016 08:58
    quote:

    DrDoom schreef op 12 februari 2016 08:53:

    Bas: ""De kracht van de verwachte rebound in de komende tijd zal bepalend zijn of deze neerwaartse beweging een laatste overshoot (daling) was van de zeer lange en forse correctieve beweging of dat er een verdere en diepere daling gestart zal worden.""

    vertaling

    DrDoom: ""We gaan stijgen en als we sterk stijgen dan is de daling voorbij, maar als we niet sterk stijgen, maar slechts een beetje, ja dan gaan we gewoon weer verder dalen""

    schreef u nou gister:

    quote alias=DrDoom id=9168141 date=201602111844:
    ...Welnu, ik weet te weinig van TA om hier gewichtig over indicatoren te gaan praten maar...

    En nu komt u de clown weer uithangen?
  7. [verwijderd] 12 februari 2016 09:02
    quote:

    ONN schreef op 12 februari 2016 08:57:

    Zeg Reiger, ik kom anders ook zo af en toe een behoorlijk vuig plaatje tegen uit die verzameling van je, lol. Maar dat telt zeker niet ? ;-)

    Maar jullie hebben 'geluk', vandaag weinig tijd. Jij ook (weer) Alex ? :)

    Prettig weekend alvast. Ciao!
    Prettig weekend Onno. Adios Amigo..

    Je kan zeggen wat je wil die 381 gisteren was op de seconde af het moment om long aan te schaffen. Nu verkopen had een hele leuke winst opgeleverd.
  8. [verwijderd] 12 februari 2016 09:02
    quote:

    Mr_Baldy schreef op 12 februari 2016 08:53:

    Goedenmorgen BAS,
    Stel dat er geen rebound komt, kan je dan ook aan geven wat het negative senario zal zijn ?
    misschien zo wie zo handig om op dit soort punten twee analyses.
    Ik denk dat we ook wel wat zijn doorgeslagen de af gelopen weken.
    zie trouwens het liefst dat de stijging tijdens de dag gaat plaats vinden om zo geen GAP open te laten
    Ik heb hier eerder aangegeven dat de top van de bullmarkt is gezet (zal straks het patroon nog eens plaatsen). De afgelopen weken hebben we de eerste downfractal meegemaakt en die is naar mijn bescheiden mening bijna afgerond. Deze fractal is pas de eerste in de lange termijn bearmarkt die is ingegaan. Wat hierna gaat volgen is een reactie op deze daling.
  9. [verwijderd] 12 februari 2016 09:05
    quote:

    Reigâh schreef op 12 februari 2016 08:43:

    Goedemorgen, je houd je hart vast voor de vuige reacties die weer gaan komen.
    Is het misschien een idee als al die mensen die vuil willen spuien dat in hun eigen achtertuin doen?
    Is wel zo milieuvriendelijk, het bemesten van de grond in plaats van dit forum.

    Goede morgen Reigâh,

    Waardeer ieders mening, en natuurlijk ook die van jou. En waardeer over het algemeen jouw bijdrages.

    Wel, hehalve dit dan: als je vindt dat er mensen vuige reacties plaatsen of 'vuil spuien', zou het niet wat eerlijker en duidelijker zijn als je direct op zo'n posting reageert door op quote te klikken?
    Inplaats van wat algemene opmerkingen maken die niet direct geaddresseerd zijn aan de schrijver van een - naar jouw mening - 'vuile of vuige' reactie?

    Dat er door mensen hier vrij duidelijk en herhaaldelijk gereageerd wordt op een bijdrage van Bas, wordt vaak opgeroepen door het over-positieve uitzicht, dat hij al voor lange tijd tentoon spreidt. Dat moet kunnen, toch?!
    Daardoor is deze column de meest gelezen column, waar de meeste mensen reageren.

    Als er sprake is van 'vuige of vuile' taal, dat zou en zal inderdaad niet getolereerd worden en wordt bijna altijd al snel verwijderd door de redaktie.

    Ieder heeft recht op een eigen mening: gelukkig hebben we vrijheid van meningsuiting, maar een gerichte reactie (van jou) daarop is wel zo duidelijk.

    Cheers
    Ed

1.406 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 71 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links