Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

CEO’s, bemoei u niet met de beurskoers

Galapagos CEO Van de Stolpe meldt zich op het forum over beurskoers.

Er is een nieuwe trend gaande. CEO’s van bedrijven die vinden dat hun beurskoers ondergewaardeerd is, treden naar buiten en doen hun zegje.

Ik kwam het dit jaar al twee keer tegen:

  • half januari kwam het Belgische Euronav met de mededeling dat ze zich niet herkenden in de beurskoers
  • vorige week postte de CEO van Galapagos, Onno van de Stolpe, nota bene op het forum van IEX een bericht om de beleggerscommunity op IEX, die zelfs een afvaardiging naar de nieuwjaarsreceptie had gestuurd, een hart onder de riem te steken

Het Euronav-verhaal:

Euronav-verhaal

 

Euronav heeft er vier verliesjaren op rij opzitten, maar liep in 2015 helemaal binnen door de omhooggeschoten tarieven voor grote tankers. De jaarcijfers logen er niet om: het bedrijf verdiende 2,06 euro per aandeel, terwijl de koers onder de 10 euro stond.

In de trading update van 15 januari werd de achterban bijgepraat over de huidige tarieven die, hoewel volatiel, nog steeds extreem hoog zijn.

The (B)eagle has landed...

Dan Galapagos: CEO Onno van de Stolpe dook al een paar keer op op het Galapagos-forum om rechtstreeks met de fanatieke Galapagos-aanhang, de F-side onder de biotechbeleggers, te communiceren.

Onder de schuilnaam beagle06 (Beagle was de naam van het schip waarmee Charles Darwin in september 1835 op de Galapagos-eilanden aankwam) postte hij het onderstaande bericht:

Kortetermijngrafiek DAX
Klikken voor een grotere versie.

 

De moderator van IEX heeft de herkomst van het bericht gecheckt en bevestigd dat het inderdaad een bericht van de heer Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos, zelf is. De vraag is of dat wenselijk is.

Ik heb er zelf geen problemen mee, vind het eerder vermakelijk, en zeker nieuwswaardig, en in dit tijdperk van verregaande transparantie (dat schijnt een groot goed te zijn) eigenlijk een niet te voorkomen fenomeen.

Waarde niet overschatten

Maar de waarde van zo’n bericht moet ook niet overschat worden. De CEO spreekt natuurlijk vanuit zijn eigen situatie. In het geval van Galapagos is er net een belang van 14,75% aan Gilead verkocht op een koers van 58 euro.

Dan maakt een 30% koersval een paar weken later het volgende contactmoment natuurlijk ietwat ongemakkelijk...

Van Euronav komt de trading update zelfs wat potsierlijk over: het bedrijf heeft na vier verliesjaren op rij eindelijk weer eens, dankzij de lage olieprijs, dik geld verdiend. Vergelijk het met een voetballer die jaren niets presteert en opeens een hattrick scoort, en vervolgens met de handen achter de oren voor de kritische achterban langsloopt.

Enige bescheidenheid zou meer op zijn plaats zijn: laat eerst maar eens zien dat die winst bestendig is. Je zou ook kunnen zeggen dat de CEO zich met de bedrijfsvoering bezig moet houden en de beurskoers moet laten voor wat hij is.

Vertrouwensdeuk

Er zijn genoeg voorbeelden van bedrijven waar het management koersondersteunende uitspraken of acties deed terwijl het achteraf juist de andere kant opging. Ik hoef u Fagron maar te noemen, waar oud-CEO van Jeveren in een krant zelfs toegaf aandelen te kopen om op die manier vertrouwen te tonen in zijn bedrijf.

Het management kan dan ook een flinke vertrouwensdeuk oplopen als het onverhoopt de andere kant op gaat. En dan: wat gaat het management zeggen als de situatie omgekeerd is?

  • Gaat Euronav, als straks de tarieven weer inzakken, ook zeggen dat de beurskoers veel te hoog staat omdat er op dat moment geen pepernoot verdiend wordt?

  • Gaat de CEO van een biotechaandeel al vooraf mededelingen doen als hij ziet aankomen dat een bepaald onderzoek niet de goede kant op gaat?

Ik zou zeggen, CEO’s, bemoei u niet met de beurskoers. De beurskoers is een resultante van vraag en aanbod, en als er toevallig eventjes veel aanbod is, omdat de biotech-ETF in de Verenigde Staten de klos is, of weinig vraag omdat het trackrecord van uw bedrijf er nou eenmaal niet zo goed uitziet, dan zij dat zo.

