Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Dow Jones: 80.000

Ik vertel u geen nieuws als ik zeg dat Microsoft vorige week bekendmaakte met een superdividend van drie dollar te komen, het normale dividend te verhogen en eigen aandelen te kopen. Misschien verrassend, maar we hebben het bedrijf nog niet in het Hoog Dividend Aandelenfonds.

Wel staat het nu op de nominatie. Grappig genoeg hebben studies uitgewezen dat bedrijven met de hoogste pay out-ratio ook de hoogste winstgroei vertonen.

Gevoelsmatig zou je verwachten dat bedrijven die veel van de winst herinvesteren in het bedrijf sterkere winstgroei vertonen dan ondernemingen die cash gebruiken om dividend uit te keren, maar dat is dus niet zo.

Wie veel geld te spenderen heeft, investeert minder kritisch en vernietigt zo een deel van haar kapitaal. Wie weinig te investeren heeft doet dat zorgvuldiger. Ook daarom is Microsoft nu aantrekkelijker voor ons. In eerste instantie vanwege het verhoogde dividend, maar ook omdat de kaspositie kleiner wordt en men dus niet zo snel geldvernietigende X-Boxen meer in de markt zet.

Dat is een beter vooruitzicht dan wanneer er 50 miljard dollar in kas zit en dat in de zak brandt. Bij Amerikaanse bedrijven zie je dat de kasposities verbeteren. Deels wordt dat gebruikt om schulden af te bouwen, maar daarnaast is het een reële verwachting dat meer bedrijven het dividend gaan verhogen.

Dividend maakt het verschil
Met een gemiddeld dividendrendement van 4 à 5% dat onze portefeuille kent, hebben we maar 2 of 3% rendement op aandelen nodig om de markt te verslaan. Het meest waarschijnlijke scenario voor de aandelenbeurzen in de komende drie is dat er niet meer dan zo’n 7% rendement op aandelen wordt gemaakt.

Bij een dergelijke markt is het extra rendement uit dividend van veel grotere invloed dan in een bullmarkt, met rendementen van 15 tot 20% op aandelen. Een normale portefeuille heeft een gemiddeld dividendrendement van iets meer dan 2%. Wij hebben dus 2% meer. Met de rente op rente-factor loopt dat op lange termijn flink op.

De grafiek vertelt het hele verhaal. Maar ik kan nog iets sterkers vertellen. De Dow Jones stond bij oprichting in 1896 op 41 punten. Nu noteert hij rond de 10.000 punten. Als alle dividend herbelegd was in de index, dan zou de Dow Jones nu op 800.000 punten staan.

  

 


Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Jorik van den Bos

Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Meer over Jorik van den Bos

Recente artikelen van Jorik van den Bos

  1. okt '15 De rente en uw dividendaandelen
  2. okt '12 (Te) duur dividend? 1
  3. feb '07 Wikken en bewegen 22

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links