Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mijn eerste bearmarket

Mijn eerste bearmarket

 

Het is voor het eerst dat ik een bearmarket meemaak. Voor u ook? Vindt u het eng of bent u bang? Op AWealthofCommonSense.com vind ik een stuk waar ingegaan wordt op de psychologie die bij beleggen en handelen komt kijken. De leukste pik ik er voor u uit:

Bull Markets: Everything I buy is going up — I’m a genius.
Bear Markets: Everything I buy is going down — I’m an idiot.

Bull Markets: I’ll sit tight when the market falls.
Bear Markets: Dear Lord, get me out of stocks NOW!

Bull Markets: I’ll be greedy when other are fearful.
Bear Markets: I lied — I’m fearful when other are fearful.

Bull Markets: Why didn’t I invest earlier in my life?
Bear Markets: I’ll never invest again.

Mijn eerste bearmarket

Ik moet eerlijk toegeven dat ik deze week voor het eerst weer eens op mijn beleggersrekening naar mijn langetermijnportefeuille heb gekeken. Dat was niet om te kijken of Sligro en HAL het dividend al hadden bijgeschreven. Het was uit angst.

Ik voel me nog steeds prima bij mijn beleggingen in HAL, Sligro, Besi en Accell. Een verklaring kan zijn dat ik me nog altijd kan vinden in de beslissing die ik destijds heb gemaakt. Ook niet onbelangrijk: op Besi na staan deze fondsen allemaal boven de aankoopkoers. Dat sterkt natuurlijk ook het vertrouwen.

Bij Pershing Square begin ik toch twijfelend over mijn stoppelbaardje heen te wrijven. Had ik dit wel moeten doen? Ben ik toch om de verkeerde redenen in dit fonds gestapt? Had ik de ellende bij Valeant niet moeten zien aankomen en daar op in moeten spelen? Er is al 35% van de koers af sinds ik ben ingestapt. Ben ik er nu ingetuind?!

Het is niet zo dat ik nu slecht slaap of dat ik de haren uit mijn hoofd trek, maar nog altijd vol overtuiging achter dit fonds staan, zoals op de eerste van september vorig jaar, doe ik niet meer.

Niet álles in aandelen

Maar Nick, je koopt geen fondsen of ETF's. Je hebt ook al een tijd geen aandelen gekocht. Wat doe je dan in hemelsnaam met je geld? U mag lachen: heel saai en heel braaf sparen...

Eigenlijk een vind ik het een beetje pijnlijk om op een beleggerssite te schrijven dat ik aan het sparen ben. Maar goed, het is wel de waarheid. En nee, dit is niet uit angst. Het dient een belangrijk doel!

De eerste reden dat ik cash spaar is omdat dat ik een rekening wil openen bij Interactive Brokers en daarvoor eerst een bedrag moet sparen om een rekening te kunnen openen.

Nee, dat heb ik niet even liggen en ik ga dat bedrag niet van mijn buffer afhalen, want het woord zegt het al. Het is de buffer. Voor als ik morgen ontslagen word of er een onverwacht hoge rekening binnenkomt.

Ten tweede wil ik ook graag een huis kopen. Prima natuurlijk, maar daarvoor heb je in de huidige tijd simpelweg cash nodig. Beleggen doe ik voor lange termijn, dus om dat geld voor 1 á 3 jaar in aandelen te stoppen is voor mij te kort.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. Eventus docebit 9 februari 2016 17:41
    Het is denk ik eerder een lemmingmarket: met z'n allen de klif af terwijl we al die tijd achter elkaar aan naar boven waren geklommen. So what, bull- en bearmarkets zijn interessant voor twee groepen beleggers: speculanten en langetermijnbeleggers die hun kapitaal om de een of andere reden nodig hebben. Oh, en de belastingdienst, die wil ook graag weten wat je aandelen op 31/12/20XX waard waren. Voor de rest is de actuele waarde van aandelen vergelijkbaar met een mierenhoop: leuk om naar te kijken, hypnotiserend misschien, maar verder niet relevant. Je moet alleen eens in de zoveel tijd kijken of de mieren intussen niet je suikerpot inlopen. Zo lang je met inkomsten en spaargeld in je financiële behoeften kunt voorzien: niks aan het handje. Over een poosje komt er vanzelf weer een bullmarkt. En dan zal je de voldoening hebben van een bearmarkt die je hebt uitgezeten!
  2. [verwijderd] 9 februari 2016 18:00
    De heren analisten wisten het toch zo goed, het kon alleen maar UP....en vooral in de beurs zitten.... AEX van 512 naar nu 392,58, de komieken...het gros van de beleggers,.. van AEX 512/470 kopers.. loopt nu bij een voedselbank, maar dat maakt niets uit, aangezien je bijna geen rente vangt bij een bank, moet je in aandelen, hahaha ja....
  3. Da Freeze 9 februari 2016 18:38
    Ach, 2 weken geleden waren beleggers nog lyrisch over 2016 en zagen ze het jaar vol vertrouwen tegemoet. Zul je zien dat vrijdag ineens 2016 wel eens een rampjaar kan worden volgens deze "beleggers". Ik kan er niet wakker van liggen. Nog een paar dagen wachten en je kan de koopjes van de stoep peuteren.
  4. Nikolaj 9 februari 2016 18:47
    Leuke column Nick. Ik besef ook deze week weer het cyclische van de beurs,alle winst over de laatste 18 maanden ben ik al weer kwijt. Begin mij alleen zorgen te maken over slecht gekapitaliseerde Europese Banken waarbij het erop gaat lijken dat er nog maar weinig hoeft te gebeuren om ze in problemen te brengen.
  5. forum rang 4 holenbeer 10 februari 2016 00:05
    Ach Nick, net als AJ zit je nog jaaaaaaren aan de koopkant. Dus als je maandelijks inlegt krijg je nu gewoon meer aandeel voor je geld.
    Opvallend trouwens: mijn goudmijnaandelen stegen in 2 dagen 12 %. Met 20 % van mijn portefeuille is dat een prima hedge. Nog een paar dagen en ze zijn 25 % van mijn porto, want de rest daalt als een gek.
    Maar zelfs in zo'n bearmarkt kan je dus nog aandeeltjes oppikken die tegen de trend ingaan.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links