De beurskoers is nooit een reële afspiegeling van de waarde van het bedrijf, maar wat de gek er die dag voor geeft. Beurskoersen zijn dagkoersen, en van het management verwacht je nou juist dat ze iets verder kijken dan hun neus lang is.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. aexman 9 februari 2016 12:29
    "Dan maakt een 30% koersval een paar weken later het volgende contactmoment natuurlijk ietwat ongemakkelijk..."

    Dit zegt natuurlijk al veel ..
    Maar er zijn vast nog andere manieren voor een bedrijf om een update bij de beleggers neer te leggen. Ik heb er zelf geen problemen mee als zoiets op een forum gebeurd, mits afzender maar transparant is, zodat je weet wie je voor je hebt, en dat mee kan wegen in het maken van een keuze.

    Eigenlijk zou de beurskoers een afspiegeling moeten zijn van de realiteit. Want met de (juiste) waardetaxatie van een onderneming kan de ondernemer ook verder zijn strategie ontwikkelen. Zou het daarom zo zijn dat beursanalisten altijd met hun uitspraken naast de pot piesen? Gewoon omdat ze er een fundamentele analyse op loslaten?

    Ook al blijft er daarnaast ook nog een groep analisten recht tegenover elkaar staan, waarbij je je dan afvraagt, "wie is er op bezoek geweest, en wie heeft het bedrijf doorgelicht".
  2. Julian247 9 februari 2016 12:33
    quote:

    aexman schreef op 9 februari 2016 12:29:

    "Dan maakt een 30% koersval een paar weken later het volgende contactmoment natuurlijk ietwat ongemakkelijk..."

    Dit zegt natuurlijk al veel ..
    Maar er zijn vast nog andere manieren voor een bedrijf om een update bij de beleggers neer te leggen. Ik heb er zelf geen problemen mee als zoiets op een forum gebeurd, mits afzender maar transparant is, zodat je weet wie je voor je hebt, en dat mee kan wegen in het maken van een keuze.
    Ik vind het fantastisch, als belegger en trader. Je ziet ook grote beleggers graag de media bespelen als ze bijvoorbeeld ergens groot zijn ingestapt. Werkt allemaal korte termijn, maar langer niet.
  3. forum rang 4 K. Wiebes 9 februari 2016 12:39
    Beste Nico,

    Het is al járen policy van Gala om op diverse manieren met hun aandeelhouders te communiceren.

    www.irmagazine.com/articles/small-cap...

    ...
    "How would you describe your tech strategy for IR?

    As a leading European biotechnology company, we prefer to bring our story to investors in person as much as we can and organize conference call follow-ups or site visits. This really helps us to communicate clearly and get feedback on our story. We mainly rely on press releases and our website and webcasts to support these efforts. We have shied away from social media until now, simply because our team is so small we can’t man the effort."...

  4. Pieter Kort 9 februari 2016 12:44
    Mooi betoog, Nico, en ik ben het met je eens dat CEO's zich niet met dagkoersen bezig moeten houden, en geen cheerleaders voor hun eigen aandelenkoers moeten zijn, maar ik vind het wel een goede zaak dat ze zich actief met hun beleggers bezig houden. Ik zou wel meer CEO's op dit forum tekst en uitleg willen zien geven over de gang van zaken. (En dat niet alleen voorbehouden aan institutionele beleggers).

    Groet, Pieter
  5. Maycon 9 februari 2016 12:55
    Beste Nico,

    Je schrijft het al de fanatieke aanhang, lees zeer betrokken, aanhang. Ik denk dat de vaste aanhang de contacten en de wijze van communiceren met management van Galapagos bijzonder weet te waarderen. Zie ook de massale opkomst bij de nieuwjaarsborrel bij Galapagos, speciaal georganiseerd voor de iex-forum leden. Dit management team van Galapagos heeft een hoge "aaibaarheidsfactor" en is makkelijk bereikbaar. Er is geen belangrijke koersinformatie gewisseld dus maak je niet te druk, Galapagos zou juist als voorbeeld moeten dienen voor andere beursgenoteerde ondernemingen!
  6. sjaak1918 9 februari 2016 12:55
    Het Galapagos-forum is inderdaad fanatiek maar ook uitstekend geïnformeerd, met inhoudelijk goede bijdragen. Dit heeft zeker te maken met de geweldige Investor Relations benadering van Galapagos; inhoudelijke vragen worden goed en kundig beantwoord en dit wordt direct gedeeld op het forum. Daarom is dit misschien wel het beste en leukste forum op IEX.
    Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het nemen van investeringsbeslissingen. Openheid en het vertrouwen uitspreken door de CEO helpt hierbij.
    Overigens heeft Peter Paul de Vries van Value8 eerder expliciet aangegeven dat de koers van Value8 op een gegeven moment te hoog was. Dus de andere kant op kan zeker wel.
  7. Mr Greenspan 9 februari 2016 12:59
    Tja er zijn ook bestuurders die totaal niet bereikbaar zijn voor de aandeelhouders, waar communicatie zeer gebrekkig is en waar vragen van aandeelhouders onbeantwoord blijven en waar de enige mogelijkheid tot contact de AvA is (als men daar tenminste aan het woord mag komen). Met andere woorden de ene bestuurder leeft meer mee met de aandeelhouders lees mede-eigenaren) dan de andere bestuurder.
    Ik moet inderdaad wel toegeven dat dit een gevaar met zich mee brengt.
    Als een onderneming steeds bij een koersdaling aangeeft (op vragen) dat er niets aan de hand is, wat moeten ze dan antwoorden als er een keer wel wat aan de hand is ... geen commentaar of zo?, dan weten mensen genoeg. Maar ja als er wel wat aan de hand is moet dat worden gecommuniceerd.
    Als een willekeurige onderneming bijvoorbeeld 10x roept dat er geen emissie komt als daar angst voor is in de markt en de 11x zeggen ze dat ze daar geen uitspraak over willen doen .....
    Blijft inderdaad een moeilijk verhaal.
    Maar er werd geen inhoudelijke info gegeven, hij gaf aan waarom de koersen in deze sector onder druk stonden. Daar is de koers van Galapagos in meegegaan.

  8. Boskalix 9 februari 2016 14:57
    Is toch prachtig, dat deze CEO zich op dit forum laat horen.
    Het zijn tenslotte zijn aandeelhouders/investeerders waar hij mee communiceert.
    En het is ook pure reclame voor IEX.
    Ik vind het dan ook niet gepast hem zo te bekritiseren.
    En met die koers van Galapagos komt het wel weer goed.
    Het algemene sentiment is nu eenmaal momenteel erg negatief.
    Als de AEX de 360 heeft gezien gaat het wel weer omhoog.
  9. Mr Greenspan 9 februari 2016 14:58
    quote:

    plof® schreef op 9 februari 2016 13:08:

    Uiteraard staat het aandeel wat lager dan 1 januari maar is gedurende jaar ervoor, dus 2015 dan ook ruim 3x over de kop gegaan.

    Beetje vreemd dat je dan als CEO de koers gaat bekritiseren als die dagkoers weer iets terugzakt. Heeft ie niks beters te doen?
    Inmiddels is de cash positie (zonder schulden) sindsdien verviervoudigd :-) inmiddels al 22,50 per aandeel.
    Een extreem ongekende luxe tov andere biotech fondsen die continu nieuw geld moeten ophalen door nieuwe aandelen uit te geven (ze hebben door omstandigheden meer geld dan alle andere kleine biotech bedrijven in Europa bij elkaar).
    Ook de cashburn zal de komende jaren totdat Filgotinib (de echte grote inkomstenbron) op de markt komt nihil zijn. Dus de situatie is niet vergelijkbaar met het koersniveau van vorig jaar.
  10. forum rang 4 guusje 9 februari 2016 16:26
    Nico Inberg heb gelijk CEO heeft zich niet mee te bemoeien, dat was al gelijk mijn mening, beleggers die in Galapagos zitten vraagt niet beter, veronderstel dat elk CEO zich met de beurskoers gaat bemoeien, dan word de IEX een zooitje het is nu al moeilijk voor een moderator om de IEX in het gareel te houden.
  11. [verwijderd] 9 februari 2016 17:54
    Die kop zegt alles.. Maar ok, los daarvan, moet toch allemaal kunnen, het is toch voor iedereen kennis van te nemen. Liever dit dan zo'n officieel toneelspelletje van presentatie van jaarcijfers en geheimhouding en doen alsof het allemaal echt wat is, ga toch fietsen met die onzin.

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links